Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Poletna muzejska noč v Pilonovi galeriji ob fotografijah Milomira Kovačevića Strašnega

Dvajseta poletna muzejska noč nocoj vabi na obisk v več kot 160 muzejev, galerij in drugih prostorov. Do polnoči lahko raziskujete in si ogledujete bogate muzejske zbirke, sami ali pod vodstvom, prisluhnete koncertom in se udeležite delavnic in predavanj. Tudi Pilonova galerija bo danes odprla svoja vrata, ob 20. uri, ko bo potekalo slavnostno odprtje razstave fotografa Milomira Kovačevića Strašnega.

Milomir Kovačević Strašni, legendarni sarajevski fotograf, se v Pilonovi galeriji po devetih letih, ponovno in končno spet predstavlja na slovenskih tleh. Razstavljene bodo izbrane črno-bele fotografije iz serij Nočni Pariz, Louvre ponoči in Pariška kavarna, ki zaokrožujejo njegovo aktualno, sicer že desetletja trajajoče ustvarjanje v francoski prestolnici, kjer stalno prebiva od leta 1995.

V svojih analognih fotografijah, Kovačević mesto reducira na simbole in embleme, kulturno-civilizacijske in tiste, pomembnejše, svoje in intimne. Pariz fotografira skoraj izključno ponoči, s številnimi podaljšanimi osvetlitvami, zamegljenimi prizori in skoraj zasanjanimi obrisi.

Serija Louvre ponoči je nastajala med 2008–2010, ko je pariški muzej Louvre za promocijo podaljšanega odpiralnega časa, naročil fotografije pri Kovačeviću. Slednji je tako ustvaril serijo nočnih ambientov s pogledom na muzejske eksponate, brez studijske osvetlitve. Louvru je Milomir Kovačević tako dal povsem drugačen, nočni pogled.

Milomir Kovačević Strašni 2022

V Parizu se v Kovačevićevem opusu pojavi tudi novi prostor javne intime, ki jo izpostavlja znotraj serije Pariška kavarna, v neposredni bližini svojega pariškega stanovanja-ateljeja.

Ob razstavi bo izšel katalog, za katerega je prispeval esej odlični literat in kritik, Miljenko Jergović, ki zagotovo najbolje ubesedi Kovačevićev pronicljiv pogled skozi kukalo fotoaparata. Najširšemu občinstvu je zagotovo znano odlično knjižno delo Transatlantic mail (2009), ustvarjeno v sodelovanju Kovačevića, Jergovića in Semezdina Mehmedinovića.

V Ajdovščini si bo tako z osrednjo poletno razstavo mogoče ogledati delček opusa velikega talenta skozi izbrane fotografije Pariza, v katerem je svoje fotografske zgodbe in življenje, v nekem drugem času, beležil tudi Veno Pilon.

Razstava bo v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled do nedelje, 18. septembra 2022.

 

* Vir in fotografije: Pilonova galerija Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #fotografija, #umetnost

Kolofon