Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Petomajsko priznanje prejela Edvard Pelicon in podjetje Incom

Sinoči je v Ajdovščini potekala proslava ob praznovanju občinskega praznika. Osrednja pozornost dogajanja na Lavričevem trgu je bila namenjena prejemnikom občinskih priznanj. Petomajsko priznanje je letos šlo v roke Edvardu Peliconu in podjetju Incom, Zlati znak občine pa so prejeli Marko Terbovšek, Marija Metka Marušič, Marjuta Slamič in podjetje GVO. Čestitke vsem nagrajencem.

Res je bil lep pogled na množico ljudi, ki se je včeraj ob 19. uri zbrala na Lavričevem trgu v Ajdovščini. Razlog pa občinska proslava ob praznovanju 5. maja, dne ko Ajdovščina praznuje v spomin na leto 1945. Takrat je bila v našem mestu ustanovljena prva slovenska vlada. Danes so časi precej drugačni, a praznovanje 5. maja ostaja v srcih občank in občanov Ajdovščine. Če je bila nekoč navada, da se osrednja prireditev ob prazniku dogaja v Dvorani Prve slovenske vlade, pa je bila odločitev Občine, da se zadeva preseli na osrednji trg, zadetek v polno.

Osrednji govorec na prireditvi je bil  župan Tadej Beočanin, ki je v dokaj dolgem govoru obenem naznanil, da se bo jeseni znova potegoval za županski stolček. To mu je prineslo bučen in dolg aplavz. Scenarij proslave je bil v rokah Petra Avbarja, zgodba je pripovedovala o razvoju, ki ga v naši občini skozi zgodovino in danes kroji tehnološki razvoj, ta pa temelji na zvedavosti posameznika, ideji, raziskovanju, snovanju, ustvarjanju … V kulturnem programu so sodelovali še udeleženci v projektu Garaža, avtorski glasbenik Simon Šerc in zasedba trobil Pihalnega orkestra Burja Ajdovščina.

Tadej Beočanin

Največ pozornosti pa so seveda prejeli nagrajenci, tisti, ki so domov odšli z zasluženimi priznanji. Petomajskega sta prejela Edvard Pelicon in podjetje Incom, Zlati znak občine pa so prejeli Marko Terbovšek, Marija Metka Marušič, Marjuta Slamič in podjetje GVO. Več o nagrajencih pa v spodnjih vrsticah.

PETOMAJSKO PRIZNANJE

Za vsestranski doprinos na področju obveščanja občank in občanov ter promocijo ajdovske občine širši javnosti prejme Edvard Pelicon Petomajsko priznanje Občine Ajdovščina.

Edvard Pelicon je predan novinar, publicist in urednik, poznavalec številnih področij, prepričljiv pripovedovalec in talentiran pisec. Z vedrim in pronicljivim slogom zapisov ter pripovedi že več kot tri desetletja navdušuje bralstvo in poslušalstvo. Ob profesionalnem novinarskem in uredniškem delu pa je hkrati vseskozi krepil prepoznavnost naše občine, tudi z inovativnimi pristopi poročanja. Ob redni zaposlitvi je ves čas deloval na različnih ljubiteljskih področjih ter jih plemenitil s svojim znanjem in zavzetostjo.

Novinarsko žilico je razvijal kot vesten pisec, urednik več revij in časopisov, v svoje pisanje je vpletal poznavanje vseh lokalnih znamenitosti, posameznikov, posebnosti in jih pretkano tkal v zgodbe s svojim pronicljivim čutom za verodostojno in prepričljivo pripovedovanje. S svojim tenkočutnim pisanjem je gradil bogato zakladnico znanja in poznavanja vsega, kar je vzbudilo njegovo zanimanje.

V letu 1980 se je zaposlil v novogoriškem studiu Radia Koper ter sčasoma postal vodja studia. Z mikrofonom v roki je obiskal sleherni kotiček Vipavske doline, tako je širša javnost lahko spoznala lokalne znamenitosti in zanimive občane. Leta 1993 je v Ajdovščini soustanovil radijsko postajo Radio Nova, kjer so se pod njegovim urednikovanjem zbirale in v eter pošiljale predvsem lokalne informacije. V letih svojega delovanja je bil Radio Nova, radio z dušo, na območju svoje slišnosti – v občinah Ajdovščina in Vipava – najbolj poslušan radio. V majhnem lokalnem studiu je pod Edvardovim mentorstvom veliko mladih Ajdovk in Ajdovcev pridobivalo prve dragocene izkušnje, mnogi od njih so danes prepoznavni in uspešni v medijskem svetu. Bil je tudi prvi in dolgoletni urednik časopisa Latnik. Svojo profesionalno pot je Edvard Pelicon zaključil kot piarovec Občine Ajdovščina, v tem obdobju je pod njegovim urednikovanjem ugledala luč sveta še revija Peti maj.

