Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podprete25. maja bo na Lavričevem trgu v Ajdovščini zadišalo po najboljši pašti! Največji slovenski festival testenin in verjetno eden največjih dogodkov v Ajdovščini bo letos po besedah organizatorjev – Društva ljubiteljev pašte in Mlinotesta – še večji in še boljši. Kaj se nam obeta, kateri vrhunski chefi bodo med ponudniki in kaj bo novega, smo povprašali predsednika Društva ljubiteljev pašte, Blaža Pračka, ter direktorja prodaje in marketinga v Mlinotestu, Jerneja Murna.
Lani ste dobesedno napolnili »plac« do zadnjega kotička. Obisk je bil neverjeten, zaradi izjemne udeležbe pa verjamemo, da morda kateremu izmed obiskovalcev festival ni izpolnil vseh pričakovanj. Kako ste si Pašta Fešto zamislili letos?
Jernej Murn: Res je, lani je plac pokal po šivih. Za letos smo si zato kot izhodišče vzeli lansko Pašta Fešto, predvsem pa vse tisto, kar smo se od lani naučili. Letošnji cilj je narediti Pašta Fešto še boljšo, še večjo in s še več vsebinami. Ravno zaradi lanskega izjemnega odziva bomo število ponudnikov znatno povečali. Tudi prostorsko se širimo na sosednje ulice in trge, festivalsko dogajanje bo tako razširjeno še na Prešernovo ulico in proti dvorani Prve slovenske vlade. Večamo oziroma širimo tudi vinsko ponudbo…
Blaž Praček: Uvajamo tudi dodatno stojnico, na kateri bomo pašto »za ta lačne« kuhali tudi člani Društva Ljubiteljev Pašte. Prav na podlagi lanskoletnih izkušenj smo se letos odločili, da obiskovalcem poleg možnosti okušanja čim večjega števila gurmanskih jedi s pašto, ki jo bodo pripravljali vrhunski mojstri, ponudimo tudi en velik lonec najbolj klasične pašte, s paradižnikom ali pa z bolonjsko, ki jo bomo pripravljali člani društva in bo namenjena najmlajšim in najbolj lačnim. Bi pa želel poudariti, da je glavna ambicija Pašta Fešte naučiti Slovence, kaj je dobra pašta, širjenje kulture priprave dobre pašte in seveda ljubezen do te jedi.
Koliko ponudnikov bo torej? In koliko obiskovalcev pričakujete?
Blaž Praček: Pričakujemo približno 18 ponudnikov, kar je dvakrat več kot lani. Glede na lanski obisk in veliko zanimanje letos pričakujemo tudi več obiskovalcev kot lani. Ker je Pašta Fešta tudi letos v sklopu dogajanja Ajdovščina v maju, računamo na veliko število lokalnih, domačih obiskovalcev, pa tudi na številne ljubitelje pašte z vseh koncev države. Želimo si, da bi to bilo zares največje kosilo v Sloveniji in da bo pašto z nami pojedlo več kot 10.000 obiskovalcev.
Pašta Fešta je znana po tem, da gostujete tudi (ali pa mogoče predvsem) vrhunske kuharje. Recimo temu velika imena. Je res, da se najraje držite imen iz Vipavske doline? Koga lahko letos pričakujejo obiskovalci?
Jernej Murn: Kot sem omenil že prej, smo se letos na podlagi lanskih izkušenj še dodatno pripravili in povečali število ponudnikov. V bistvu so nas določeni ponudniki oziroma vrhunski chefi kar sami kontaktirali. Glas o lanski Pašta Fešti se je kar sam razširil v kulinaričnih vodah in nam za letošnje leto ni bilo težko privabiti dodatnih ponudnikov. Ključni ostajajo še vedno ponudniki iz Vipavske doline, bomo pa vseeno imeli kar nekaj ponudnikov od drugod, tudi iz Ljubljane in okolice, enega morebiti celo s Hrvaške. Iz Vipavske doline bodo z nami fantje iz gostilne Krhne, Faladur, svetovni podprvak v kuhanju testenin Matjaž Cotič iz Koče na Kokoši, Turistična kmetija Lisjak, ekipa iz picerije Porka Eva, Julijana Krapež in še številni drugi. Iz Postojnskega konca bomo imeli kuharje iz bistro Štorja in kmetije Hudičevec, iz Ljubljane in drugih delov Slovenije številne masterchefovce kot so Mojmir Šiftar, Zala Pungeršič in Sara Rutar, za sladkanje pa bo poskrbel Karim Merdjadi. Pričakujemo tudi enega ali dva ponudnika iz Goriških brd. Še posebej pa smo veseli potrditve nekaj najbolj eminentnih restavracij, med njimi sta tudi nosilca Michelinovih zvezdic Jorg Zupan in kot glavni gost in hkrati predsednik strokovne žirije za tekmovanje Mlinochef Igor Jagodic, chef restavracije Strelec.
