Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V prihodnjih dneh bo stekla prenova Rustjeve hiše v Ajdovščini

V prihodnjih dneh se bo začela temeljita prenova Rustjeve hiše, ki jo najdemo tik ob Pilonovi galeriji v Ajdovščini. Za prenovo bo poskrbelo podjetje Kolektor Koling, ki je bilo izbrano za izvajalca 1,2 milijona vredne investicije, s katero bo nove prostore dobila Pilonova galerija, v pritličju pa bo zaživel Prostor doživetij mlinarske in pekarske tradicije.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina se bo takoj po novem letu pričela rekonstrukcija Rustjeve hiše v mestnem jedru, kjer je nekdaj delovala pekarna. Občina je bila na razpisu LAS uspešna in je uspela pridobiti več kot 300.000 evrov za urejanje spodnjih prostorov. V pritličju hiše, na slabih 200 m2, se bo vzpostavilo Prostor doživetij pekarske in mlinarske tradicije, kjer bo bogata lokalna dediščina prezentirana in interpretirana za nadaljnji razvoj območja. Prenova bo tudi vizualno odražala tradicijo lokalne dediščine pekarstva in mlinarstva. Investicija predstavlja ključni del operacije Prostor doživetij pekarske in mlinarske tradicije, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Partnerji operacije so poleg Občine Ajdovščina, tudi Ljudska univerza Ajdovščina, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina, Pilonova galerija Ajdovščina ter Mlinotest d. d. Prostor doživetij bo prispeval k ohranitvi, ovrednotenju, oživitvi in predstavitvi bogatih tradicionalnih znanj pekarske in mlinarske tradicije. Ustvarilo se bo priložnosti za razvoj novih, inovativnih, privlačnih produktov in storitev. Našo ajdovsko tradicijo se bo ključilo v sodobno podjetništvo in v oblikovanje nove, kakovostne turistične ponudbe ter posledično ustvarjanje novih delovnih mest. Oblikovalo in izvajalo se bo ustrezno promocijo in izobraževanje o pekarski in mlinarski tradiciji na območju občine in na območju LAS Vipavska dolina.

Oživitev vsebin v stari pekarni v Rustjevi hiši bo zaokrožila ponudbo Pilonove galerije in bo pripomogla k privlačnosti in oživljanju starega mestnega jedra Ajdovščina. Rustjeva hiša je umeščena neposredno ob nizu stavb, ki obkrožajo glavni mestni trg v Ajdovščini (Lavričev trg). Občina Ajdovščina je v prenovi prazne Rustjeve hiše, ki je trenutno prepuščena propadanju, prepoznala potencial za bogatitev in oživitev starega mestnega jedra Ajdovščine.

Aktivnost se izvaja v okviru operacije Prostor doživetij pekarske in mlinarske tradicije, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

LOGO

 

* Vir: Občina Ajdovščina

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura

Kolofon