Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Simona Semenič prejela Cankarjevo nagrado za najboljše književno delo

Na Vrhniki so razglasili letošnjo dobitnico Cankarjeve nagrade za najboljše delo, ki je tokrat soglasno pripadla ajdovski dramatičarki Simoni Semenič za tri igre za punce. Avtorica v knjigi tematizira žensko vprašanje in vprašanje spola. Nagrado kot poklon Cankarju in sodobni slovenski književnosti, ne glede na vrsto, podeljujejo Slovenski center Pen, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center Sazu ob sodelovanju z Občino Vrhnika.

Cankarjeva nagrada za književnost je skorajda novost na slovenskih kulturnih tleh. Prvič so jo podelili v letu 2020, danes pa tako šele tretjič. Nagrada poimenovana po Ivanu Cankarju, ki se podeljuje za najboljšo izvirno knjigo minulega leta, in sicer na kateremkoli od štirih področjih: pripovedništvo, lirika, dramatika ali esejistika. »Torej v vseh štirih zvrsteh, ki jih je Cankar vrhunsko obvladal.« Nagrajenec prejme denarno nagrado, diplomo in pisno utemeljitev. Vsak avtor je lahko nagrajen le enkrat.

Simona Semenič v treh igrah za punce, ki so izšle pri založbi Beletrina, tematizira žensko vprašanje in vprašanje spola, ki ju po navedbah žirije "kot socialno, politično in spolno občutljiva avtorica obravnava z različnih zornih kotov". Knjiga tri igre za punce prinaša tri nova dramska besedila Simone Semenič: ti si čudež (Borštnikova nagrada za najboljšo uprizoritev leta 2019, Šeligova nagrada leta 2019, nominacija za Grumovo nagrado leta 2020), ni to to in lepe vide lepo gorijo (nominacija za Grumovo nagrado leta 2021).

Ob dramah je avtorica spremne besede Nina Dragičević zapisala: "Dela Simone Semenič niso posamična, niso elementi, kontinuiteta so. Glavna osišča njenih tekstov črpajo iz glavnih osišč vseh družb - patriarhat, družbeno nasilje, nasilje nad telesom, nasilje nad seksualnostjo, nasilje nad prostorom itn. - avtorica pa jih razgalja in poglablja, eno in isto vsakič znova novo. Staro, znano, živeto, v čemer se skriva neraziskano (in samoumevno) kot novo."

Kot je na današnjem dogodku pred podelitvijo nagrade povedala Simona Semenič, v svojih dramah tematizira žensko telo kot poligon za zlorabo. Sama telesa nima, v nasprotju s krščansko miselnostjo, za nekaj manjvrednega. "Nič telesnega ne bi smelo biti slabega, slabšega," je povedala. Še več - "nečiste želje so zame svete". Za njeno pisavo se pogosto pravi, da je kruta in šokantna, a sama meni, da je optimistična, vedra pisateljica, saj telo, ki ga omenja, vedno obstoji, se ne da, vstane.

Za nagrado sta bila nominirana še Nina Dragičević za poemo To telo, pokončno in Dušan Šarotar za roman Zvezdna karta. Letošnjo žirijo so sestavljali Alenka Koron, Niko Grafenauer, Darja Pavlič, Alja Predan in Ivan Verč kot predsednik. Nominirance so izbrali med več kot 30 knjigami.

Posnetek podelitve si lahko pogledate v spodnji video povezavi.

 

* Vir: STA

 

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #literartura

Kolofon