Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

30 let Slovenije, odprte za umetnost na Sinjem vrhu

Na turistični domačiji »Sinji vrh« bo od 19. do 25. junija potekal jubilejni 30. Mednarodni simpozij »Slovenija, odprta za umetnost«. Na njem bo sodelovalo 14 mednarodno uveljavljenih avtorjev, ki so v preteklosti že bili udeleženci, med njimi pa so tudi nepogrešljivi soustvarjalci uspešne zgodbe simpozija. Vabljeni.

Pred 30. leti se je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino začela mednarodna likovna delavnica Slovenija, odprta za umetnost. Pobudo zanjo je dal Klavdij Tutta in jo 15 let nadvse strokovno in uspešno umetniško vodil. Pridružila se je njegova soproga Klementina Golija, nekaj let je bil z nami tudi Etko Tutta. Družina Vidmarjevih s Hieronimom na čelu je postala in ostala gostitelj odprtih vrat in odprtega srca. Sinjevrška delavnica se je vpisala na zemljevid mlade slovenske države in z leti kontinuiranega delovanja in zorenja postala nadvse pomemben del mednarodnega likovnega dogajanja. Izbranim, najvidnejšim umetnikom, kreatorjem sodobne likovne scene iz celega sveta je bilo dano ustvarjanje v sinjem rajskem ambientu, ki je botrovalo pretakanju likovnih rezultatov in povezovanju snovalcev. Vzpostavljena so bila sodelovanja z galerijami in muzeji, ki še danes gostijo naše potujoče razstave. Po desetletju in pol sta se projektu pridružila Polona Kunaver Ličen in David Ličen, Anamarija Stibilj Šajn sem osebno prevzela umetniško vodenje in delavnici dodala simpozijsko dimenzijo. Pomemben strokovni sodelavec je postal Črtomir Frelih. Klavdij Tutta je ostal zvesti oče projekta. V letu 2016 se je za vedno poslovil Hieronim, a iz dediščine predanosti in vztrajnosti, ki jo je zapustil svoji družini, je vzklila zavzetost, ki jo s svežimi idejami plemeniti njegov Kristijan z ostalimi člani družine.

Sinji vrh 2021

Temelji koncepta ostajajo, vendar se vselej znova nadgrajujejo z novimi, pomembnimi doprinosi. Za projekt je pomembno tudi sodelovanje s področjem gospodarstva, še posebej s podjetjem Tosla, ki je postalo naš generalni podpornik. Letos skupaj uresničujemo prvi del jubilejnega programa Slovenije, odprte za umetnost. Štirinajst selektivno izbranih avtorjev je za podjetje Tosla ustvarilo po eno delo velikega formata na temo ekologije. Ta dela so letošnjo pomlad nastajala v domačem ateljeju vsakega posameznika in bodo na ogled na slavnostnem začetku simpozija, ki bo 19. junija ob 18.30 v Vipavskem Križu. Dogodek bo le za povabljene goste. Dela bodo v nadaljevanju na ogled za širšo publiko, in sicer v tamkajšnji galeriji.

Avtorji, ki so bili sprejeti v »zbirko« Tosla oblikujejo tudi skupino udeležencev jubilejne tridesete Slovenije, odprte za umetnost: IZIDOR TOMAŽ PERKO, RUDI SKOČIR, SAŠO VRABIČ, KLEMENTINA GOLIJA, KLAVDIJ TUTTA , ČRTOMIR FRELIH, LONA VERLICH, DAVID LIČEN, LARISSA TOMASSETTI (Avstrija), HRVOJE MARKO PERUZOVIĆ (Hrvaška), BOJAN ŠUMONJA (Hrvaška), EVGEN VARZIĆ  (Hrvaška), WILLEM VAN HEST (Nizozemska), JERZY TYBURSKI (Poljska) in gost simpozija CLEMENS KRANAWETTER.

Sodelujoči avtorji predstavljajo narodnostno in generacijsko raznoliko skupino. Prisegajo na različna motivna izhodišča, sloge, načine in tehnike likovnega izražanja. Za vsakega posameznika je značilna avtorsko prepoznavna, intimno svojstvena in izoblikovana likovna poetika.

DOGAJANJA, ODPRTA ZA JAVNOST:

Sreda, 22. junij 2022 ob 19.30, Lična hiša Ajdovščina // Razstava malega formata

Petek, 24. junij 2022 ob 18h, Sinji vrh // dan odprtih vrat in zaključek simpozija z razstavo in spremljajočim kulturnim programom

Po simpoziju bo sledila tradicionalna razstavna promocija. Pri njej sodelujemo z galerijo Kosovelovega doma v Sežani, z razstaviščem Nikolaja Pirnata v Idriji (Mestni muzej Idrija) ter s Šivčevo hišo v Radovljici. Nadaljujemo razstavno sodelovanje s Pavelhaus, Pavlovo hišo iz Avstrije.

Ob jubilejni Sloveniji odprti za umetnost bo pred začetkom razstav izšel tudi obsežen zbornik s strokovnim ovrednotenjem 30-letnega delovanja.

Dejstvo, da stojiš na tisočmetrski gori, ti odpira pogled, ti daje občutek svobode, ti daje krila, da se dvigneš, da poletiš, hkrati pa ti daje močno zavedanje, da lahko ostaneš le, če si močan, pokončen, klen in vztrajen. Marsikaj smo se naučili od tega prostora, drug od drugega in od medkulturnega dialoga, ki na odprti, kvalitetni in multimedijski ravni na Sinjem vrhu poteka skozi univerzalno govorico likovnih izraznih sredstev. Ob pogledu nazaj se lahko pohvalimo z izjemnimi faktografskimi podatki, tako po številu sodelujočih umetnikov, njihovih ustvarjalnih kvalitetah in edinstvenosti ter številnih potujočih razstavah.

Vabimo Vas, da se nam pridružite v petek, 24. junija 2022, ob 18. uri na dnevu odprtih vrat oz. kadarkoli v času trajanja delavnice oz. simpozija.

 

* Vir: Anamarija Stibilj Šajn

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #kultura, #razstava, #Sinjivrh, #umetnost

Kolofon