Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Čari Vipavske doline našli prostor tudi v ameriškem CNN-u

Lepega priznanja, predvsem pa prepoznavnosti, je bila danes deležna Vipavska dolina, ki jo je morda največji svetovni medij, ameriški CNN, razglasil za krasni skriti zaklad Slovenije. Očarala jih je naravna kulisa, od Otliškega okna do Nove Gorice, ne manjka pa seveda niti kulinaričninih doživetij.

Da je Vipavska dolina nekaj posebnega in nekaj, kar je vredno doživeti, je bilo že večkrat zapisano in odkrito. Številni domači in tudi tuji mediji so več kot presenečeni, ko odkrijejo lepoto in gostoljubje naše doline, predvsem pa vse očara kulinarična in ostala gastronomska ponudba, ki je na voljo v naših krajih.

Tako ne preseneča, da se je Vipavska dolina "prebila" tudi v enega najprepoznavnejših svetovnih medijev, v ameriški CNN. "Vipavska dolina je bogata rodovitna pokrajina, ki se razteza na zahodu Slovenije do meje z Italijo in ima čarobno kombinacijo izjemnega vina ter hrane, dramatičnih kraških pokrajin in srednjeveških gradov, ki se dvigajo nad lepimi vasicami", je zapisala novinarka Mary Novakovich, ki je dolini, ki se razteza od Razdrtega do Nove Gorice, posvetila daljšo reportažo.

V reportaži je precej prostora našlo vinogradništvo, od komercialnih vinskih kleti, kot je Vipava 1894, do butičnih vinarn v Vipavi in Šempasu. Manjkajo pa ne niti številne manjše gostilne in dve restavraciji z Michelinovo zvezdico. Omembo so si zaslužili tudi domače sadjarstvo, na zraku sušeni pršut in tudi tradicija osmic.

V reportaži je seveda prostor tudi za pohodništvo in kolesarstvo, pričakovano pa je največ navdušenja poželo Otliško okno. Omenjeni so še naravno jezero Vitovlje, učna pot ob reki Hubelj, Vipava z ogledom trdnjave z največjim ohranjenim zidom iz rimskih časov v Sloveniji, Vipavski Križ s kapucinskim samostanom ter grad Rihemberk nad vasjo Branik.

Za piko na i pa je v reportaži še kulturni stik med Slovenijo in Italijo, ki ga lahko najdemo v italijanski Gorici in slovenski Novi Gorici. Omenjeni mesti bosta leta 2025 skupaj nosili naziv Evropske prestolnice kulture.

Celotno reportažo si lahko preberete na tej povezavi.

 

* Naslovna fotografija: Marijan Močivnik

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #turizem, #vipavska dolina, #reportaža, #vipava

Kolofon