Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Toplejši dnevi povečujejo nevarnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi

Klopi se nahajajo predvsem v gozdni podrasti, v grmovju vlažnih mešanih gozdov, v travi in celo na vrtu. Do nadmorske višine 600m je lahko klopov zelo veliko, kar za našo občino pomeni, da imajo klopi na območju Vipavske doline in Gore, idealne pogoje za življenje. Zaradi tega seveda obstaja zelo velika možnost, da nas bo vsaj enkrat v sezoni lahko ugriznil klop.

Cela naša država sodi med tiste, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Poznamo sicer več okužb, ki jih lahko ugriz klopa povzroči ampak je v Sloveniji daleč najpogostejša lymska borelioza, na drugem mestu pa ji sledi klopni meningoencefalitis.

Lymska borelioza se običajno začne z rdečino, ki se pojavi nekaj dni do tednov po ugrizu klopa, se počasi širi, na sredini bledi in dobi obliko obroča (slika 1). Strokovno ji rečeno eritem. Takih sprememb je lahko po telesu več in lahko trajajo tudi do nekaj mesecev. Že v času kožnih sprememb ali pa v prvih mesecih po izginitvi se lahko pojavi prizadetost živčevja, sklepov ali srca.

Eriythema migrans

Pri klopnem meningoencefalitisu pa je drugače. Prva faza bolezni se običajno prične približno teden dni po ugrizu klopa. Kaže se s slabim počutjem, bolečinami v mišicah, glavobolom in vročino. Pri večini bolnikov se po vmesnem izboljšanju, ki traja od nekaj dni pa do treh tednov, pojavi druga faza bolezni, ki se kaže z visoko telesno temperaturo, močnim glavobolom, slabostjo, bruhanjem, tresenjem rok in jezika, včasih z motnjami zavesti in zbranosti. 

Najpomembnejša je zaščita pred samim ugrizom klopa

Na sprehodih in izletih v naravo se pred klopi zaščitimo z oblačili, pri katerih je čim več kože pokrite. Če so oblačila svetle barve, bomo klopa na oblačilih lažje opazili. Namažemo ali se popršimo z repelentom, saj vonj le-teh odganja klope. Po vrnitvi iz narave vedno natančno pregledamo telo in lasišče. Cepljenje je še vedno najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom. Zaščita je več kot 95%. Cepivo je varno. Čeprav je v Sloveniji cepljenje obvezno le za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu, kot npr. gozdni delavci, lovci itd., se ga priporoča vsem osebam od enega leta starosti naprej. Zaželeno je, da se s prvo dozo cepimo v hladnih mesecih leta, da se do sezone pojava klopov vzpostavi zaščita.

Nasvet kako klopa odstraniti

Klopa (slika 2) primemo najbolje s pinceto, in sicer čim bližje koži in ga z enakomernim gibom izvlečemo. Če deli klopa ostanejo v koži, tudi te čim prej odstranimo, v primeru, da jih ne moremo, jih bo telo samo izločilo preko lokalne vnetne reakcije, ki običajno ni nevarna.  Za odstranjevanje klopov s kože ne uporabljamo olja, krem ali kakršnihkoli mazil.

Klop v koži

Klop na našem telesu ni razlog za obisk urgentne ambulante

Odstranjevanje klopov ni naloga nujne medicinske pomoči in ne more biti razlog za obisk urgentne ambulante, prav tako prisesan klop, ali glavica klopa v koži ni razlog za kirurški poseg. Nujno medicinsko pomoč obiščite v primeru povišane telesne temperature nad 38.5 stopinj C, ki jo spremljata bruhanje in hud glavobol. V primeru kolobarjastega izpuščaja (slika1) pa obiščite izbranega, osebnega zdravnika.

 

* Vir in fotografije: Petra Krapež, mag. zdr. neg., dipl. m. s. v vozilu urgentnega zdravnika, nujna medicinska pomoč ZD Vrhnika

* Naslovna fotografija: Zdravje.si

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petra Krapež

#ajdovščina, #novice, #zdravje, #izobraževanje

Kolofon