Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Andrej Zaman uspešno končal še eno ameriško čisto uživancijo

Pred dnevi se je iz Združenih držav Amerike vrnil Andrej Zaman, izkušen ultrakolesar. Potem, je dvakrat že nastopil na Trans Am, od Astorie v Oregonu do Yorktowna v Virginii, je tokrat zmogel tudi malce krajši Pacific Coast Bike Race, ki velja za najbolj razgledno bikepacking dirko na svetu. Čestitke.

Andrej Zaman je znani slovenski ultramaratonski kolesar, ki je v preteklosti že večkrat prevozil 1000 in več km preizkušnje. Je tudi večkratni slovenski rekorder in sorekorder v vzdržljivostnem kolesarjenju ter glasnik zdravega načina življenja in premagovanja lastnih meja. Njegovo glavno vodilo sta trdna volja in osredotočenost na cilj.

Po letih 2016 in 2019 se je znova odpravil v ZDA, tokrat na Pacific Coast Bike Race. Udeleženci so morali premagati 2475 kilometrov,  ob obali Pacifika, deloma tudi skozi neskončne gozdove sekvoj, največjih dreves na svetu, ki so nekatera stara tudi več kot 2000 let.  Trasa od Portlanda do San Diega vsebuje tudi , 25000 višinskih metrov, kolesarje pa so spremljali težki pogoji, veliko dežja, neurja,  močan vrtinčast veter, mrzel veter tudi z oceana, nizke temperature, ki so čez dan vztrajalie na okrog 15 stopinj, ponoči pa so se spustile na okoli 5 stopinj.

Andrej Zaman 2022 Amerika

Dirke, ki ima sicer velik tekmovalni naboj, se je letos udeležilo 32 kolesarjev, nekaj iz Evrope, Andrej Zaman pa je bil edini iz Slovenije. "Na srečo je letos šlo brez tehničnih težav, malce več je bilo težav z zdravjem, imel sem nekaj dni želodčnih težav, zadnja dva dneva pa me je pestila popolna odpoved moči v levi roki, tako da sem tudi prednji menjalnik na levi strani upravljal z desno roko. V cilj nas je prišlo 15 udeležencev, kljub temu, da zame dirka nima tekmovalnega naboja, sem zadovoljen. Moj rezultat je tokrat  6. mesto (2. mesto v neuradni kategoriji nad 50 let), za vse skupaj pa sem potreboval 8 dni 3 ure 20 minut, prevozil pa 2506 kilometrov, 30 sem jih naredil viška, kar je posledica večkratne zgrešene trase in vračanja., Povprečno sem prevozil okoli 300 km dnevno. Kalifornija kot ameriška zvezna država je bila zame popolno razočaranje, ceste večinoma v zelo slabem stanju, vse popolnoma skomercializirano, ljudje precej neprijazni, skratka popolnoma drugače, kot na primer v Oregonu, Idahu, Montani, Wyomingu… in ostalih državah, po katerih sem že vozil".

Andrej Zaman 2022 Amerika

Pacific Coast Bike Race je zagotovo preizkušnja, ki ni za vsakogar in je precej težja kot izgleda na prvi pogled. Andrej Zaman dodaja, da je vesel, ker se ni prepustil toku dirke, da ni postal ujetnik ure ter rezultata, ker pač to ni dirka kjer je uvrstitev pomembna. "Ves čas sem vozil sproščeno, le sam zase in se nisem oziral, kje so drugi. Vesel sem tudi, da nisem imel omembe vrednih tehničnih težav ter da so bile ene taktične odločitve odlične, ene pa zelo pogumne. Bolj kot je šla dirka proti koncu, boljše sem se počutil in boljše mi je šlo. Vesel sem seveda tudi mnogih novih trajnih prijateljstev in to več šteje kot vse zmage skupaj. In to je tista prava čista uživancija. Hvala vsem, ki ste me spremljali preko GPS sledilca in mi kakorkoli pomagali, predvsem pa gre posebna zahvala moji Simoni za vzpodbude in neštete pozitivne misli. Ponosen sem, da imam ob sebi tako izjemno žensko."

Andrej Zaman 2022 Amerika

Čestitke.

 

* Fotografije: Andrej Zaman Arhiv

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #potopis, #kolesarstvo

Kolofon