Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Marjuti Slamič Borštnikova nagrado za igro

Veliko nagrado 57. Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo predstavo prejme Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija ter v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj. Nagrada za režijo gre v roke Sebastijana Horvata za uprizoritev Cement v produkciji Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana. Med prejemniki Borštnikove nagrade za igro je tudi ajdovska igralka Marjuta Slamič, za vlogo v predstavi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, še ene ajdovske ustvarjalke, Simone Semenič. Čestitke.

V Mariboru se je včeraj s podelitvijo nagrad sklenil 57. Festival Borštnikovo srečanje, ki je od lani premeščen z jesenskega na zgodnje poletni čas. Borštnikov prstan je prejel nekdanji član ansambla SNG Nova Gorica Ivo Barišič, kot najboljša predstava je bil prepoznan Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija.

Veliki zmagovalec 57. Festivala Borštnikovo srečanje je Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija. Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, je silovitost uprizoritve "v navznoter obrnjeni spektakelskosti, ki najstarejše ohranjeno slovensko dramsko besedilo iz množične, procesijske forme reducira na kolektiv šestih igralcev"."Intenzivnost in sporočilnost uprizoritve sta v njeni komornosti, neposrednosti ter kritičnosti do preteklosti in sedanjosti," je izpostavila žirija. Dodala je, da med uprizoritvenimi elementi  najbolj izstopata homogen igralski kolektiv in atmosfera, ki jo ustvarja vizualno-glasbeni del avtorske ekipe. Avtor glasbe v tej uprizoritvi Branko Rožman je prejel Borštnikovo nagrado za glasbo.

Znova je bila nagrajena tudi ajdovska igralka Marjuta Slamič, tokrat za vlogo Bogdane v uprizoritvi jerebika, štrudelj, ples pa še kaj v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in SNG Nova Gorica. Predstava je sicer uprizorjena po literarnem delu Simone Semenič, dramatičarke iz Ajdovščine. »Lik Bogdane v interpretaciji Marjute Slamič je del homogenega in kolektivnega telesa, ki z igrivostjo uspešno uprizori besedilo 'jerebika, štrudelj, ples pa še kaj'. Skupni ritem predstave določajo eruptivne dinamike posameznih igralskih dosežkov, izmed katerih je najvidnejša linija Bogdane, ki kot ostale diha s celim kolektivom in postaja križišče različnih silnic uprizoritve. To nalogo Slamič izvede s fluidno prezenco, ki niha med komentiranjem in doživljajem, ter ustvari lik, vedno mesén in poln življenja,« je zapisano v obrazložitvi Borštnikove nagrade, s pripisom, da je bila odločitev sprejeta soglasno.

Za Slamičevo je to nova potrditev dela v gledališču, saj je letos že prejela nagrado na Tednu slovenske drame, obenem pa jo je Občina Ajdovščina nagradila z Zlatim znakom za gledališke in filmske uspehe ter doprinos h kulturnemu dogajanju v občini.

Čestitke.

 

* Naslovna fotografija: Boštjan Lah - Festival Borštnikovo srečanje Facebook

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #gledališče

Kolofon