Koledar dogodkov Vipavska dolina

<okt november 2019 dec>
po to sr če pe so ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Želim prejemati napovednik dogodkov:


6 - 2 =
*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Turnokolesarska tura po starodavnih poteh; izpit za TKV 1

OPIS POTI
Tura bo povezala nekatere znane in manj znane starodavne kraje, poti, svetišča in utrdbe v osrednji Vipavski dolini.
Pot se sprva spusti do kraja Sv. Jurij pod Batujami (arheološko najdišče iz 9. stol.), nato pa se v blažjih vzponih in spustih med vipavskimi vinogradi pripeljemo do jeza, ki zadržuje akumulacijsko jezero Vogršček. Prečkamo jez in se po makadamskih poteh pridružimo znani energijski poti od Lijaka do Sekulaka. Po njej (asfalt in makadam) se vzpenjamo in spoznavamo posebnosti v naseljih Osek in Vitovlje ter pridobivamo višino (V3, mestoma V4) do najvišje točke ture (604 mnv), kjer se nahaja cerkev sv. Marije nad Vitovljami, ki je v srednjem veku služila tudi kot protiturški tabor. Od cerkvice nadaljujemo po pobočjih Čavna proti vzhodu. Najprej se po zahtevnem kolovozu spustimo, nato pa po krajšem dvigu in enoslednici ter dokaj ravninskem kolovozu nadaljujemo do naselja Ravne. V zaselku Tabor si ogledamo drugi protiturški tabor in ostanke njegovega obzidja. V nadaljevanju nas najprej asfaltna pot, nato pa kolovoz v vzponu in spustu, večina pa po ravnem, pripelje do vznožja vzpetine Školj sv. Pavla. Tukaj začasno pustimo kolesa in se peš po krožni poti (30 min) vzpnemo mimo starodavnega rimskega stolpa na vrh vzpetine. Ter nato mimo cerkvice Sv. Pavla spustimo nazaj do koles. Čakajo nas še 3 km spusta (S2) po utrjenem makadamu do izhodišča v Batujah.

Potek poti: www.alltrails.com/explore/map/map-2a3d1056-89f2-4fe5-9716-0b5a1ddc8efd

Zbirno mesto: Batuje (igrišče)
Vodja ture: Simon Ušaj, pripravnik TKV1
Pomočnik: Ožbej Marc, TKV1
Mentor KTK PZS: Tomaž Penko, TKV1

Udeležba na turi je brezplačna, prijava je obvezna. Do zapolnitve prostih mest (8) sprejemajo prijave na e-naslov: ali telefonsko številko 051 346 076.

TEHNIČNI PODATKI O TURI
Dolžina: cca. 26 km
Skupna višinska razlika: 900 m
Predviden čas trajanja ture: 6 ur
Najnižja točka: Sv. Jurij pod Batujami, 75 mnv
Najvišja točka: cerkev sv. Marije nad Vitovljami, 604 mnv
Podlaga: asfalt, makadam, kolovoz, enoslednica
Težavnost: zahtevna tura, vzpon V4, spust S3

OPREMA KOLESARJA: na turi je obvezna uporaba kolesarske čelade. Priporočljiva dodatna oprema: kolesarske rokavice, zaščitna očala, rezervna majica, topla majica, anorak oziroma topla vetrovka, komplet prve pomoči. S seboj imejte osebni dokument in zdravstveno izkaznico.

OBVEZNA TEHNIČNA OPREMA: tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem, rezervna zračnica ustrezne dimenzije, tlačilka ali kartuša CO2, orodje za menjavo zračnice.

HRANA IN PIJAČA: lastna zaloga hrana in pijače glede na vaše potrebe in trajanje ture. Na poti bo tudi nekaj priložnosti dotočiti vodo.

OPOMBE
Izlet bosta vodila kolesarski vodnik pripravnik in pomočnik, ki je kolesarski vodnik PZS.
S prijavo potrjujete, da se zavedate zahtevnosti ture in da izpolnjujete zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. Priporočljivo je urejeno nezgodno zavarovanje, oziroma članstvo v Planinski zvezi Slovenije. Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodij ture.
V primeru izredno slabe vremenske napovedi se tura preloži. O vseh podrobnostih in morebitnih spremembah boste udeleženci obveščeni po e-pošti najkasneje do 15. 11. 2019.

Kolofon