Koledar dogodkov Vipavska dolina

<sep oktober 2018 nov>
po to sr če pe so ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Želim prejemati napovednik dogodkov:


2 - 1 =
*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Predavanje Borisa Čoka: Staroverstvo na Krasu

Boris Čok, varuh staroverske dediščine Krasa, suhozidne dediščine, zbiralec ljudskega izročila, turistični vodnik, obenem edini turistični vodnik po kraških staroverskih obrednih prostorih, predavatelj in še mnogo več, prihaja iz Lokev na Krasu. Od leta 1967 se ljubiteljsko ukvarja z zbiranjem ljudskega izročila, proučevanjem kulturne krajine, naravne in zgodovinske dediščine okolice svojega kraja in Krasa. V zadnjem desetletju je tako sodeloval pri več dokumentarnih filmih, ki so jih posneli na to temo. V njih obravnavajo Kras in njegovo bogato dediščino, med drugim v dokumentarnih filmih Osvatina  poganski ogenj, Sveta voda Vročka in Kresnik staroslovansko božanstvo dobrega tudi staroversko tematiko.

Njegovo knjigo z naslovom V siju mesečine. Ustno izročilo Lokve, Prelož in bližnje okolice (2013), ki predstavlja edinstven dokument omenjenega izročila, bo na voljo v času predavanja.

Boris Čok bo prvi predavatelj v sklopu cikla predavanj Stare modrosti za nove čase, ki se osredotoča na že pozabljeno kulturno in naravno dediščino lokalnega in širšega slovenskega prostora, kakršno so poznale naše babice ali je bila dolgo zamolčana oziroma neodkrita. Na predavanju bo Čok razkrival skrivnosti staroverstva na Krasu, ki v celoti obsega več segmentov: staroverstvo v prazgodovini, ljudsko izročilo, obredi in obredna mesta, svete rastline in naravne znamenitosti ter zaščitna znamenja in predmeti. Tokrat bo predstavil polovico sklopa, čas pa bo tudi za pogovor oziroma za vprašanja iz občinstva.

Vstopnine ni, zaželeni prostovoljni prispevki.

Kolofon