Koledar dogodkov Vipavska dolina

<maj junij 2021 jul>
po to sr če pe so ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Želim prejemati napovednik dogodkov:


5 - 6 =
*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Razstava: Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo

Občasna razstava, ki je nazadnje krasila Krakovski nasip v Ljubljani, na poljuden način prikazuje zanimivosti iz sveta patentov, modelov, znamk, pojasnjuje avtorske pravice in kaže primere iz tehniške zgodovine. Glavni cilj postavitve je seznaniti mimoidoče z vlogo intelektualne lastnine v njihovem vsakdanjem življenju, s posledicami zlorabe ter pozitivne učinke njenega spoštovanja.

Na razstavi predstavljajo 20 kratkih zgodb, in sicer med drugim pojasnjujejo, kdo je bil prvi lastnik avtomobila na Kranjskem, ali je bil res Slovenec predlagatelj prve poštne znamke, kateri slovenski izdelek je bil najbolj kopiran, ali je bil Michael Jackson lastnik patenta ter ugotavljamo, kako se sliši zvočna znamka. Vse odgovore lahko mimoidoči poišče na razstavi Tehniškega muzeja Slovenije in Urada RS za intelektualno lastnino »Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo«.

Razstava je del aktivnosti, ki jih Tehniški muzej Slovenije izvaja v okviru evropskega projekta »ICYDK« s podporo Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO). Ime projekta  izhaja iz kratice ICYDK, ki je popularni akronim za frazo »in case you don't know« (Če slučajno ne veš).

Glavni namen in cilj projekta je ozaveščanje mladih o intelektualni lastnini, vpliv na ravnanje in vedenje mladih ter njihovo vrednotenje in dojemanje intelektualne lastnine, spoštovanje avtorskih pravic in prepoznavanje zlorab, še posebej v digitalnem okolju, v katerem mladi delujejo in vedno bolj živijo, ter spodbujanje kreativnosti in inovativnosti mladih v praksi ter spoznavanje vloge intelektualne lastnine pri tem.

 

Kolofon