Tako kot je z dušo in srcem opravljal svoje profesionalno delo, je Edvard Pelicon zavzeto deloval na mnogih ljubiteljskih področjih. Bil je pobudnik ustanovitve Turističnega društva Ajdovščina (1987), ki je pod njegovim vodstvom uvedlo prireditve na prostem ob občinskem prazniku. Ajdovščina v maju je skozi desetletja ostala najbolj množična prireditev v občini. Je ustanovni član društva Gora, kjer je skrbel za promocijo zelo razvejanega kulturnega in športnega delovanja društva. Urejal je revijo Gora ter druge tiske, ki jih je izdajalo društvo, bil je tudi v uredniškem odboru obsežnega zbornika Mati Gora. Vrhunec pa je bila organizacija veličastne prireditve ob 400-letnici naselitve Gore. Številne proslave, prireditve in priložnosti je okitil z voditeljskimi sposobnostmi, ob tem pa kulturno dogajanje krepil tudi v Moškemu pevskemu zboru Srečko Kosovel.

V radijskem studiu, pred voditeljskim mikrofonom, s pisalom v roki ali pa na zborovskih stopnicah – Edvard Pelicon je skozi leta zavzeto ter z veliko entuziazma sooblikoval medijsko in kulturno podobo naše občine.

Edvard Pelicon

PETOMAJSKO PRIZNANJE

Podjetje Incom d. o. o.

Za vsestranski gospodarski uspeh, inovativnost ter krepitev družbene pripadnosti v občini prejme podjetje Incom d. o. o.  Petomajsko priznanje Občine Ajdovščina.

INCOM d. o. o. je še eno v vrsti ajdovskih podjetij, ki se je rodilo v domači garaži, nato pa bliskovito zraslo v enega od paradnih konjev domačega gospodarstva in postalo največji proizvajalec sladoleda, nato pa tudi največji proizvajalec čokolade v Sloveniji.

Zgodba o ajdovskem sladoledu se je pričela pisati leta 1989, dve leti kasneje se je rodila blagovna znamka Leone. Z novim tisočletjem podjetje Incom raste v več pogledih – širi poslovanje, gradi nove proizvodne in skladiščne prostore. Odtlej pelje pot le še navzgor – podjetje željno srka nova znanja, bogati proizvodni asortima, pridobiva pomembne certifikate in prestižne nagrade, vstopa na nove ključne trge in vlaga v razvoj ter gradnjo proizvodnih in skladiščnih prostorov. Proti koncu prvega desetletja novega milenija, ko gospodarstvo tare huda kriza, Incomu uspe povečati povpraševanje po njihovih proizvodih. V letu 2021 so se okrepili za šest novih proizvodnih linij.

Podjetje Incom vsak dan proizvede in odpremi več kot 2,5 milijona kosov sladoleda. S svojimi izdelki se usmerja predvsem na tuji trg, kamor izvozi 90 odstotkov proizvodnje, njihove izdelke najdemo v več kot 40 državah po svetu. S svojim inovativnim pristopom k razvoju, visokimi gospodarskimi uspehi, odličnimi okusi in prijazno vizualno podobo izdelkov podjetje navdušuje komisije različnih mednarodnih ustanov ter prejema prestižne mednarodne nagrade. Posebna prelomnica v zgodovini podjetja je leto 2020, ko Incom odpre Tovarno čokolade, kjer izdelujejo končne izdelke in polizdelke. Z novo dejavnostjo se širi proizvodnja, odpirajo se nova delovna mesta in nove priložnosti. Smele načrte imajo za prihodnje leto, ko načrtujejo dokončanje ene največjih investicij – dograjeno bo visokoregalno avtomatsko skladišče. V stavbah, ki jih je podjetje odkupilo v središču mesta, bo nastal strateški razvojni center in center okusov, kar bo družbi in kraju odprlo nove možnosti.

