Koledar dogodkov Vipavska dolina

<jan februar 2019 mar>
po to sr če pe so ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Želim prejemati napovednik dogodkov:


2 - 5 =
*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Spominska slovesnost na Predmeji

Kulturni program polaganje venca in cvetja v spomin na zločin, ki ga je storila italijanske fašistična vojska nad prebivalci Bizjakove domačije.

Zločin se je zgodil v večernih urah, 24. februarja 1943.

Podporočnik 5. čete 2. bataljona 256. pehotnega polka divizije Veneto Ezio Capoccioli je vodil kazensko akcijo proti domačim, Bizjakovim.

Tam naj bi se namreč shajali partizani in mladi hišni gospodar Stanko je malo pred tem odšel med partizane.

Domačijo Bizjakovih so vojaki najprej obstreljevali, nato pa so vanjo vdrli in z ustrahovanjem od domačih zahtevali, da jim povedo vse o Stanku.

Očitno nezadovoljni s sodelovanjem Bizjakovih so jih začeli v kuhinji pretepati, nato pa ubijati.
Prva žrtev je bil dveletni Stankov sin Branko, nato je bil s strelom ubit Stankov oče Štefan. Pri poskusu pobega skozi okno je bil ubit Stankov brat Milan, naslednja žrtev je bila Stankova žena Ivana, ki je bila v sedmem mesecu nosečnosti. Ubili so jo s strelom v trebuh, da bi tako pokončali tudi otroka, ki ga je nosila.

Nato so ustrelili še Stankovo mater Brigito. Domačijo so s trupli vred zažgali. Čez nekaj dni pa si je Stanko od žalosti vzel življenje.

Program oblikujejo: Rino Velikonja (govor), ŽPZ Aktiv podeželskih žena Predmeja, Dramsko pevska skupina Zarja (Društvo upokojencev Ajdovščina), Patrcija Černigoj, Sajra Čohodar, Leila Nagode, učenci OŠ Otlica, delegacija KO ZB NOB Predmeja (polaganje venca) in Izidora Černigoj (povezovalka programa).

Prevoz na prireditev bo organiziran glede na število zainteresiranih članov. Prijavite se lahko do srede, 20. 2. 2019, po telefonu: 05 366 10 71 ali preko e-pošte: zb.ajdovscina@siol.net. V primeru slabega vremena bo prireditev v dvorani KS Predmeja.

Kolofon