Koledar dogodkov Vipavska dolina

<apr maj 2019 jun>
po to sr če pe so ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Želim prejemati napovednik dogodkov:


2 - 5 =
*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Koncert: Jaz, drevo

Pri projektu Jaz, Drevo gre za novo mednarodno zasedbo treh glasbenikov z bogatimi izkušnjami na področju jazza in svobodne improvizacije. Glasba, ki jo igrajo, predstavlja izvirnost vseh treh izvajalcev, ki nam široko paleto zvočnih improvizacijskih elementov in spontanih kompozicij podajajo na svojevrsten način.

Zasedbo sestavljajo Giovanni Maier (violončelo), Boris Janje (kontrabas) in Cene Resnik (tenorski saksofon, klarinet).

Vstopnina 5 €. Zaželene predhodne rezervacije na drustvokussa@gmail.com ali 031 494 852.

Giovanni Maier, kontrabasist, violončelist in skladatelj, je diplomiral je na konservatoriju "G. Tartini" na Akademiji v Trstu leta 1988. Leta 1991 se je udeležil poletnih jazz seminarjev na festivalu Jazz Siena, v letu 1993 pa jazz seminarjev z Roscom Mitchellom in Muhal Richards Abramsom. Sodeloval je tudi z orkestrom tržaškega gledališča "G. Verdi" in Lyric Workshop of Alessandria. Decembra 1996 je sodeloval pri izvedbi showa "Ragazzi Selvaggi", balet na glasbo Enrica Rave, koreografa R. Northa, ki je bil prvič izveden v gledališčih v Rovigu in Trevisu. Igral je s svetovno znanimi imeni kot so Enrico Rava, Gianluigi Trovesi, Cecil Taylor, Han Bennink, Franco D’Andrea, Tim Berne, Ernst Reijseger, Willem Breuker, Tristan Honsinger, Wolter Wierbos, Massimo Urbani, Giancarlo Schiaffini, Carlo Actis Dato, Antonello Salis, Maria Pia De Vito, Daniele Cavallanti, Tiziano Tononi, Claudio Roditi, Naco, Richard Galliano, Ellen Christi, Laura Culver, Sean Bergin, Tone Jansa, Roberto Gatto, Herb Robertson, Piero Leveratto, Renato Geremia, Guido Mazzon, Tony Scott, Lauro Rossi, Umberto Petrin, Stjepko Gut, Sandro Satta, Roberto Ottaviano, Yves Robert, Paolo Damiani, David Shea, Michele Rabbia. Leta 1996 je bil izbran za talenta leta 1996 po oceni kritikov revije magazine "Musica Jazz".

Kontrabasist Boris Janje se že vrsto let ukvarja s svobodno glasbeno improvizacijo. Redno se udeležuje delavnic o prosti improvizaciji v organizaciji Zavoda Sploh in tedenskih delavnic "Rojišče" v organizaciji Humanističnega in umetniškega društvo "O" iz Vrhnike. V sklopu festivala Neposlušno 2015 se je udeležil delavnice s Seijirom Murayamo in nastopil v zaključnem performansu. Avgusta 2015 je na Kongresu improvizirane glasbe Improcon (Kumrovec), med drugimi, igral z Jean-Lucom Guionnetom, Markusom Krispelom, Miklósem Szilvesztrom in Stefanom Giustom, ki je posnetek koncerta izdal poleti 2016 pri svoji založbi Setola di Maiale. Janje, vedno pripravljen na eksperimentiranje, tudi z umetniki iz drugih področij, je marca 2016 skupaj z violinistom Markom Jeničem nastopil v Galeriji Srečišče v plesnem performansu priznane japonsko plesalke Naoko Maeshiba. Janje je na vabilo bobnarja Jake Bergerja igral v njegovem avtorskem projektu Tentet slišnega življenjskega toka, ki je bil premierno izveden v Kinu Šiška, februarja 2017. 

Cene Resnik je tenorski saksofonist, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Zadnja leta se intenzivno ukvarja in raziskuje polja in meje proste improvizirane glasbe. Kljub končanemu formalnemu študiju jazz glasbe na Deželnem konservatoriju v Celovcu, ga je vedno bolj zanimala robna, kreativna glasba, instantna kompozicija in seveda tudi prosta improvizirana glasbena igra. Od leta 2010 aktivno sodeluje z raznolikimi kreativnimi domačimi in tudi tujimi glasbeniki in glasbenicami, v večjih in manjših sestavah. Je eden od vidnejših predstavnikov slovenske free jazz in improvizirane glasbene scene. Kot saksofonist raziskuje zmožnosti tenor saksofona brez preparacij oziroma dodatnih eksternih pripomočkov ali orodij, torej ga zanima primarni razpon in obseg tega inštrumenta. Oseben pristop k igranju in predvsem sam zvok saksofona je bistven za Resnika, saj raziskuje različne tehnike igranja, ob tem pa spoznava različne teksture in drobce samega zvoka. Vsak detajl vpliva na zvok, saj ima tenor saksofon zaradi svoje lege izjemen obseg in raznolikost barv in alikvot v naravnem okolju.

Kolofon