Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nogometne ikone - Iz ljubezni do nogometa do 154.000 všečkov

Ikona (grško: εικόν [eikon, ikon] = podoba) je v širšem pomenu slika z versko vsebino. V ožjem pomenu je to verska slika značilna za Bizantinske obrede. V zahodnem svetu je to slika, kip ali relief v prvi vrsti umetniško delo, ki vernike spomni na določene verske resnice, dogodke ali osebe. Tako tudi nogomet, s štirimi milijardami oboževalcev daleč najbolj popularen šport na svetu in najbolj pomembna postranska stvar na Zemlji, v mnogih predelih sveta velja za religijo.

Spomnimo, legendarni Maradona ima v rodni Argentini svojo cerkev. Na meji, ali pa tudi ne, religioznemu pristopu temu športu so prav gotovo tudi prebivalci Dalmacije. Tako se je skupina fantov iz okolice Splita odločila, da svoje nogometne bajke zapakira in pošlje v svet v obliki zapisov na družabnem omrežju Facebook. Vse se je začelo zdaj že davnega leta 2013. Štirje prijatelji so si med seboj začeli izmenjevati zgodbe, velikokrat izmišljene, o nekdanjih in aktivnih nogometaših. Ker niso želeli s svojo vsebino mučiti drugih ljudi s svojih privatnih profilov na družbenih omrežjih, se je ustanovitelj Ivan Miljković odločil, da bo odprl javno Facebook stran in jo poimenoval Nogometne ikone. Začeli so s slikami starejših, ''pozabljenih'', igralcev in nogometnih asov iz celega sveta. Ker Ivan ni želel biti sam v tem, je v svet ikon priključil najboljšega prijatelja Duja Meštrovića. Pozneje sta se jima pridružila še znanca Hrvoje Brajković in Milan Žakula, ki pa je z ekipo potem ''prekinil pogodbo''.

Nogometne ikone 2022

Najprej so stran obiskovali in ''všečkali'' njihovi prijatelji in znanci. Stran se je začela med uporabniki Facebook-a hitro širiti in v letu dni je imela stran več kot deset tisoč sledilcev. O tem fenomenu med  poplavo informacij, s katerimi nas preplavlja medmrežje se je z nami pogovarjal sooblikovalec strani, nekdanji ladjedelec Duje Meštrović iz naselja Kaštel Sučurac, ki se po številu prebivalcev lahko primerja z našo Ajdovščino.

Kdo je Duje? Povejte nekaj, kar bi radi povedali o sebi.

Duje je v redu oseba, ki se ukvarja z Ikonami in nekaterimi drugimi stranmi. V prostem času, če koga zanima, rad spijem kavo, treniram, hodim k maši in gledam kriminalke. Rad imam dolge sprehode in ko je lep dan, rad lovim metulje.

Kdo je za vas ikona? In kdo je nogometna ikona in zakaj?

Nekatere od ''splošnih'' ikon, ki mi trenutno pridejo na misel, so Oliver Dragojević, Charlie Sheen, Michael Jordan, Ivano Balić in Ljiljana Nikolovska. Nogometne ikone pa so zame Trifon Ivanov, Zlatan Ibrahimović, Diego Maradona (največji vseh časov), Miki Rapaić, Jaap Stam ... Mislim, da ni potrebe pojasnjevati, ampak tukaj sta dva primera. Zakaj Trifon? Ker je gospod kupil tank in se z njim vozil po rodnem Velikem Trnovem. Zakaj Stam? Ker je izjavil, da bi postal poklicni morilec, če ne bi bil nogometaš.

Vsekakor zanimivo. In kako se je začela zgodba s stranjo Nogometne ikone? Kako vam je prišlo na misel in ali ste pričakovali takšen odziv nogometnih navdušencev?

Začelo se je najprej iz ljubezni do nogometa, brez načrtov, povsem spontano in iz nekega, recimo, dolgčasa. Tega seveda nismo pričakovali, ker je Ivan Milković to storil zaradi neke interne potegavščine. Prišli smo do tega, da nas je na koncu spremljalo skupaj kar 250.000 ljudi. V zadnjem mesecu pa je naše objave videlo kar 12 milijonov ljudi, kar je zame čudež.

In vaša stran je ''prišla'' tudi v Slovenijo, kjer je hit med tistimi, ki razumejo vaš dalmatinski humor. Kako se dogovorite, kaj bo na strani objavljeno? Kakšen je kriterij in kako veste oziroma ste vedeli, kaj si želijo bralci?

Lepo je slišati, da smo popularni tudi pri vas. Imamo skupino, kjer se dogovorimo kdaj in kaj bo šlo na splet. No, rekel bi, da ni pravil, objavljamo iz srca in v trenutku navdiha. In ravno to je recept, da je vsebina občinstvu všeč.

Kakšen načrte imate za naprej? Delati kvize, majice, se promovirati ... ? Kako so nastale slike nekaterih znanih nogometašev z napisom ''Tudi jaz spremljam Nogometne ikone''?

Pred nami je naša knjiga »Nogometni razlogi za razhod (ločitev)«, ki naj bi luč sveta ugledala sredi tega meseca. Tako je. Vse se dogaja vzporedno s temi »stalnimi stvarmi«, tako delamo tudi nekaj novih projektov. Te slike dobimo večinoma od naših dragih sledilcev ali nogometašev iz naših krajev. Mnogi od njih se sami odločijo za to. Veliko nam pomeni, da nam sledi kakšen idol iz otroštva, sledilci pa se tako z nami veselijo vsakega novega uspeha, kar to za nas vsekakor je.

Nogometne ikone 2022

Kakšna asociacije pa imate na Slovenijo? Kako Dalmatinci gledajo na Slovence?

Ker na vse gledamo skozi nogomet, so naše prve asociacije na Slovenijo seveda športniki: Cimirotič, Zahovič, Osterc ... Prav tako je Romano (Obilinović, nekdanji igralec Primorja) velika ikona in mali Dončić tudi ni slab (smeh).

Kaj svetujete našim bralcem, da bodo nekdaj postali ''ikone''?

Rekel bi jim naj hodijo šolo in naj ne sedijo na hladnem betonu (smeh).

Povejte mi več o vaši novi knjigi. Kaj ste želeli povedati bralcem in ali lahko pričakujemo še kakšno?

Nogometnih razlogov za razhod (ločitev) v knjigi je veliko. Razlogi v knjigi so seveda humorni, vsaj mi menimo, da so (smeh). Bralcem s knjigo želimo povedati, da včasih stvari velikokrat niso takšne, kot se zdijo na prvi pogled.

****

Tako tudi objave na njihovi strani niso takšne kot se zdijo na prvi pogled. Z veliko ''nogometne romantike'' in humorja slikovito opisujejo dogajanje za sliko, katero objavijo. Opisi so večinoma izmišljene zgodbe, ki so plod bujne domišljije administratorjev strani. Strast, ki jo do nogometa gojijo, jih je pripeljala oziroma njihovo stran do statusa ikone. Veliko nogometnih zanesenjakov z veseljem spremlja vsako njihovo objavo in četudi so opisi pod slikami nemalokrat zelo dolgi, jih bralci z veseljem preberemo.

 

* Fotografije: Nogometne Ikone arhiv

* Intervju je bil prvotno objavljen v decembrski tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina

 

 

Miralem Muratović

#šport, #nogomet, #intervju, #reportaža

Kolofon