Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Lan Žvanut: »Mislim, da se mladi vedno bolj zavedajo svojega položaja v družbi in to aktivno kažejo«

Lan Žvanut je pred dobrim letom dni prevzel vodenje Mladinskega sveta Ajdovščina. Zagnan študent turizma v Portorožu, perfekcionist po naravi zase pravi, da skuša v svet vnašati dobro voljo in enakost. Zanimajo ga raznolika področja, od marketinga, organizacij dogodkov, inovacij, turizma, pa vse do politike. Mlade poziva k aktivni drži in sporoča: »Nismo dobili sveta v najboljšem stanju, ampak na mladih svet stoji in skupaj imamo moč, da ga pozitivno spremenimo.«

Kdaj si prevzel delovanje Mladinskega sveta Ajdovščina in kakšne izzive ti je to prineslo?

Lani aprila sem postal predsednik Mladinskega sveta Ajdovščina. Kot največji izziv vidim to, da Mladinski svet Ajdovščina ni toliko poznan/viden, kot bi si želeli. Aktivni mladinski sveti so redki po Sloveniji in predstavljajo unikatno vez med mladimi in občino, zato bi rad, da nas mladi spoznajo in to izkoristijo. Izziv je tudi okrnjena ekipa, ki jo imamo, kljub temu pa smo uspešno organizirali vse zadane projekte in ponosen sem na njih.

Kako bi ocenil delovanja MSA v naši skupnosti?

Delovanje MSA bi ocenil kot dobro, ampak je vedno prostor za izboljšavo. Moj cilji so, da se z MSA dotaknemo tem, o katerih se ne govori dovolj ali pa so še vedno tabu. Organizirali smo dogodke na temo duševnega zdravja, na dan mladih smo povabili društvo Dih, ki ozavešča o pomembnih temah spolne usmerjenosti in spolne identitete, na dan žena smo na Srednji šoli Veno Pilon opozarjali na položaj žensk v sodobni družbi in kakšne nevarne nedosegljive standarde postavljajo družbena omrežja za njih. Čeprav je bilo za koga bolj priročno, se po dveh letih veselimo tranzicije iz virtualnih vračamo v živo. S takimi dogodki upamo, da se bo naša vidnost izboljšala.

Katera so tista področja delovanja, na katera lahko mladi z Mladinskim svetom vedno računajo?

Vedno lahko računajo na krepitev vloge mladih v družbenem dogajanju, vzpodbujanje aktivnosti mladih in krepitev svobodne in demokratične skupnosti. Želimo, da smo mladi bolj avtonomni, sposobni odločati in upravljati svoje življenje, solidarni, dejavni pri skrbi zase in za druge, odgovorni in angažirani. Pri razvoju tega smo jim vedno pripravljeni pomagati na kakršen koli način in vedno na voljo prek družbenih omrežji, elektronske pošte ali fizično. Vedno lahko računajo na to, da bo njihov glas slišan in da bodo del oblikovanja strategije za mlade v občini Ajdovščina.

Kako MSA deluje, kaj vse nudi mladim, kaj vse prirejate tekom leta?

Mladinski svet Ajdovščina je neprofitna organizacija, ki izvaja dejavnosti s področja izobraževanja, socialne politike otrok in mladine, prostočasnih dejavnosti, kulture, informiranja, mednarodnega sodelovanja in raziskovanja. Imamo eno zaposleno, ostali, vključno z mano, pa delujemo prostovoljno. Naš letni proračun predstavljajo prihodki s strani občine in ministrstva, donacije iz naslova dohodnine in sredstev, pridobljenih na javnih razpisih in pozivih, ter donacij. Mladim nudimo priložnost, da brez kakršnegakoli obsojanja izražajo svoje želje, skrbi, opažanja, misli o svojem položaju v občini, mi pa zbrane informacije posredujemo občini ter tako skupaj oblikujemo okolje, v katerem bi želeli živeti. Tekom leta prirejamo razne delavnice, pogovore, obiske srednje šole, tradicionalni Dan mladih in koncerte. V sklopu Dneva mladih je na sporedu tudi kafetarnica, to je sproščen pogovor z županom občine Ajdovščina, kjer mu lahko vsak zastavi vprašanje in malo 'potarna'.

Kakšna je prihodnost MSA, kaj načrtujete?

Veliko načrtujemo na evropskem področju, saj smo del Erasmus projektov in upam, da bomo v prihodnosti ponovno gostili še kakšen evropski projekt v Hiši Mladih. V prihodnje pa v domačem okolju načrtujemo in želimo še bolj rušiti stereotipe in tabuje ter dati mladim glas. Sedaj ko že več let ni več Wotra, vidimo na tem področju potencial, zato bi si želeli ponovno obuditi foto orientacijski tek po Ajdovščini Tejkus. Dolgoročni nov projekt ki je še vedno v oblaku, pa bi bil s pomočjo sponzorjev zagotoviti brezplačne higienske vložke in tampone v srednji šoli v Ajdovščini. V državah, kjer je to že praksa, vidimo pozitivne spremembe. S tem bi ženskam iz socialno ogroženih družin vsaj malo olajšali življenje in izpodbijali tabu, ki je na žalost še vedno prisoten okrog te teme.

Na kateri projekt pa ste najbolj ponosni?

