Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovsko Primorje v središču pozornosti. Tako in drugače.

Ajdovski nogometni klub je v teh dneh v središču pozornosti, tako v domačem kot tudi tujem okolju. Predvsem na Otoku je precej prahu dvignila ločitev zdaj že nekdanjega nogometaša Primorja, Matije Škarabota, na domačih tleh pa odmeva zbornik, ki je nastal pod taktirko Sandija Škvarča, v njemu pa je zbrana 100-letna zgodovina nogometa na Ajdovskem. Pestro pa je v teh dneh tudi v pisarni uprave kluba kjer se sestavlja igralski mozaik za spomladanski del sezone.

Malce nepričakovano predvsem pa nenavadno se je ajdovski nogometni klub znašel skorajda na naslovnicah vseh najpomembnejših slovenskih in angleških tabloidov. Marsikdo bi sicer raje videl, da bi se ajdovski nogometni ponos znašel na športnih straneh, a za to bo potrebno letvico rezultatov dvigniti na še višji nivo. Je pa zato precejšnje medijske pozornosti deležen nogometaš Matija Škarabot, ki smo ga v zadnjih sezonah spremljali v dresu Primorje. Odlični branilec, nekdanji reprezentant Slovenije, je večkrat pokazal svojo kvaliteto na igrišču, žal pa mu je v zadnjem času precej preglavic povzročila neprijetna poškodba, zaradi katere Škarabota v jesenskem delu prvenstva skorajda nismo videli na delu. In ga tudi v prihodnje ne bomo, saj zapušča ajdovski nogometni klub in se seli v italijansko nižjo ligo. Preglavice pa mu očitno povzroča tudi partnerica Nadiya Byckhova. Slovensko-ukrajinska plesalka, ki med drugim navdušuje tudi v angleškem plesnem šovu Strictly Come Dancing, je namreč znova samska, z nekdanjim nogometašem Primorja naj bi se namreč razšla. Za več "rumenega" branja obiščite spletno stran kakšnega bolj rumenega medija, za nas je zanimivo le to, da se je ajdovski nogometni klub Primorje znašel v domala vseh pomembnejših angleških tabloidih. To pa se vendarle bolj poredko zgodi.

ND Primorje zbornik 2022

Za malce resnejšo tematiko pa je poskrbel športni novinar Sandi Škvarč, ki je v sodelovanju z Nogometnim klubom Primorje, predstavil zbornik o bogati zgodovini nogometa na Ajdovskem. Zbornik je nastajal in nastal ravno v času, ko nogomet na naših tleh praznuje okroglo 100. letnico obstoja. Poleg bogatega slikovnega gradiva je na več kot 130 straneh moč najti mnogo nogometnih zgodb ekip in posameznikov, ki so utirali poti, da je bogata zgodovina nogometa na Ajdovskem ostala zapisana v času.V zborniku boste našli zgodbe, ki so se pisale skozi zgodovino, izbran nabor fotografij pa le še dopolnjuje misli in vtise, strnjene v nogometni dokument časa. V zborniku je enajst izbranih intervjujev, predstavi se tudi nogometna navijaška skupina – Red Devils, ki že dolga leta trdno podpira rdeče-črne. Zbornik pa se z vsebinami ozira tudi v prihodnost, svoje poglede so predstavili predsednik ND Primorja, Bojan Adžić, Erik Bovcon, predsednik UO članke ekipe Primorja ter Uroš Pintar, vodja nogometne šole. Posebno mesto sta si v zborniku zaslužili tudi ženska nogometna ekipa in pa amaterska nogometna ekipa NK Boreas. Zbornik je mogoče tudi kupiti – člani kluba imate možnost nakupa  zbornika za 25 €, za ostale pa je v prosti prodaji na voljo za 40 €. Zbornik je možno prevzeti v klubskih prostorih na Mestnem stadionu Ajdovščina (Goriška cesta 44) ob ponedeljkih, sredah in petkih med 10.00 in 11.00 uro. Dodatne informacije pa najdete na spletni strani ajdovskega nogometnega kluba.

Tilen Nagode // Fotografija: Primož Brecelj

Pestro pa je v teh dneh tudi v pisarnah, kjer sestankuje uprava nogometnega kluba. Vse bližje je začetetek spomladanskega dela prvenstva v 2SNL se začne v nedeljo, 6. marca, z domačo tekmo proti Nafti. Ekipa, na čelu s trenerjem Igorjem Božičem, že pridno vadi in se pospešeno pripravlja na nadaljevanje sezone. V igralskem mozaiku pa ostaja odprtih še nekaj neznank. Trenutno sta potrjena novinca Sebastian Lesjak in Kristijan Vodopivec Cvijanović, pričakuje pa se prihod vsej še enega branilca. V klubu ostaja tudi Rene Šolaja, ki se je nekaj časa spogledoval s selitvijo v Italijo, na preizkušnji pa se mu je pridružil njegov mlajši brat. Kot vse kaže si bo dres Primorja spomladi nadel mladi Lun Bončina, ki prihaja na posojo iz Olimpije, tja pa se nazaj vrača Edvin Suljanović, ki ni pustil večjega vtisa v jesenskem delu sezone. Nogometno pot pa je zaključil Tilen Nagode, ki bo odslej več časa posvetil treniranju mlajših selekcij. Nekdanji mladinski reprezentant Slovenije je med drugim igral tudi za Gorico v prvoligaški konkurenci, del kariere pa je preživel v Biljah.

Lokalne Ajdovščina

#šport, #nogomet

Kolofon