Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Urejanje kolesarskih enoslednic v občini Ajdovščina

Vipavska dolina ima med gorskimi kolesarji sloves ene najbolj privlačnih destinacij za kolesarske navdušence. Privlačijo strma pobočja in presenečenj polne visoke planote nad dolino. Različne oblike kolesarjenja vabijo v našo dolino vse leto, saj se možnosti za kolesarske navdušence odstirajo za vsakim vogalom.

Poleg urejanja kolesarskih stez in povezav posveča Občina Ajdovščina posebno pozornost tudi urejanju kolesarskih enoslednic, ki so na našem območju vse bolj priljubljene. Prijetna klima namreč omogoča spuščanje po adrenalinskih progah skozi vse leto. Vsled boljše urejenosti, varnosti in nadaljnjem razvoju tovrstnega turizma na Ajdovskem, je Občina pristopila k sistemski ureditvi tovrstne oblike kolesarjenja.

Zaradi vse večje priljubljenosti gorskega kolesarjenja je občina Ajdovščina ob že legaliziranih kolesarskih progah Na Brjah in progi Frutabela v Palah, pristopila k legalizaciji prog, ki bodo potekale po vznožju Gore. Zanimanje za njihovo uporabo se neprestano povečuje. Velika želja – tako uporabnikov kot lokalne skupnosti – je, da se kolesarje usmeri na namenske proge in s tem zmanjša morebitna nesoglasja med različnimi uporabniki prostora. Za urejanje enoslednic je Občina v letošnjem proračunu zagotovila dobrih 80.000 evrov. Načrtovana so gradbena, obrtniška dela ter posegi na terenu, s katerimi se bo preprečilo škodo, obenem pa postavilo informacijske table z navodili za uporabnike prog. Ker večina teh tras in prog poteka po gozdnih in drugih poteh ter zunaj vlak in cest, deloma po nekategoriziranih poteh in brezpotjih, je Občina najprej pristopila k pridobivanju dovoljenj – Zavoda za gozdove, Zavoda za varstvo narave idr. uporabnikov prostorov.  Nekatere trase namreč uporabljajo tudi pohodniki in planinci, zato občasno prihaja do nesoglasij. Ker poti niso označene, saj za to še ni podlage, se kolesarji od drugod na terenu ne znajdejo, kolesarjem pa zaradi vožnje v gozdnem okolju grozi tudi globa.

V tem letu je Občina Ajdovščina pospešila postopke za sistemsko ureditev enoslednic – trenutno se pripravljajo pogodbe z lastniki zemljišč. Predvsem v kolesarskih klubih Kamplc in Črn trn, ki s predanimi člani skrbijo, da so 'traili' urejeni, se zavedajo, da lahko razvoj gorskega kolesarstva pri nas sloni le na urejeni dokumentaciji in legalizaciji obstoječih poti. Želja obeh klubov je urediti kolesarski park v celoti – z izbiro upravljalca ter uvedbo vinjetnega sistema za uporabo športne infrastrukture.

Na Ajdovskem aktivna dva kolesarska kluba – Kamplc in Črn trn

Oba kluba v soglasju z lastniki zemljišč in drugimi službami v okolici mesta že nekaj let urejata namenske proge za treninge kolesarjev in za tekmovanja. Sebastjan Kodele iz kluba Črn Trn izpostavlja, da je urejanje trailov pereča teme cele Slovenije: »Medtem ko vsi vabijo na kolesarske dopuste, je le malo teh trailov dejansko legalno urejenih. Tujci so že spoznali Slovenijo kot kolesarsko destinacijo in je žalostno, da ne bi imeli tudi domačini kaj od tega.« Poudarja, da je prav Vipavska dolina pravi biser za kolesarjenje, saj se da ob ugodni klimi kolesariti vse leto. »Menim, da smo skupaj z Občino, županom in lastniki zemljišč uspeli najti rešitev, ki bo omogočila legalno uporabo prog. Hvala vsem lastnikom zemljišč za razumevanje, da smo tudi kolesarji lahko uporabniki terenaSebastjan Stres iz kluba Kamplc pa dodaja: »Trenutna situacija razvoja gorskega kolesarstva je v vzponu, zaradi vse večjega števila uporabnikov rabimo urejene kolesarske poti. Veseli smo, da se stanje na terenu izboljšuje, da so lastniki zemljišč urejanju naklonjeni. V nadaljevanju pa je pomembno predvsem to, da proge dobijo vzdrževalce, nekoga, ki bo zanje skrbel. Tako bo celotna ponudba tovrstne oblike kolesarjenja izpolnjena, tudi s poligonom za učenje in treniranje mladine.«

MTB Brigada 2022 članek

Z delovno MTBrigado pristopili  k urejanju prog

Oba ajdovska kolesarska kluba sta pred kratkim v okviru delovne akcije MTBbrigada združila kolesarske užitke z delovno akcijo. Na pomoč so jim priskočili tudi ljubitelji kolesarstva od drugod. Več kot sto  prijavljenih kolesarskih zanesenjakov je poprijelo za krampe in lopate ter združno, v želji in veliki vnemi po kolesarskih užitkih, dokazalo, koliko se lahko doseže v enotnosti in povezanosti za skupen namen. Rokave so zavihali za spodnji del traila Kamplc (od asfaltne ceste pri izviru Hublja do 'pump' proge v Palah), ki je najbolj obremenjen – združuje namreč vse traile s tistega območja. Odslej bo proga primerna tako za začetnike kot tudi za bolj izkušene gorske kolesarje. Sebastjan Kodele iz kluba Črn Trn izpostavlja: »V Ajdovščini je bilo na brigadi okrog 100 ljudi, na naslednji že 170. Kolesarji vemo, da si moramo pomagati med sabo in da so te akcije dobrodošle tudi za spoznavanje 'trail builderjev' med sabo. Vrhunska ideja!«

Urejena kolesarska infrastruktura bo ob idealnih naravnih pogojih zagotovo privabila k nam kolesarje od blizu in daleč ter še krepila razvoj turizma, temelječega na rekreaciji, športu in adrenalinu.

 

* Članek je bil prvotno objavljen v aprilski tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina

* Fotografije: Klavdij Blažko

 

Tina Velikonja

#ajdovščina, #novice, #turizem, #kolesarstvo

Kolofon