Na vsak projekt sem ponosen, ker je vsak prinesel nekaj pozitivnega v okolje. Mogoče bi pa tukaj izpostavil projekt, ki je bil logistično najzahtevnejši in sicer dobrodelni koncert Škou Šou. Z njim smo želeli izpostaviti težave mladih na področju duševnega zdravja, saj se je povečalo število mladih z motnjami hranjenja, depresijo in anksioznimi motnjami. O samomoru razmišlja polovica več mladih kot pred epidemijo. Na dobrodelnem koncertu smo zbirali prostovoljne prispevke in celoten izkupiček vstopnine namenili brezplačnim uram psihoterapije mladim, ki si to ne morejo privoščiti. Za nekoga, ki bije to težko bitko sam sabo, je lahko vsak dan, ko nima profesionalne pomoči naporen in čakalne dobe v zdravstvu so na tem področju predolge. Zbrali smo kar 2268 €. Pohvalil bi celotno ekipo Mladinskega sveta, saj smo v petih organizirali enega največjih dobrodelnih koncertov v občini Ajdovščina, na njem pa so nastopile same domače skupine: Time Keeper, Jet Black Diamonds ter Elvis Jackson. Upamo, da bi dobrodelni koncert Škou Šou postal tradicionalen in si v bodoče želimo še kakšne podpore lokalnih sponzorjev, da bi bil dogodek še večji, saj lahko skupaj naredimo korenito spremembo v domačem okolju.

Kako ocenjuješ participacijo mladih v Ajdovščini, so dovolj aktivni? Jih v vaši organizaciji še kako dodatno spodbujate?

Mislim, da se mladi vedno bolj zavedajo svojega položaja v družbi in to aktivno kažejo. Dodatna spodbuda pa nikakor ne škodi. Imamo srečo, da uspešno sodelujemo s srednjo šolo in smo tam večkrat v stiku z mladimi, kjer jih poslušamo in spodbujamo. Zadnji način spodbude je bil v času parlamentarnih volitev, ko smo prek družbenih omrežjih in plakatov po občini mlade spodbujali, da se volitev udeležijo in se zavedajo svoje moči.

Kaj vse po tvojem mnenju dela Ajdovščino prijazno mladim?

Ajdovščina je navkljub izrazitem razmahu industrije ohranila svojo identiteto. Vsak mlad občan lahko dobi svoj prostor, dejavnost ali dogodek v katerem, se najde. Mladim prijazno mesto pa Ajdovščina izkazuje tudi zaradi dejstva, da ima strategijo za mlade, ta je bila izoblikovana na podlagi raziskav, želja in potreb mladih ter analize na področju obstoječega delovanja občine s strani občinske uprave, javnih zavodov in organizacij v mladinskem sektorju. Mladinski svet Ajdovščina izoblikuje strategijo za mlade, ki velja za obdobje štirih let. Strategija je dokument, v katerem so zbrani konkretni ukrepi za mlade s področij izobraževanja, stanovanjske politike mladih, zaposlovanja mladih, mobilnosti mladih, prostega časa in participacije mladih ter nekaterih drugih, ki so se skozi proces ustvarjanja izkazali kot pomembni, in katere skuša Občina uresničiti. Pozitivno se pozna dejstvo, da je bil trenutni župan občine tudi sam predsednik mladinskega sveta Ajdovščina in hkrati idejni vodja programa Mladim prijazna občina, saj občina uspešno izpolnjuje strategijo. Mladim prijazno dela Ajdovščino tudi dejstvo, da ima participativni proračun Moja pobuda s posebno kategorijo mladi. Tako lahko vsak mlad v občini odda svoj projekt in glasuje za projekte. Na demokratičen način lahko mladi odločamo, v katere projekte se bo investiral občinski proračun in tako skupaj oblikujemo okolje, v katerem želimo živeti.

Kaj si mladi v Ajdovščini še želite? Katera področja po tvojem mnenju še potrebujejo nadgradnjo?

Definitivno stanovanja, ker si mladi želimo biti samostojni. V občini potrebujemo več stanovanj, ki bi bile namenjene mladim in tudi njim dostopna. Kljub projektu 'Hiše za 50.000 evrov', ki bi bile namenjene mladim, menim, da bi se na tem področju lahko naredilo še kaj. Mladi se ne odseljujejo iz Ajdovščine, ker tukaj ne bi bili sprejeti, ampak ker preprosto ni stanovanj. Tista stanovanja, ki pa so na voljo, imajo zaradi trenutnega stanja nepremičninskega trga astronomske cene.

Če sem pikolovski, nam mladim v Ajdovščini manjka tudi notranji prostor, kjer bi lahko organizirali večje dogodke. V zimskem in jesenskem času, ko je vreme najbolj nepredvidljivo in je moč burje na vrhuncu, bi prišel tak prostor prav vsem organizacijam in društvom v občini. Tak potencialni prostor vidimo v zapuščenih bunkerjih/tunelih v Palah, toda se zavedamo, da bi za prenovo morala občina nameniti veliko finančnih sredstev.

Kaj sporočaš mladim, kakšno popotnico jim pošiljaš za uspešno, zabavano, radoživo in energično mladost?

Zabavajte se, bodite kritični, postavljate vprašanja, ne bojte se izpostaviti stvari. Vas vidimo, slišimo in ste cenjeni. Nismo dobili sveta v najboljšem stanju, ampak na mladih svet stoji in skupaj imamo moč, da ga pozitivno spremenimo. Če bi radi videli dejansko spremembo v okolju, če vas nekaj moti, če bi radi nekaj organizirali, ste več kot dobrodošli v naši pisarni v Hiši Mladih, lahko pa mi tudi pišete na elektronsko pošto lan.zvanut@msa.si.

 

* Intervju je bil prvotno objavljen v julijski tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina

* Naslovna fotografija: Mladinski svet Ajdovščina Arhiv

 

Tina Velikonja

#ajdovščina, #novice, #intervju, #mladi

Kolofon