Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

30 let dobraveljskega tamburaškega orkestra

V soboto zvečer zvečer so v dvorani Kulturnega doma Dobravlje pri Ajdovščini zadonele tamburice tamburaškega orkestra Danica iz Dobravelj. Praznovali so 30. letnico delovanja, pravzaprav pa 32. letnico, saj jim je praznovanje dvakrat preprečila epidemija.

Po dveh letih prekinitve so spet začeli vaditi in v nekaj mesecih spravili skupaj jubilejni koncert. Nasledniki ajdovskega tamburaškega orkestra izpred 125 let so privzeli njihovo ime - Danica in po desetletjih je v Vipavski dolini spet zadonela tamburaška glasba.

Pred tremi destleletji mlade mamice in očki so danes srebrnolase none in nonoti. Njihova srca pa so mlada in veselje do igranja in druženja je ostalo. Za rorjstni dan so domovini najprej zaigrali Zdravljico, potem pa so sledile ljudske pesmi: naši, nekoč prvi zaigrani Roža na vrtu zelenem cvete je sledila nežna belokranjska Pastirče mlado. Duhovniku in skladatelju Vinku Vodopivcu so se poklonili s Čmrljem, potem pa je zazvenela otožna prekmurska Zrelo je žito. Po poskočni Polka strel so skočili v Grčijo s Theodorakisovo Per te. Sledil je živahni madžarski Čardaš in nežni hrvaški Slavčkov spev. Po Robežnikovem Vrtiljaku so domovini povedali, da jo imamo radi s Privškovo Tam, kjer sem doma. Po živahni Cigani ljubljat pesmi so koncert zaključili s Poskočno pesmijo, ki je njihova himna. Pri tem jih je spremljal ansambel Naši fantje, ki so po njihovem koncertu nadaljevali s poskočnimi vižami.

Tamburice 2022

Želijo si še dolgo sledili roki njihovega mladega dirigenta Uroša Trebižana, ki jih zna spodbujati z nasmehom in vztrajnostjo. Danica, vse najboljše za tvoj jubilej!

 

* Vir in fotografije: Irena Breščak

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #glasba, #Dobravlje

Kolofon