Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

VDC Ajdovščina - Vipava v objemu Gore

Prve dni junija so že enajsto leto za varovance Varstveno-delovnega centra Ajdovščina-Vipava v Taborniškem domu na Kovku organizirali poletni tabor. Tudi letos jih je pri finančni izvedbi podprlo Društvo Sožitje Ajdovščina –Vipava. Tabor pod imenom »V objemu Gore« jim omogoča odmik od mestnega vsakdana. Pohodi, ustvarjalne delavnice, glasbeni in filmski večeri, petje in ples, kuhanje polente in bograča, družabne igre… - tabor jim vedno postreže s kupom nepozabnih doživetij.

Letos so jih obiskali štirje gasilci iz PGD Col. S terenskim vozilom in polno opremljenim gasilskim kamionom so se pripeljali na dvorišče. Predstavili so jim svoje prostovoljno delo, povedali par zanimivih dogodkov iz njihovih intervencij in jim razkazali vozila.  Demonstrirali so jim gašenje, potem pa so se tudi oni preizkusili v brizganju vode z brizgalko. In da je bilo doživetje res popolno, so jih z gasilskimi vozili zapeljali malo naokrog.

V četrtek jim je g. Lucijan Trošt, ljubiteljski raziskovalec in zapisovalec krajevne zgodovine, popeljal v okolico Cola in jim slikovito predstavil različne naravne in kulturne znamenitosti kraja. Obiskala sta jih tudi lokostrelca Primož in Matevž iz Lokostrelskega društva Budanje. Opisala sta jim zgodovino razvoja loka in lokostrelstva od pradavnine pa vse do današnjih dni, ko je postalo športna olimpijska disciplina.  Da je lokostrelstvo res zanimiv, a tudi zahteven šport, so imeli priliko izkusiti tudi oni.

Tudi sprehodov v okolico, ki so jih izkoristili za nabiranje zelišč in gozdnih jagod, ni manjkalo. In nabiranja dračja, kurjenja ognja, peke hrenovk in klobas nad žerjavico, pa druženja ob ognju dolgo v noč…

Lepo so se imeli. Marsikaj se je dogajalo v objemu Gore. Spet so ugotovili, da še zdaleč nismo odkrili vseh njenih lepih kotičkov in da je še mnogo zanimivih domačinov, ki jim imajo kaj povedati in pokazati. Še se bodo vračali!

Vsem, ki so jih obiskali, se z njimi poveselili, delili svoje znanje in izkušnje, svojo dobro voljo…, se iskreno zahvaljujejo.

 

* Vir in fotografija: VDC Ajdovščina - Vipava

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #izobraževanje, #Gora

Kolofon