Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vse bližje postavitvi protivetrne ograje na vipavski hitri cesti

Dars je minuli teden na portalu javnih naročil objavil razpis za izbiro izvajalca za gradnjo protivetrne ograje in preplastitev vozišča na delu hitre ceste Razdrto-Vrtojba. Investicija je po navedbah Darsa ocenjena na 52 milijonov evrov. Rok za prijavo je 21. junij, dela pa naj bi trajala približno leto in pol.

Z malce zamude, prvotoma je DARS napovedal objavo razpisa že ob koncu leta 2021, se je začelo premikati pri projektu postavitve protivetrne ograje na vipavski hitri cesti. Razpis za izbiro izvajalca del je zunaj, dodatno pa je vanj vključena še obnova več odsekov ceste med Razdrtim in Vipavskim Križem. Ta med drugim vključuje sanacijo in preplastitev več odsekov vozišča, zavarovanje premostitvenih objektov z varnostno ograjo in gradnjo 136 metrov dolge sidrane pilotne stene med viaduktom Rebrnice in pokritim vkopom Rebrnice 1. Celotna vrednost del je približno 52 milijonov evrov, vsa dela pa naj bi zaključili v 78 tednih.

Pri izvedbi tega tehnično zelo zahtevnega projekta so sodelovali najuglednejši slovenski projektanti in strokovnjaki, po končanju del pa je pričakovati, da se bo po bistveno zmanjšalo število zapor na hitri cesti zaradi burje, vožnja po njej pa bo za vse varnejša. Pretočnost hitre ceste je namreč nujna in potrebna za vse gospodarske subjekte v regiji.

Pobudnici za postavitev protivetrne ograje sta bili občini Vipava in Ajdovščina.

 

* Vir: STA & Primorske novice

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #promet

Kolofon