Koledar dogodkov Vipavska dolina

<jul avgust 2019 sep>
po to sr če pe so ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Želim prejemati napovednik dogodkov:


1 + 5 =
*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

25. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas

Med 19. in 23. avgustom poteka na domačiji na Sinjem vrhu jubilejna, 25. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod geslom »Odrinimo globoko«. V četrtek, 22. avgusta bo potekal dan odprtih vrat, kjer bo ob 18. uri krajši kulturni program, avtorje in projekt bosta predstavili likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn in voditeljica projekta Jožica Ličen, kulturni program bodo oblikovali mladi z Gore. Pozdravna nagovora pripravljata župan Tadej Beočanin in koprski škof dr. Jurij Bizjak.

Geslo letošnje kolonije in razstav, ki bodo sledile, se navezuje na Sveto pismo. Kot so zapisali v tiskovnem sporočilu, v letošnjem geslu izpostavljajo pomembnost človeške globine in posameznikove osebne in družinske stiske. Vidik globine pa je moč razumeti tudi kot način umetniškega izražanja: »Mnogi umetniki ustvarjajo to, kar vidijo, da je sprejeto v družbi, kar se trži, kar podpira aktualna politika in moderni trendi, vendar pozabljajo, da mora pravi umetnik pogledati globoko vase in narediti to, kar duša in srce čutita

Na Sinjem vrhu bodo ustvarjali Lojze Čemažar, Andrej Jemec, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Izbranim udeležencem se bodo za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije.

Ob ustvarjanju imajo umetniki napovedan bogat program. V torek se bodo udeleženci z mašo v cerkvi na Otlici zahvalili vsem umetnikom in posvetili spominu na pokojnega sinjevrškega gospodarja Hieronima Vidmarja. V sredo bodo obujali spomine na bogato zgodovino kolonije. 

V petek pa se bodo umetniki poslovili od domačije in od nastalih umetnin, ki bodo nato do naslednje kolonije na poti po slovenskih in tujih galerijah. 

Kolofon