Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Spodbujanje kreativnosti

V Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina skozi različne projekte spodbujamo razvoj kompetenc podjetnosti in kreativnosti. Na 56. srečanju mladih raziskovalcev Slovenije so osnovnošolci za inovacijski projekt 4Fire prejeli bronasto priznanje. Mesec maj prinaša tudi kreativne in okusne menuje v Kulinaričnem mesecu, ki jih dopolnjujejo mojstri sladoleda. V začetku junija vabljeni tudi na festival Okusi Vipavske, ki bo potekal na Dvorcu Zemono.

ODPRTJE RAZSTAVE VSEH RISB SANJSKIH STROJEV IN IZDELANIH PROTOTIPOV

V Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina skozi različne projekte spodbujamo razvoj kompetenc podjetnosti in kreativnosti od malih nog naprej. V letošnjem letu so svoj sanjski stroj v okviru pobude My Machine snovali učenci osnovnih šol na območju LAS Vipavska dolina.

V okviru pobude so sodelovali učenci prvega in drugega razreda OŠ Col, učenci od prvega do četrtega razreda PŠ Vrtovin (OŠ Dobravlje), predšolski otroci ter učenci prvega in tretjega razreda OŠ Otlica in učenci prvega in tretjega razreda PŠ Goče (OŠ Draga Bajca Vipava). Skupaj so narisali 79 sanjskih strojev.

V naslednji fazi smo k sodelovanju pritegnili dijake in študente, ki se srečujejo v mentorskem programu Garaža, Zavod BETA Ajdovščina in Medpodjetniški izobraževalni center – Šolski center Nova Gorica. Na vsaki šoli smo nato skupaj z dijaki/študenti in učenci osnovnih šol izbrali sliko sanjskega stroja na podlagi izvirnosti ideje in izvedljivosti. Dijaki/študentje so nato izdelali načrte in oblikovali rešitve ter izdelali prototipe.

Jutri, v torek, 24.5.2022 vas ob 17.00 uri vabimo na odprtje razstave vseh risb sanjskih strojev in izdelanih prototipov, ki bo v prostorih OOZ Ajdovščina, Vipavska cesta 4, Ajdovščina.

Razstavo bosta otvorila dr. Matej Kovačič, koordinator My Machine Slovenija z Instituta »Jožef Stefan«, Ljubljana in ga. Brigita Habjan Štolfa, direktorica Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina.

V okviru otvoritve razstave bo izvedena delavnica kemijskih poskusov za otroke z naslovom “Ko kemija sreča elektroniko”, delavnico bosta izvedla dr. Melita Tramšek in dr. Matej Kovačič, Institut »Jožef Stefan«.

Vljudno vabljeni na odprtje in ogled razstave!

Sanjski stroj<br />
Vir: RRA ROD Ajdovščina

BRONASTO PRIZNANJE ZA 4FIRE

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije je na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota potekalo 56. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Skozi procese priprave raziskovalnih nalog osnovnošolci nadgrajujejo in dopolnjujejo v šoli pridobljeno znanje ter se učijo raziskovalnih metod.

V kategoriji osnovnošolcev so učenci OŠ Dobravlje za inovacijski projekt 4Fire prejeli bronasto priznanje. Iskrene čestitke učencem in mentoricama Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina.

4Fire<br />
Vir: RRA ROD Ajdovščina

30. KONFERENCA O POSLOVNI ODLIČNOSTI

4. in 5. maja smo se udeležili 30. konference o poslovni odličnosti v Portorožu. Skozi aktualna predavanja, aktivne delavnice in zanimive pogovore smo obravnavali poslovno odličnost tako v zasebnem kot javnem sektorju. S somišljeniki smo razpravljali o izvajanju modela CAF preko katerega tudi Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina uvaja poslovno odličnost v svoje poslovanje.

Model CAF je orodje, ki ga organizacije v javnem sektorju po vsej Evropi lahko uporabljajo kot pripomoček pri uporabi tehnik za obvladovanje kakovosti, da bi izboljšale svoje delovanje. Odlične rezultate delovanja organizacije lahko dosežemo s pomočjo strategije vodstva in z načrtovanjem, zaposlenimi, partnerstvi, viri in procesi. Organizacijo obravnavamo z različnih vidikov hkrati, kar predstavlja celovit pristop k analiziranju delovanja same organizacije. Vsi ti učinki so nas prepričali, da gremo v letošnjem letu v ponovno samooceno ter napredujemo v status napredni uporabnik modela CAF.

CAF 30. obletnica<br />
Vir: RRA ROD Ajdovščina

KULINARIČNI MESEC IN FESTIVAL OKUSI VIPAVSKE ZNOVA VABITA

Najbolj okusen mesec v letu in najbolj priljubljeni festival vina in kulinarike na širšem Vipavskem se po dveh letih, ko smo morali dogodka odpovedati zaradi epidemioloških razmer, ponovno vračata. Tako lahko od petka, 6. maja, doživite in okušate izjemno pestro ponudbo letošnjega Kulinaričnega meseca Okusi Vipavske, ki bo trajal vse do nedelje, 5. junija. Mesec kulinaričnih dobrot in presežkov tukajšnjih gostincev pa bomo sklenili s festivalom Okusi Vipavske, ki ga bomo 5. junija pripravili v čudovitem ambientu baročnega Dvorca Zemono.

Poskrbeli bomo tudi za ljubitelje sladoleda, saj bodo od 15. maja z nami tudi mojstri sladoleda, ki so že v minulih letih dali krila svoji domišljiji in s svojo ustvarjalnostjo navdušili tudi ljubitelje nekoliko drugačnih in izvirnih okusov.

Najslajše smo seveda prihranili za konec, ko bomo Kulinarični mesec Okusi Vipavske sklenili s festivalom Okusi Vipavske. Dvorec Zemono bo tako v nedeljo, 5. junija, med 15. in 21. uro gostil več kot 40 vinarjev, ki bodo obiskovalcem ponudili več kot 150 različnih, a brez dvoma odličnih vipavskih vin. V ponedeljek, 6. junija, bo festival namenjen poslovnemu dogodku in bo zato zaprl vrata za širšo javnost, v goste pa prihaja tudi Tracy, letošnja zmagovalka resničnostnega šova Masterchef Italija. Svojo vstopnico si zagotovite na tej povezavi.

Okusi Vipavske<br />
Vir: RRA ROD Ajdovščina

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #vipavska dolina, #mladi, #ROD, #šolstvo, #izobraževanje

Kolofon