Lani ste skuhali dobrih 700 kg testenin. Mislite, da boste letos dosegli magično številko? Tono?
Blaž Praček: Če se uresničijo naša pričakovanja in bo na kosilo na Pašta Fešto prišlo 10.000 ali več ljudi, potem bomo tudi to številko ne samo dosegli ampak zagotovo tudi presegli!
Jernej Murn: Če česa, potem nam pašte na Mlinotestu ne bo zmanjkalo!
Katere novosti nas bodo še čakale?
Jernej Murn: Že lani smo obiskovalcem ponudili v pokušino najširši možen spekter pašte, od klasične sušene testenine do njokov, polnjenih testenin in tudi istrskih fužov. Letos pa bo glavna zvezda oziroma največja bodo novost Rigatoni »Al bronzo«, na katere smo v Mlinotestu res ponosni, saj so vrhunski z vsemi možnimi vrstami omak.
Letos smo se odločili, da porcije povečamo. Sicer še vedno ostajajo to degustacijske porcije, saj je cilj Pašta Fešte širiti kulturo dobre pašte in to, da vsakdo lahko poskusi čim več različnih jedi iz pašte. Pa kot je že prej Blaž omenil, v ponudbi bo tudi pašta »za ta lačne«.
Na Pašta Fešti uvajamo tudi hitrejši način plačil. V izogib vrstam uvajamo festivalske kartice z dobroimetjem. Kartico jo bo mogoče aktivirati in napolniti na info pultu ter z njo plačevati tudi na stojnicah s pijačo.
Odločili smo se obogatiti tudi program, poleg tradicionalnega finala tekmovanja Mlinochef bo eden izmed kulinaričnih vrhuncev dneva tudi show-cooking Igorja Jagodica.
Blaž Praček: Dodajam, da bo letos glasbeni spored potekal preko celega dne, tako na odru kot med obiskovalci nas bodo zabavali člani ansambla Ne joči pevec, z naše strani pa bomo člani Društva ljubiteljev pašte na svoji stojnici nudili vse dodatne informacije o delovanju društva in tako kot lani bomo tudi letos razdelili številne nagrade med obiskovalce, naše člane in podporne člane. Dogodek pa ima letos tudi dobrodelen pridih, saj bodo gostovali tudi člani društva Sonček, ki jim omogočamo zbiranje sredstev za njihovo delovanje.
K Pašta Fešti spada tudi Mlinochef, oziroma finale tekmovanja Mlinochef. Se predtekmovanja že odvijajo?
Jernej Murn: Mlinochef – torej tekmovanje v kuhanju testenin za osnovnošolce od 6. do 9. razreda, je nekaj, na kar smo res ponosni, saj nas številni šolarji iz leta v leto presenečajo s pripravo svojih jedi. Ambicija Mlinochefa je spodbujanje kakovostnega prehranjevanja med mladimi, preko zdrave tekmovalnosti pa otroci razvijajo kulinarično ustvarjalnost ter se učijo o pomenu uravnotežene prehrane. In ti otroci so res ustvarjalni, čudovito kombinirajo okuse! Letošnja tema predtekmovanj je »pomlad«, predtekmovanja pa že potekajo. Po videnem do sedaj nas tudi letos čaka zelo napeto finale, ki se bo odvijalo na Pašta Fešti.
Kaj pa slabo vreme? Kaj pa burja?
Blaž Praček: Seveda je od vremena zelo veliko odvisno in to je edina stvar, na katero ne moremo vplivati. V primeru, da bi nam vreme onemogočilo izvedbo 25. maja, bomo Pašta Fešto izvedli teden dni kasneje, se pravi 1. junija.
Jernej Murn: Lepo bo, slabo vreme je prepovedano! (smeh)
* Vir in fotografija: Mlinotest