Koledar dogodkov Vipavska dolina

<maj junij 2019 jul>
po to sr če pe so ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Želim prejemati napovednik dogodkov:


7 - 9 =
*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Med šmarenskimi griči: Pohod čez Školj in Tibot

Trasa vodenega pohoda je zelo razgibana, slikovita in z lepimi razgledi na južno in severno stran Vipavske doline. Pot je krožna, doližine cca 9 km, z začetkom in ciljem pri informativni točki v Šmarjah. Na pohodu vas bo spremljal osliček Sivko, ki bo za pohodnike nosil pijačo.

Najprej se boste spustili v dolino potoka Raklč in povzpeli preko Brda na najvišjo točko pohoda, Školj (428 m) z razgledom na Kras in Tržaški zaliv. Nato se boste sprehodili skozi Vrtovče in Lisjake ter povzpeli na Tibot (393 m), kjer bo sveta maša. Tu je nekoč stala cerkvica svetega Teobalda. Na koncu se boste spustili še v zaselek Potok ter se skozi Jakuline, rojstni kraj Matije Vertovca, in Hrastje vrnili nazaj v Šmarje. Predviden povratek je ob 12.30.

Na pohodu bodo na razpolago kava, sok, vino in prigrizki, ki so vključeni v startnino 3 €. Za otroke do 10 let je udeležba brezplačna.

Po pohodu bo poskrbljeno za jedačo in pijačo. V popoldanskem času pripravljajo zabavni program s kmečkimi igrami ter predstavitev dela PGD Šmarje.

Kupili boste lahko razne domače dobrote na tržnici, na voljo pa bodo tudi že prve letošnje češnje.

Organizatorja pohoda sta TD Vinoreja Šmarje in TD Vrtovče.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi spomeniško zaščiteno jedro vasi Šmarje, edinstveno zaradi gradnje ozkih ulic v krogih okrog cerkve in številnih kamnitih detajlov. Vredna ogleda je tudi informativna točka ob glavni cesti skozi vas, kjer so člani TD Vinoreja Šmarje avtohtoni planti v letošnjem letu dodali še pet vipavskih sort: merlot, klarnico, modri in rumeni muškat ter vrtovko, tako da je sedaj posajenih že 15 avtohtonih sort, za prihodnje leto pa so že pripravljeni cepiči bergonje in poljšakice. Edinstveno vipavsko planto in informativno točko v Šmarjah bodo letos dokončno uredili tudi preko Moje pobude, projekta participativnega proračuna občine Ajdovščina, tako da ji bodo dodali še pitnik in stojalo za kolesa.

Kolofon