Incom svojim zaposlenim nudi varne in urejene delovne pogoje. V lokalni skupnosti in širše pa velja za družbeno prijazno podjetje, ki aktivno podpira tako športno kot kulturno in družabno življenje v občini. Ob skrbi za družbeno odgovornost podjetje nenehno išče nove razvojne poti in zasleduje svoj cilj – postati najboljši in najbolj inovativen proizvajalec sladoleda in čokolade na svetu.

Gola dejstva so suhoparna, življenje dobi smisel, ko povemo zgodbo. In Incom ima kaj/veliko za povedati!

Incom 2022

Zlati znak

Za gledališke in filmske uspehe in doprinos h kulturnemu dogajanju v občini prejme Marjuta Slamič Zlati znak Občine Ajdovščina.

Marjuta Slamič je dramska igralka, dolgoletna članica ansambla Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici, nastopila je tudi v več celovečernih in kratkih filmih. Za svoje ustvarjalno delo in subtilno igro je prejela številne nagrade, predvsem pa se je v slovensko in ajdovsko kulturno zgodovino zapisala z nepozabnimi upodobitvami dramskih in filmskih vlog.

Marjuta je z dušo in srcem igralka. Prepričljiva je tako na odrskih deskah kot pred filmsko kamero. Njeno poetično, občuteno, ganljivo, duhovito igranje je bilo večkrat nagrajeno. Krona vsem njenim dosedanjim uspehom je lanska nagrada Staneta Severja za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih. Ob tem ima v svoji vitrini že tri nagrade vesna za vloge v filmih Za vedno, Šanghaj in Nika ter mednarodno filmsko nagrado arena iz 58. Puljskega festivala. Najbolj aktualna je nagrada za najboljšo igralko 52. tedna slovenske drame. Dvakrat se je veselila primorske gledališke nagrade tantadruj – nazadnje leta 2021, za glavno vlogo v predstavi 'jerebika, štrudelj, ples pa še kaj', katere avtorica je še ena Ajdovka, dramatičarka Simona Semenič. Simonina dramska zgodba se dogaja v eni od vipavskih vasi, Marjuta je tako ob odlični interpretaciji osrednjega lika predstave poskrbela tudi za pravilno izgovorjavo ajdovsko-vipavskega narečja celotne zasedbe. Ajdovska igralka se odlikuje po tem, da se imenitno znajde v žanrsko različnih vlogah – najsi je to komedija, drama ali tragedija, je v svoji vlogi suverena, natančna in prezentna.

Marjuta Slamič se vedno rada odzove povabilu domačega kraja na kulturna udejstvovanja, hkrati pa za seboj pušča dobro vidne sledi v kulturi in umetnosti v širšem slovenskem prostoru.

Marjuta Slamič

Zlati znak Občine Ajdovščina

Marija Metka Marušič

Za doprinos k razvejanemu delovanju Društva upokojencev Ajdovščina in skrbi za starejše prejme Marija Metka Marušič Zlati znak Občine Ajdovščina.

Marija Metka Marušič je bila dolgoletna predsednica Društva upokojencev Ajdovščina. V 12 letih uspešnega vodenja društva so oživele mnoge prostočasne dejavnosti in socialno-varstveni programi, društvo pa se je člansko močno okrepilo.

Marija Marušič si je nenehno prizadevala uresničevati naloge in dosegati cilje, s katerimi je društvo svojim članom in tudi drugim starejšim omogočalo kakovostno življenje v tretjem življenjskem obdobju. Pod njenim vodstvom je v naši občini zaživel projekt Starejši za starejše – Starejši za višjo kakovost življenja doma, znotraj katerega prostovoljke obiskujejo starejše člane na domu in jim poskušajo organizirati pomoč, ki jo potrebujejo. Okrepila se je kulturna dejavnost društva, ustanovljen je bil Ženski pevski zbor Večernica, katerega predsednica je Metka še danes, kasneje pa še Dramsko – pevska skupina Zarja. Pomembni premiki so se zgodili tudi na športnem področju – od aktivnega upokojenskega športnega udejstvovanja do rekreativnih dejavnosti in športne vadbe za starejše. Društvo je v tem času pridobilo tudi svoje prostore. Pomembno je tudi medgeneracijsko delovanje – skozi vsa ta leta so se sklepala trdna prijateljstva domačega upokojenskega društva z osnovnimi šolami in različnimi društvi, ki se družijo na mnogih, danes že tradicionalnih prireditvah.

