Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Naj se dirkaški spektakel v Vipavski dolini začne

Ceste so ostale enake in prav tako pregovorno drseč asfalt, ki ga dirkači poznajo daleč naokrog. Kot da bi se duh nekdanjih relijev Primorska in Saturnus, zaradi katerega je zaslovel tako imenovani “ajdovski krog”, preselil v današnji čas, ko nas v petek, 8. in soboto, 9. aprila čaka že enajsta izvedba Vipavska dolina. V spodnjih vrsticah vse kar morate vedeti o letošnji, enajsti izvedbi relija Vipavska dolina.

Le še starejši ljubitelji avtomobilov se bodo spomnili prvih izvedb relija Primorska. Konec šestdesetih in v začetku sedemdesetih let je bila ta prireditev del republiškega prvenstva Slovenije. Vozili so tudi po slikoviti cesti na Nanos, ki s pogledi na Vipavsko dolino še danes jemlje dih.

Vse več mladih fantov je takrat poskusilo svoje navdušenje nad avtomobili prenesti tudi v tekmovalno okolje. Med temi je najbolje uspelo Silvanu Luliku. Na prvem reliju Saturnus leta 1978 je bil še sodnik ob progi, nato pa se je usedel za volan in bil med najzaslužnejšimi za začetek ajdovske dirkaške mrzlice. Ker je dobro poznal okoliške ceste, jih je znal tudi predlagati organizatorjem takratnega relija Saturnus. Najprej je bila to 47-kilometrska preizkušnja iz Idrije prek Vojskega do Cola nad Ajdovščino, nato se je leta 1989 Saturnus na Ajdovsko preselil kar s tremi hitrostnimi preizkušnjami.

Pogled na ajdovske ulice pred 33 leti je bil med relijem precej drugačen kot danes. Dirkalnike so takrat na nove preizkušnje pripravljali kar ob cesti in na vseh razpoložljivih parkiriščih v mestu. Tja so se pripeljali spremljevalni kombiji s gumami, kantami za gorivo in nadomestnimi deli, navdušenci pa so z zanimanjem od blizu opazovali izjemne specialke kot so bile takrat vrhunske lancie delte. Žal do Ajdovščine takrat ni uspelo pripeljati zanimivemu gostu Mohammedu ben Sulayemu, ki je danes predsednik Mednarodne avtomobilske organizacije FIA.

Domačini in obiskovalci relija z vseh koncev Slovenije so se nato postrojili ob najzanimivejših odsekih, tekmovalci so si na glavo posadili čelado, zagnali motorje in nato se je začel prvi tako imenovani “ajdovski” krog hitrostnih preizkušenj. Bila je sobota, 27. maja 1989. Za marsikoga, najbrž tudi Silvana Lulika, se zdi kot bi se vse to dogajalo včeraj.

Silvan Lulik

Vse od takrat že izvira navdušenje nad avtomobilskim športom v okolici Ajdovščine in Vipave. Skoraj desetletje je bil “ajdovski krog” nepogrešljiv del relija Saturnus. Hitrostne preizkušnje Predmeja, Vrhpolje in Manče (Velike Žablje) so postale sopomenke relija v Sloveniji in tudi danes so ti trije odseki še naprej sestavni del tukajšnjih relijev. Te ceste so pač ostale iste. Asfalt je ostal drseč, ob najbolj znameniti ovinkih se še vedno zbira na tisoče navdušencev in zmaga na teh cestah še vedno pomeni nekaj posebnega. Kot bi se duh relijev Primorska in Saturnus preselil v nove generacije tekmovalcev in navijačev.

Rally Velike Žablje 2022

Letos bo reli Vipavska dolina potekal že enajstič. Po zapletih z epidemijo covid-19, ki je eno izvedbo relija preprečila in lani organizacijo prestavila v junij, se reli letos vrača v april. To bo tudi prva izmed napovedanih 13 avtomobilskih dirk letos v Sloveniji. Vrača se tudi petkov večerni “superspecial” na ulicah Ajdovščine in nato dirkanje vsaj delno prav po tistih cestah, kjer so nekoč tukajšnji reliji zasloveli. Zadnji del hitrostne preizkušnje Višnje po nekdanjem “brzincu” Vrhpolje, preizkušnja Planina se začne v Mančah, pa nato še znani cesti prek Predmeje in proti Velikim Žabljam. Tam se bo odločala letošnja že enajsta izvedba relija Vipavska dolina, ki bo branila tudi sloves slovenske dirke z najboljšo atmosfero.

