Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Dan odprte Garaže v Ajdovščini

Bliža se konec šolskega leta in s tem tudi konec pilotnega leta mentorskega programa. Zato v Garaži v petek, 17. junija 2022, pripravljajo dan odprtih vrat, kjer boste lahko pobliže spoznali inovativne prototipe, ki so nastali tekom leta. Na ogled bodo tudi prostori, kjer boste lahko izvedeli kaj vse je v Garaži mogoče izdelati.

Za vse tehnične navdušence se bo v petek, 17. junija 2022, od 9.00 ure dalje, predstavila Garaža na Vilharjevi ulici v Ajdovščini. Na ogled bodo prototipi prvega leta mentorskega programa Garaža, ki je potekal od oktobra lani. V tem času so se izoblikovale štiri skupine, ki so pod strokovnim vodstvom prostovoljnih mentorjev, študentov tehničnih in naravoslovnih smeri, uresničevale lastne ideje in zamisli. Tako so nastali električen in bencinski gokart, avtonomni rover ter računalniška igrica. Obiskovalci si boste lahko izdelke natančno ogledali ter postavili vprašanje mentorjem ter učencem, ki so te prototipe izdelali.

Garaža 2022

Letos pod okriljem Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti začenjamo tudi z mentorskim programom Garaža za dekleta. Ta bo vseboval aktivnosti, ki bodo dekleta in mlade ženske spodbujale za izobraževanje v STEM smeri. Dekleta so s sodobno tehnologijo konkurenčne v znanosti in tehnologiji, vendar potrebujejo več spodbude za tovrstne poklice.

Garaža 2022

Na voljo bodo tudi predstavitve vseh drugih aktivnosti, ki se odvijajo v Garaži. Program Sam svoj mojster je namenjen vsem, ki doma nimajo orodja, ki ga potrebujejo za manjša popravila predmetov. Ali pa potrebujejo zgolj prostor v katerem lahko tehnično ustvarjajo.  Z mladimi smo uredili kotiček, ki je namenjen prostemu času z možnostjo kopiranja in skeniranja. Ali pa sproščenemu druženju ob toplem napitku. Izdelava paletnega vrtnega pohištva je v polnem zamahu! Z različnimi skupinami in posamezniki vseh starosti smo izdelali že deset klopi, dve pa še nastajata izpod rok skupine nadobudnih dijakinj.

Garaža 2022

Obiskovalci boste prejeli odgovore na vprašanja ter boste lahko podali predloge za nadaljnja sodelovanja, saj ima Garaža še veliko možnosti kreativnega razvoja.

Garaža bo tekom dneva predstavila obseg dejavnosti ter povabila mlade k vključitvi v mentorski program Garaža ter mentorski program Garaža za dekleta. Na tem enkratnem dogodku se bodo obiskovalke in obiskovalci pomerili v tehničnih izzivih ročnih spretnosti ter eksperimentih.  Na tekmovanju iz iznajdljivosti / izumiteljstvu / inovacijah, bodo morale skupine iz danih predmetov, ki jih bodo imele na razpolago, ustvariti inovativni izdelek in ga predstaviti. Vsaka skupina bo prejela enak material in izdelala svoj prototip. Ogled bomo popestrili tudi s predstavitvijo poklica, kjer bo mojster na pravem predmetu praktično pokazal in razložil svoj poklic.

Garaža 2022

Namen interaktivne predstavitve je, da se širša javnost seznani s celotno ponudbo Garaže, predvsem starši mladih deklet (zaradi vpliva na izbiro nadaljnjega šolanja) ter mlada dekleta. Pa tudi vsi ostali, saj se v Garaži srečujejo in izmenjujejo znanja vseh generacij.

Ob 17.00 uri bo potekala tudi uradna predstavitev z nagovorom direktorja Zavoda BETA, Aljažem Ferjančičem, ter vsaka od mentorskih skupin bo predstavila svoj prototip ter ga pred občinstvom preizkusila.

Garaža 2022

Lepo vabljeni, da nas obiščete!

 

* Vir in fotografije: Zavod Beta

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #mladi, #izobraževanje

Kolofon