Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Raziskovalno razvojne aktivnosti za prodornejšo Slovenijo

Znana misel pravi, da je najboljši način za napovedati prihodnost ta, da jo soustvarjaš. Kot se prepoznava tudi v Sloveniji, so raziskovalno razvojne aktivnosti ključnega pomena za uspešen razvoj, konkurenčnost in doseganje visoke dodane vrednosti . Nekatera slovenska podjetja pri tem že pišejo zgodbe o uspehu. Med takimi je novogoriško podjetje Arctur, ki je poleg tekočih projektov ravno v zadnjem času pričelo nekaj novih, prebojnih, v katerih z uporabo naprednih tehnologij orjejo ledino na področjih zdravja in turizma.

Boj proti raku s pomočjo naprednih tehnologij

Po podatkih Mednarodne agencije za raziskave raka IARC iz leta 2020 je rak dojk najpogosteje diagnosticirana vrsta tumorja na svetu. S to boleznijo je bilo diagnosticiranih 2,3 milijona žensk, 685.000 pa jih je umrlo. Tudi podatki Registra raka za Slovenijo iz leta 2018 pričajo o visokem številu obolelih: za rakom dojke je tega leta zbolelo 1.527 oseb, vsako leto pa zboli skoraj 1.300 žensk. Zato je zgodnje odkrivanje bolezni nujno, saj je preživetje 5 let po pravočasni diagnozi kar 90-odstotno.

V okviru prestižnega projekta QUSTom (Quantitative Ultrasound Stochastic Tomography) razvijamo revolucionarno metodo zgodnjega odkrivanja raka na dojki, ki temelji na tridimenzionalnih ultrazvočnih posnetkih, ki jih obdelamo s superračunalnikom in potem s pomočjo umetne inteligence zelo natančno določimo verjetnost prisotnosti rakavih tvorb. Tovrstna tehnologija je bistveno manj invazivna za ženske kot mamografija, saj je ultrazvok praktično neškodljiv za človeško telo, sam postopek pa bistveno bolj prijeten. Poleg tega postopek ne zahteva prisotnosti zdravnika, kar bistveno vpliva na ceno in bo lahko pregled opravil večji odstotek ženske populacije,” je povedal Tomi Ilijaš, direktor podjetja Arctur.

Konzorcij partnerjev koordinira Barcelona Supercomputing Center, eden največjih evropskih superračunalniških centrov. Poleg Arcturja pri projektu sodelujejo še Karlsruher Institut für Technologie, Vall d'Hebron Research Institute - VHIR, FrontWave Imaging in Imperial College London. Projekt je bil med 868 prijavami izbran na prvem razpisu programa EIC Pathfinder Open - Evropskega sveta za inovacije (EIC), ki podpira najbolj prodorne, inovativne ideje, ki imajo potencial postavljanja novih standardov in oblikovanja novih trgov v mednarodnem prostoru.

Arctur pa je del še enega prebojnega projekta s področja umetne inteligence v medicini. Šest milijonov evrov vreden projekt CLASSICA, ki ga vodi University College Dublin, bo premikal meje pri endoskopskih operacijah rakavih obolenj, saj bo računalnik s pomočjo analize video signala različnih valovnih dolžin v realnem času pomagal kirurgu prepoznavati rakave tvorbe med samo operacijo. Arctur je kot edini tehnološki partner zadolžen za razvoj sistema, klinično preverjanje tehnologije pa bo potekalo v petih različnih centrih za raziskave raka v EU. Ta dodatna pomoč bo skupaj s kirurgovo presojo in strokovnim znanjem bistveno zmanjšala postoperativne zaplete in znižala tveganje za ponovitev bolezni.

Raziskovanje in razvoj ključna tudi za odpornost turizma

Med pandemijo je bilo moč videti kako dolga je vrednostna veriga turizma, ki ima učinek na skorajda vse pore družbe. Napačne odločitve sprejete čez palec lahko vodijo do dolgoročnih negativnih učinkov. Prav tako ni moč graditi trajnostnega turizma v odvisnosti od velikih platform, ki se malodane požvižgajo na učinke v lokalni skupnosti s katero najraje ne delijo podatkov.

Evropska komisija je zato razpisala posebne razpise za eksperte, ki bodo tudi za turizem postavili pravila in priporočila za učinkovito upravljanje s podatki. “Arctur je kot iniciator in nosilec največjega raziskovalno razvojnega projekta v zgodovini države posvečenega turizmu postal s Turizmom 4.0 del zmagovalnega konzorcija DATES, na kar smo zelo ponosni,” je povedala dr. Urška Starc Peceny, vodja oddelka Turizem 4.0 pri podjetju. Ta je med drugim že med prijavo zbral 25 pisem podpore ministrstev in podobnih institucij, ki bodo v sodelovanju z Evropsko komisijo so-kreirali smernice in identificirali potrebe, ki jih bo EU v bodoče razvijala in jim namenila finančna sredstva. Projekt sta podprla tudi Direktorat za turizem (MGRT) in Slovenska turistična organizacija, ki bosta tako imela dostop in besedo pri soustvarjanju in možnost hitrega uresničevanja v Sloveniji. Odlična priložnost take navezave je lahko nedavno napovedan razvoj informacijskega središča STO-ja, ki bo meril utrip slovenskega turizma in pomagal usmerjati razvoj v pravo smer.

Merjenje digitalne zrelosti malih in srednje velikih turističnih podjetij

Raziskovalni duh pa ne sme ostati domena zgolj nekaterih, v času hitrih sprememb je ključno, da se vsi okužimo z njim. Ena od priložnosti, ki je dostopna tudi najmanjšim podjetjem, se ponuja v sklopu projekta Tourbit, ki je sofinanciran iz programa COSME. Pod vodstvom Arcturja je bil razvit DRI (Digital Readiness Index) - orodje za merjenje digitalne zrelosti turističnih podjetij. Z izpolnitvijo vprašalnika vsako podjetje prejme poročilo o svoji digitalni zrelosti ter priporočila kje in kako se izboljšati. Uporaba orodja predstavlja podjetjem tudi prednost pri pridobitvi dodatnega sofinanciranja za lastne projekte na področju digitalizacije v višini 8.000 EUR. Več informacij o priložnostih za podjetja, je objavljenih na spletni strani projekta https://tourbit.eu.

 

* Vir in fotografja: Arctur

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #zdravje, #znanost, #izobraževanje

Kolofon