Evropska sladoledna cesta navdušila mlade v Ajdovščini, zdaj se seli v Koper
Evropska sladoledna cesta – trajnostna kulinarična pobuda, ki povezuje regije, obrtnike in kulinarične ustvarjalce – je v preteklih dneh razveseljevala obiskovalce dogodka InCastra v Ajdovščini. S pomočjo interaktivne predstavitve, zabavne igre in osvežilnih nagrad je mladim in starejšim približala svet pravega obrtniškega sladoleda. Že ta petek pa se sladoledna zgodba nadaljuje ob morju – s prav posebnim dogodkom v Kopru.
V petek in soboto, 19. in 20. septembra, je Ajdovščina gostila tradicionalno prireditev InCastra – dnevi ajdovske industrije in podjetništva, ki je tudi letos povezala podjetja, izobraževalne ustanove, mlade, družine in širšo skupnost. V petkovem dopoldnevu je dogodek obiskalo več kot 400 učencev iz devetih osnovnih šol Vipavske doline, ki so skozi delavnice, predstavitve in obiske razstavljavcev spoznavali raznolike poklice. Sobota pa je bila namenjena širši javnosti – letališče Ajdovščina je pokalo po šivih, saj je več kot 4000 obiskovalcev raziskovalo pester program z več kot 50 razstavljavci, tehnološkimi inovacijami, kulturnim programom in ustvarjalnimi kotički.
Ena izmed najbolj priljubljenih postojank je bila zagotovo stojnica Evropske sladoledne ceste (GELATOn the ROAD), kjer so obiskovalci skozi zabavno igro spoznavali razlike med industrijskim in obrtniškim sladoledom. Igra, ki je bila zasnovana za vse generacije, je na sproščen in poučen način prikazala značilnosti kakovostne lokalne proizvodnje, zmagovalci pa so si prislužili simbolična darila. Projekt, ki ga v Sloveniji vodi Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, s svojimi aktivnostmi krepi prepoznavnost sladoledarstva kot kulturnega in gospodarskega potenciala, povezanega s turizmom, lokalno identiteto in trajnostjo.
Sladoledna pot pa se tu ne ustavi. Že v petek, 26. septembra 2025, se bo dogajanje preselilo v Koper, kjer bo na terasi Kavarne Cappuccino potekal dogodek »Š’torta – GELATOn the ROAD«. S tem dogodkom bodo organizatorji obeležili zmago lokalnega sladoleda Š’torta na tekmovanju Trajnostne kepice v okviru letošnjega festivala Okusi Vipavske. Nagrajeni okus bo jeseni zastopal Slovenijo na evropskem finalu v italijanskem Longaroneju.
V Kopru se obeta prijeten popoldan, ki bo poleg predstavitve sladoledne zgodbe in pokušine nagrajenega okusa ponudil tudi podcast v živo, pogovor z ustvarjalci in predstavniki institucij, ki sodelujejo pri razvoju trajnostnega kulinaričnega turizma. Dogodek bo znova združil podjetništvo, turizem in pristno obrtno ustvarjalnost – v sladoledni obliki.