Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

322 novih Covid-19 okužb v tednu dni v občini Ajdovščina

V ponedeljek so ob 10.246 opravljenih PCR-testih potrdili 5164 okužb z novim koronavirusom, kar je največ potrjenih okužb v enem dnevu doslej. Delež pozitivnih izvidov je bil 50,4 odstotka. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 39.906 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 3891. Zelo visoke številke so tudi v občinah Ajdovščina in Vipava, ob tem pa je vse več težav v šolstvu, kjer se soočajo s težavami pri zagotavljanju pouka.

Največ dnevno potrjenih okužb so doslej potrdili 3. novembra lani, in sicer 4518 okužb, v ponedeljek so jih potrdili 646 več. Delež pozitivnih izvidov je za dve odstotni točki višji kot dan prej. Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z nedeljo povečalo za 3380. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je višje za 257. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 1879, kar je 160 več kot dan prej.

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko je bil delež okužb 45,3-odstoten, so potrdili 1771 okužb več. V ponedeljek so opravili tudi 108.800 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. Rekordi se pojavljajo praktično v vsaki slovenski občini in nič drugače ni v Ajdovščini in Vipavi. Številka novih okužb na Ajdovskem kaže 55, v Vipavi pa 18. V tednu dni je število potrjenih okužb v občini Ajdovščina doseglo število 322 in je za 182,5% višje kot teden dni pred tem. V Vipavi znaša ta številka 112, procent pa 194,7.

Še hiter skok na ajdovski osnovni šoli. Na OŠ Danila Lokarja imajo trenutno sedem razredov v karanteni, poleg pa še 8 učiteljev. Malce boljše se držijo v Šturjah, kjer sta v karanteni dva razreda in dva učitelja. Vse skupaj prinaša precej prilagajanja pri načrtovanju šolskih urnikov, a po besedah ravnateljic težave obvladujejo in rešujejo sproti.

Sicer pa je bilo v Sloveniji z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.253.566 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.195.522. Ministrstvo za zdravje znova načrtuje Dneve cepljenja, ki bodo potekali med 13. in 15. januarjem 2022. Potekali pod geslom Stopimo skupaj: Varno in zdravo naprej. Cepljenje bo na voljo od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer. Naročanje ne bo potrebno, cepljenje bo organizirano v covid bolnišnicah in cepilnih centrih. Mobilne enote bodo organizirane s pomočjo lokalnih skupnosti, gospodarstva, nevladnih organizacij. Na pomoč bodo prišli tudi Rdeči križ in zasebniki. Cepilni centri bodo delovali do 20. ure zvečer na vsej doslej znanih lokacijah. Minister ocenjuje, da ima vsak dovolj priložnosti, da v 12 urah pride na cepilno mesto. Poskušali bodo zajeti tiste dele Slovenije, ki jim jih v prvih cepilnih dnevih ni uspelo. V Ajdovščini imate možnost cepljenja v Zdravstvenem domu, kjer obenem sporočajo, da zaradi izredno povečanega obsega PCR brisov, ne izvahajajo več hitrih antigenskih testiranj (HAT).

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon