Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Predstavitev štirih pesniških zbirk Petra Rasporja

V soboto, 9. julija 2022, se je v objemu grajskih zidov Vipavskega Križa odvila predstavitev štirih pesniških zbirk Petra Rasporja s skupnim imenom Osama na krilih korone, ki obsega pesniška dela Klic v samoto, Viroslav zločesti, Gigi Tovariš in Samota v osami.

V njih se Raspor ukvarja z izzivi sobivanja v svetu umirajočih vrednot. Zdi se, da dela prežemata tesnoba in pesimizem, a avtor vendarle ohrani vero v vsemogočnost narave, četudi v odsotnosti človeka. Dr. Peter Raspor, ki izhaja iz Dolge Poljane, je mednarodno priznani znanstvenik na področju biotehnologije, mikrobiologije in varne hrane ter zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Zadnje desetletje pa se uveljavlja tudi kot pesnik.

Pogovor o smislu človekovega bivanja, absurdni ničevosti človekovih poželenj, ki vedno izgubijo v tekmi z naravo, ter o moči hišnih ljubljenčkov, ki nam na poseben način osmišljajo življenja, je vodila pisateljica odmevnih zgodovinskih romanov, urednica, založnica in predsednica slovenskega Pen kluba Tanja Tuma. Ilustracije so delo Sare Raspor in akademskega slikarja Dimeta Temkova.

Dr. Peter Raspor 2022

Dogodku je težo pridal Aleš Valič, eden najbolj prepoznavnih in večkrat nagrajenih slovenskih gledaliških igralcev ter redni profesor na AGRFT, čigar korenine prav tako segajo v Dolgo Poljano. S svojo prezenco in prepričljivo retoriko je interpretiral tako hudomušnost nekaterih Rasporjevih pesmi kot globoko osamljenost in odtujenost, ki veje iz drugih. Dogodek je popestril operni pevec Zdravko Perger, vzdušju pa je čarobnost dodala tudi lokacija, ki jo je skozi spomine svojega otroštva, zgodovinske dogodke in osebnosti ter refleksijo nanje spretno osmislila dr. Melita Lemut Bajec. Da se je večer zlil v harmonijo stihov, besed, glasbe in modrosti, je poskrbel napovedovalec dr. Andrej Ovca.

 

* Fotografije: Lia Bajec

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #literartura, #vipavskikriž, #znanost

Kolofon