Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Muharska dogodka v Ajdovščini

Reka Vipava je bila pred dnevi prizorišče tretje in četrte tekme mladinskega državnega prvenstva v muharjenju, ki je privabila sedemnajst tekmovalcev, najdaljši ulov pa je meril 62 centimetrov. Obenem so člani Ribiške družine Ajdovščina podelili še nagrade odprtega prvenstva za vezavo najboljše umetne muhe Slovenije.

Ribiška družina Ajdovščina je v soboto 11. junija organizirala tretjo in četrto tekmo mladinskega državnega prvenstva v muharjenju. Prvenstvo se odvija pod okriljem Ribiške zveze Slovenije in šteje šest do osem tekem letno. Tekem, ki sta potekali na reki Vipavi se je udeležilo sedemnajst tekmovalcev. Organizator je pred tekmo določil tekmovalno traso znotraj katere vsak udeleženec lahko muhari le znotraj svojega tekmovalnega sektorja, ki je dolg od 80 do 120 metrov. Tekmovalci lahko uporabljajo zgolj tehniko muharjenja z umetnimi muhami, ki so zvezane na trnke brez zalusti.

Muharjenje 2022

Ob vsakem tekmovalcu je ves čas prisoten sodnik, ki izmeri vsako ujeto ribo in jo nepoškodovano vrne v reko. V rezultat šteje vsaka ujeta riba in sicer se vsak ulov točkuje s 100 točkami in za vsak centimeter dolžine ribe se v rezultat doda še 10 točk.  Mojstri muharjenja so za vodo pokazali vse svoje veščine, saj se bo prvih pet tekmovalcev v skupni razvrstitvi na državnem prvenstvu udeležilo še v državno reprezentanco za evropsko in svetovno prvenstvo.

Muharjenje 2022

Ujetih rib na tekmovanju ni manjkalo in tudi kraljica Soška postrv skupne dolžine 62 cm se je pustila presenetiti. Rezultati tretje tekme so bili: 1. mesto Paljk Ticijan, 2. mesto Brodnik Žiga in 3. mesto Čeperlin Žan, med tem ko so bili rezultati četrte tekme: 1. mesto Paljk Ambrož, 2. mesto Longar Jakob in 3. mesto Brodnik Žiga.

Muharjenje 2022

Poleg tekme pa je Ajdovščina pod okriljem RD Ajdovščina isti dan gostila še podelitev nagrad za 35. odprto prvenstvo za vezavo najboljše umetne muhe Slovenije. To je eno najstarejših tovrstnih tekmovanj v Evropi in na njem sodelujejo vezalci iz celega sveta. Letos je na natečaju sodelovalo kar 31 vezalcev iz 12 držav, ki so sodelovali s 63 vzorci umetnih muh.

Muharjenje 2022

Prvo mesto za najboljši realistični posnetek naravnih organizmov  je osvojil Marijo Kozina iz Hrvaške, drugo Joaqin Lopez Qintas iz Španije in tretje Dumitri Gabriel Grebenisa iz Islandije. V kategoriji ličink in mokrih muh je prvo mesto osvojil Manuel Chapa Martin iz Španije, drugo Marijo Kozina iz Hrvaške in tretje Simon Urbas iz Slovenije.

 

* Vir in fotografije: Ribiška družina Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #ribolov

Kolofon