Koledar dogodkov Vipavska dolina

<jan februar 2020 mar>
po to sr če pe so ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Želim prejemati napovednik dogodkov:


4 + 0 =
*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Razstava Franca Berčiča - Berka

Razstava nagrajenca Castre 2017: Franc Berčič - Berko (prvi in najbolj znani slovenski slikar pop arta in lanski Jakopičev nagrajenec za življenjsko delo).

Berko se je rodil 1946 v Ljubljani, kjer je diplomiral na Šoli za oblikovanje in Pedagoški akademiji. Študijsko je potoval v Grčijo (1965), Italijo (1966) in po zahodni Evropi (1973). Od leta 1978 živi kot svobodni umetnik. Avtor nastopa le pod vzdevkom. Slikarsko se je  formiral v času poparta in fotorealizma.

Berko je eden redkih umetnikov v Sloveniji, ki se je v sedemdesetih letih s fotorealističnim upodabljanjem vsakdanjih motivov zavestno odvrnil od dominantne ekspresionistične prakse in abstraktne slike. Njegov opus od znamenite črno-bele slike, na kateri se je upodobil z ženo Zdenko, do popularne serije digitalnih grafik in slik velikega formata z naslovom Nikoli niste daleč od Berkove zvezde, obsega še podobe, vzete iz družinskega albuma, iz popularnega medijskega sveta, floristične in ekološke motive ter izjemno zanimivo serijo kompleksnih hkratnih pogledov v interier in eksterier, ki se zrcalita v velikih steklenih površinah sodobne arhitekture. Tovrstna trenutna realnost je ne glede na to, kako je varljiva in dematerializirana, nov vidik v slovenskem slikarstvu kot celoti. Berko slika svoja doživetja in je kronist našega časa, je slikar sodobnosti.

Imel je 77 samostojnih razstav in razstavljal na mnogih reprezentančnih razstavah jugoslovanske in slovenske umetnosti ter na mednarodnih bienalih grafike.

Bil je večkrat nagrajen doma in v tujini: nagrada za slikarstvo na Bienalu mladih Jugoslavije, Jakopičeva nagrada v Sloveniji, Prešernova nagrada gorenjskih občin.

Za grafiko je prejel Grand Prix v Kanadi, premije pa v Španiji in Argentini.

Zelo je bil izpostavljen na razstavi fotorealizma East of Eden v Muzeju Ludwig v Budimpešti, kjer so pokazali najboljše ameriške, zahodnoevropske in vzhodnoevropske slikarje. Razstavo so otvorili pred njegovo sliko Spomin na Rim.

Njegova dela hranijo muzeji sodobne umetnosti v Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, njegov portret Roberta Redforda je ena redkih slovenskih slik v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu na izpostavljenem mestu.

Kolofon