Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Verižica svetišč pod Staro babo

Vipavsko dolino domačini jemljemo kot samoumevno. Vozimo se po uhojenih poteh in o prelestnih lepotah beremo predvsem iz turističnih prospektov. Tudi po »rimski cesti«, kot imenujejo makadamsko pot, ki vodi desno od izvira Hublja, smo domačini zagotovo že velikokrat prehodili kot popotniki z namenom, da razgibamo telo. Kaj pa, če bi k opazovanju dodali še čute?

K temu nas nagovarja geomantija, veda, ki obravnava Zemljo kot živo, zavestno bitje, s katerim lahko komuniciramo in soustvarjamo življenje. In kamni niso več kamni, in ko začutimo kraj, se zavemo, da stojimo v svetišču ali pa v posebnih prostorih, v katerih se rojevajo elementarna bitja, kot jih imenuje Marko Pogačnik.

Dovolimo si to pot prehoditi, ne zgolj z nogami, temveč s čuti in široko odprtimi očmi. Šele takrat lahko zaznamo lepote in vsa svetišča, ki se skrivajo na pobočju pod Staro babo. Vabim vas, da začutite pot, kot jo je zaznal Marko Pogačnik, ko jo je prehodil skupaj s svojimi učenci.

Začnimo z vzponom na Peskarco in se odpravimo levo proti izviru Hublja. Če se na poti proti Hublju odpravite desno v gozd, boste prišli na območje z ogradami. Kraji so zdaj bujno zaraščeni in redki so, ki z uhojenih poti stopijo med te ograde, v katerih so nekoč pasli drobnico. Vendar ima ta kraj starejšo zgodovino in začutimo ga kot »vrtec elementarnih bitij«. V takih krajih se bitja regenerirajo in ponovno rodijo. V notranjosti gore se zabubijo, tu zunaj med ogradami, pa postane kraj njihove brezskrbne igre in čakanja na novo nalogo v naravi. Poskusite začutiti tudi sami to brezskrbnost in si dovolite regenerirati telo in dušo. Samo usedite se, zaprite oči in prisluhnite drevesom.

Stara baba

Skalna gomila

Če sledite poti navzdol proti Hublju, boste na desni strani zagledali velikansko skalno gomilo, obkroženo z megalitnimi skalami. Je blizu poti, vendar morate z očesom spretno švigati med drevesi, da jo pogled ujame. Približajte se ji in začutili boste kraj, kjer se sfera človeškega prostora prekriža v obliki portala s sfero »modrih vilinskih bitij«, imenovanih tudi »elementarna bitja petega elementa«. Ta bitja so človeku ponudila pomoč pri prehodu skozi težavno obdobje planetarnih preobrazb. Zagotovo prostor, ki nam bo pomagal tudi teh težkih in malo manj prijaznih časih.

Baba in babec

Velikansko skalo, ki je rahlo odmaknjena z rimske ceste pod pobočje Stare babe, poznajo plezalci. Zavzeli so jo kot poligon za plezanje. Vendar je prav tam osrednje svetišče območja pod Staro babo. Prostor je sestavljen iz dveh megalitov, visokih kot hiša. Med njima vodi s suhozidom utrjena slavnostna pot do bližnjega vznožja Stare babe. Baba in Babec sta njena hči in sin. Romboidna oblika Babe stoji na enem vogalu. Poleg nje je manjši megalit kot njen sin. 

Ustavite se in občudujte moč narave, da lahko ustvari take kreacije. Oglejte si, kako je megalit »Baba« postavljen in kaj ga drži pokonci.

Stara baba

Krog megalitov

Le nekaj korakov naprej od Babe pridemo do skal, ki tvorijo krog. Tu je prostor, kjer se lahko srečate z dušami prednikom in zanamcev, z njimi poklepetate in se odpravite dalje. Usedite se na kamen, ki vas pokliče in se naužijte tišine.

Tako pomirjeni se lahko odpravite proti izviru Hublja, kot zadnji točki tega popotovanja, ki jo v normalnem tempu prehodite v pičlih 20 minutah. Če pa vključite še vse svoje čute in se prepustili zgodbam svetišč, boste potrebovali tudi uro ali pa dve.  

Izvir Hublja

Izvir vsi poznamo kot poseben in čudovit kraj, kjer iz mnogih izvirov bruha voda. Zdi se kot neusahljiv vir, čeprav prav v letošnjem sušnem juniju komaj slišimo njegov glas. Vendar pa to ne zmanjšuje njegove vloge v kraju. Postojte trenutek in spregovorite besedo s to mogočno vodo. In v mislih skočite na drugo stran …

 

* Članek je bil prvotno objavljen v julijski tiskani izdaji Lokalnih Ajdovščina.

 

Kristina Petrović

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #kultura, #zdravje, #okolje

Kolofon