LISTA PRIJAVLJENIH NA 11. WithU Rally Vipavska dolina

Pričakujemo lahko odlično vzdušje. Vrnitev atraktivne hitrostne preizkušnje po ulicah Ajdovščine, nekateri odlični tuji vozniki, državni prvak Rok Turk v novi generaciji Hyundaijevega dirkalnika Rally2, lanski državni prvak med dvokolesno gnanimi dirkalniki Marko Grossi letos prav tako v Hyundaijevem avtomobilu R5, Aleks Humar bo v Diviziji II poskušal ugnati vse mlade dirkače, najbolj množična bo spet najmanjša Divizija 1, kjer dvojni naslov državnega prvaka brani Nejc Mrak. Seveda bodo na štartu tudi domače posadke, ki bodo branile tudi barve domačega kluba Ajdovščina Motorsport. In dodajmo še to, da sta do zdaj le dva dirkača - to sta bila Rok Turk in Darko Peljhan - vozila na vseh relijih Vipavska dolina. Turk je s tremi zmagami tudi najuspešnejši voznik do zdaj.

Letos se bodo torej 8. in 9. aprila tekmovalni avtomobili spet postavili na štart in pisali nove zgodbe ter spomine. Za še en list v zgodovini relija in nadaljevanje “ajdovskega” kroga.

Rally Vipavska dolina

URNIK:

PETEK, 8. APRIL 2022

HP Ajdovščina – Superspecial - 20:13

SOBOTA, 9. APRIL 2022

HP Višnje  08:43

HP Planina 09:13

HP Višnje  11:01

HP Planina 11:31

REGROUPING VIPAVA: 9.38 // 11.56 // 16.29 // 19.10

HP Žablje  15:06

HP Predmeja 15:44

HP Žablje  17:47

HP Predmeja 18:25

HP Žablje  20:23

Darko Peljhan

VSI DOSEDANJI ZMAGOVALCI

2007: 1. Rally Domgrad Ajdovščina

    1.  Tomaž Kaučič-Peter Zorenč,   Subaru Impreza Sti

    2.  Darko Peljhan – Igor Kacin,  Mitsubishi Lancer Evolution IX

    3.  Ivan Paire – Corrado Mancini,  Renault Clio S1600

   

2008: 2. Rally Primorje Ajdovščina

    1.  Tomaž Kaučič – Peter Zorenč,  Mitsubishi Lancer Evolution IX

    2. Miha Rihtar – Jaka Cevc,  Mitsubishi Lancer Evolution VIII

    3.  Daniel Šaškin – Bruner Damir,  Mitsubishi Lancer Evolution IX

 

2009: 3. Rally Primorje Ajdovščina

    1.  Darko Peljhan – Igor Kacin,   Mitsubishi Lancer Evolution IX

    2.   Hermann Gassner – Karin Thannhauser,  Mitsubishi Lancer Evolution X

    3.   Uroš Petrič – Florjan Rus,  Subaru Impreza Sti

 

2010: 4. Rally Primorje Ajdovščina

    1.  Aleks Humar – Darko Lah,   Subaru Impreza STI N14

    2.  Rok Turk – Enej Ložnar,  Peugeot 207 S2000

    3.  Uroš Petrič – Florjan Rus,  Citroen C2 R2 Max

 

2011: 5. Rally Primorje Ajdovščina

    1.    Piero Longhi – Luigi Pirollo,  Škoda Fabia S2000

    2.  Aleks Humar – Zmago Logar,  Škoda Fabia R2

    3.  Boštjan Logar – Miha Zupan,   Peugeot 206 RC

 

2016: 6. Rally Vipavska dolina

    1.  Aleks Humar – Jaka Cevc,   Renault Clio RS R3T  

    2. Aljoša Novak – Matej Čar,   Mitsubishi Lancer Evolution IX

    3.  Rok Turk – Martina Nartnik,   Peugeot 208 R2

 

2017: 7. Rally Vipavska dolina

1.  Darko Peljhan – Anja Verbič,  Mitsubishi EVO X  

2.  Borut Bratina – Lucijan Vovk,   Peugeot 208 R2

3.  Grega Premrl – Vili Ošlaj,  Citroen DS3 R3T

 

2018: 8. Rally Vipavska dolina

1.   Rok Turk – Blanka Kacin,   Peugeot 208 T16 R5

2.    Claudio De Cecco – Jean Campeis,  Hyundai i20 R5

3.    Andrea Nucita – Marco Vozzo, Fiat 124 Abarth

 

2019: 9. Rally Vipavska dolina

1.   Rok Turk – Blanka Kacin,   Hyundai i20 R5

2.    Claudio De Cecco – Alice De Marco,  Hyundai i20 R5

3.    János Puskádi – Barnabás Godór, Skoda Fabia R5

 

2021: 10. Rally Vipavska dolina

1.  Rok Turk – Vilijem Ošlaj,   Hyundai i20 R5

2. Albert von Thurn und Taxis – Bernhard Ettel,   Volkswagen Polo GTI R5

3. Marko Grossi – Tara Berlot,   Peugeot 208 Rally4

 

* Naslovna fotografija: Klavdij Blažko

 

Gregor Pavšič

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #šport, #rally

Kolofon