Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteV sklopu projekta, ki ga Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica kot projektni partner izvaja v okviru transnacionalnega programa INTERREG ADRION 2014, je bila 7. in 8. aprila 2022 izvedena strokovna ekskurzija v Trento z okolico.
Udeleženci so bili v večjem deležu vinogradniki iz območja Vipavskih gričev, izbranega pilotnega območja projekta. Poleg vinogradnikov so se pridružile še predstavnice Regijske razvojne agencije ROD, vinske kleti Vipava 1894 in seveda Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Pri organizaciji in izbiri kmetij, ki smo jih obiskali, so sodelovali italijanski partnerji pri projektu - Avtonomna pokrajina Trento.
V sklopu dvodnevnega potovanja smo obiskali dve različni vinorodni območji – Val di Cembra in Valle dei Laghi. Spoznavali smo agroekološke prakse, veliko smo slišali o pomenu pokrajine in habitatov ter o trajnostni rabi prostora in pridelave hrane. Predstavili so nam eko regijo oz. bio območja Bio-Distretto Valle dei Laghi in dobili smo nekaj informacij o postopkih in kriterijih za vzpostavitev eko območja.
Ogledali smo si dve vinogradniški kmetiji in dve večji kleti ter v vseh štirih kleteh so nam pripravili degustacije vin. Pri ogledih so potekali pogovori in izmenjave izkušenj z vinogradniki - vinarji ter strokovnjaki o tehnologijah v vinogradih, varstvu vinske trte s poudarkom na agroekološkem, ekološkem in biodinamičnem načinu pridelave grozdja in vina. Zanimivo je, da so prav vsi gostitelji ob našem obisku poudarili pomen širšega naravnega območja, ki so ga temeljito opisali in potem je sledila predstavitev kmetije oz. kleti. Vsi pridelujejo tudi lokalne oz. avtohtone sorte, ki jih s ponosom ponudijo, čeprav lahko predstavljajo le manjši delež v njihovi pridelavi.
Namen ekskurzije in projekta ECOVINEGOALS kot celote je, da bi tudi pri nas, na območju Vipavskih gričev, spodbudili postopen prehod na agroekološki način kmetovanja. V ta namen bo potrebno poleg agroekoloških praks, ki jih vinogradniki v velikem številu že izvajajo, poskrbeti še za ohranjanje in izboljšanje kmetijske krajine ter povečano sodelovanje med vsemi akterji na podeželju. Le to bo omogočalo participativno upravljanje in nadaljnji razvoj vinogradništva in celotne Vipavske doline.
* Vir in fotografije: Andreja Škvarč