Razlog za spodbujanje sajenja koruze poltrdinke je njena primernost za predelavo v zdrob, poleg tega je izrazito zlato rumene barve, zaradi česar je tudi polenta iz poltrdinke bolj intenzivno rumena in izrazitejšega okusa. Poltrdnika je tudi bogatejša z beljakovinami, so sporočili iz Mlinotesta.
Projekt v Mlinotestu lokalnim pridelovalcem ponujajo že več let, a odziv kmetov ni tako velik, kot bi si želeli. Koruza poltrdinka se je sicer pokazala kot izjemno primerna za pridelavo v Vipavski dolini kljub vse ostrejšim podnebnim pogojem in pogostim sušam v poletnih mesecih.
“Da si v Mlinotestu zares prizadevamo uresničevati strateške usmeritve slovenskega kmetijstva in živilstva, ki izpostavlja pomen povečanja pridelave poljščin v Sloveniji, povečanje odkupa žit za mletje in vzpostavitev korektnih odnosov med deležniki v verigi od pridelovalcev do prodajalcev, dokazujemo tudi z vsakoletnim pozivom kmetom v Vipavski dolini, saj skupaj s svetovalno službo že nekaj let vabimo in spodbujamo potencialne pridelovalce k setvi večjih površin koruze poltrdinke,” je dejal predsednik uprave družbe Danilo Kobal.
V Mlinotestu letno zmeljejo okoli 3000 ton koruze. Ker je v Vipavski dolini kmetje ne pridelajo dovolj, jo dokupujejo z drugih območij Slovenije, predvsem s Štajerske in Prekmurja.
* Vir: STA
* Naslovna fotografija: Jure Makovec (Incastra 2017)