Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Spomin na Antona Štrancarja, šturskega domoljuba

V območni enoti zgornje Vipavske doline društva TIGR Primorske so natanko 24. decembra zaključili dejavnosti v našem društvu, ki so se jim zavezali v letu 2021. Položili so venec in zimski šopek pred spomenik Antonu Štrancarju v Ajdovščini - natančneje v Šturjah. Po njemu se imenuje tudi ulica, kjer stoji spomenik prvi žrtvi fašizma na naših tleh.

30. marca 1924. leta je bil v Ajdovščini javni shod proti fašizmu, ki se ga je udeležil tudi Anton Štrancar, po poklicu zidar. Kot velik domoljub in antifašist je svoje sokrajane nagovarjal k udeležbi na protestnem shodu. Ko se je tedaj 43-letni Štrancar po shodu iz Ajdovščine čez most čez Hubelj vračal v Šturje, ga je iz zasede, ki so jo fašisti postavili v kritju bližnjih topol, v prsi zadela puškina krogla. Z operacijo so mu jo sicer odstranili v bolnišnici usmiljenih bratov v Gorici, vendar so bile rane prehude in je po poldrugem mesecu trpljenja umrl (20. maja).

Članek Goriške straže se je ob tej mučeniški smrti razpisal, da odhaja v grob mučenec, domoljub in borec za pravice primorskega naroda. Prva žrtev fašističnega nasilja na naših tleh. Društvo TIGR mu je v zahvalo za darovano življenje postavilo spomenik in sicer blizu kraja, kjer ga je zadela usodna krogla, oziroma na začetku ulice, ki nosi njegovo ime.

Slava mu!

 

* Vir in fotografija: Sonja Groznik, Stane Trebižan

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #zgodovina

Kolofon