Metka ostaja aktivna članica ter podpredsednica društva. S svojo nesebičnostjo, zagonom, pripravljenostjo pomagati drugim pa je v času vodenja veliko naredila za kakovostno, bogato in aktivno življenje občank in občanov v tretjem življenjskem obdobju.

Marija Metka Marušič 2022

Zlati znak Občine Ajdovščina

Za predano delo na področju varnosti in doprinos k preventivnim varnostnim akcijam prejme komandir Policijske postaje Ajdovščina Marko Terbovšek Zlati znak Občine Ajdovščina.

Marko Terbovšek je svojo celotno poklicno kariero predan Policiji, kjer je zaposlen vse od leta 1987. Prva leta je služboval v Novi Gorici. Službo na Policijski postaji Ajdovščina je nastopil leta 2006 kot komandir oziroma načelnik postaje, kar je še danes. Dobro desetletje in pol Marko Terbovšek predano skrbi za varnostno situacijo v naši občini, ki je na relativno zelo visoki stopnji. Njegovo predano delo se izraža v tesnem sodelovanju z lokalno skupnostjo. V času njegovega vodenja Policijske postaje Ajdovščina so bile izvedene številne preventivne aktivnosti, na račun katerih se je v skupnosti vzpostavilo visok družbeni red, predvsem pa zaupanje občank in občanov, ki se v naši skupnosti počutijo varne. Marko Terbovšek je aktivni sodelavec in soorganizator ene najboljših preventivnih prireditev za otroke v Sloveniji, Igrajmo se za varnost, ki jo v Ajdovščini že vrsto let prireja Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Ajdovščina. Po svoji funkciji je načelnik Policijske postaje Ajdovščina tudi član občinskega štaba Civilne zaščite. Njegova požrtvovalnost in neprecenljiva pomoč se je zlasti izkazala v času epidemije koronavirusa. V svoji bogati karieri je Marko Terbovšek prejel več priznanj. Za njegovo predano delo so ga nagradile Policija in Občina Ajdovščina, Uprava RS za zaščito in reševanje, pa tudi IPA Slovenija. Marko Terbovšek je namreč tudi dolgoletni predsednik Regionalnega kluba Nova Gorica slovenske sekcije mednarodne policijske organizacije.

Odlična varnostna situacija, stalna pripravljenost na pogovor in skupno iskanje rešitev, veliko vloženega truda v preventivne aktivnosti – vse to so trdna dejstva, ki govorijo o odličnem delu Marka Terbovška za lepše v varni skupnosti.

Marko Terbovšek

Zlati znak

Podjetje GVO d. o. o.

Za predanost in angažiranost pri izpeljavi projekta izgradnje optike v vseh naseljih v skupnosti prejme Zlati znak Občine Ajdovščina podjetje GVO d. o .o.  

Podjetje GVO, d. o. o., se je v letu 2020 prijavilo na javni poziv Ministrstva za javno upravo,  za izvedbo projekta, katerega glavni cilj je zagotoviti dostopnost do širokopasovnih elektronskih komunikacijskih storitev na območjih, kjer še ni zgrajene potrebne infrastrukture, hkrati pa ni tržnega zanimanja za njeno izgradnjo. Del predmeta razpisa je bila tudi izgradnja optičnih povezav do belih lis v občini Ajdovščina. Takšnih območij je bilo v naši občini preko 600 v kar 21 naseljih. Podjetje se je pospešeno lotilo dela in že lansko leto uspelo zagotoviti optiko na Gori. Podjetje GVO d. o. o. je v okviru projekta zgradilo optično omrežje tudi v najbolj odročnih krajih občine, celo tam, kjer gradnja prvotno ni bila predvidena. S to potezo je družba bistveno pripomogla h kakovosti bivanja občank in občanov v prav vsakem kotičku naše občine. Hkrati pa je GVO že obljubil, da bo projekt na območju naše občine v celoti zaključen do letošnjega poletja, kljub temu, da je pogodbeni rok za dokončane projekta september 2023. Občina Ajdovščina bo tako še pred dogovorjenim časom presegla povprečno pokritost z optičnimi priključki v regiji, ki bodo občanom omogočali priključitev najsodobnejših telekomunikacijskih storitev po lastni izbiri.

Podjetje GVO

 

Posnetek proslave si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Fotografije: Polona Ipavec

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon