Koledar dogodkov Vipavska dolina

<jan februar 2020 mar>
po to sr če pe so ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Želim prejemati napovednik dogodkov:


0 - 7 =
*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Predstavitev knjige dr. Tomaža Makovca: Medicina je padla na glavo

Knjiga Medicina je padla na glavo, ki jo podpisuje dr. Tomaž Makovec, govori o nekaterih zamolčanih, toda perečih problemih sodobne psihiatrije.

Kljub napredku v nevroznanosti še ne vemo, kakšna je biološka, nevrokemična oziroma nevrofiziološka podlaga duševnih motenj in ne, kaj so vzroki in kaj posledice motnje. Poznamo številna zdravila za zdravljenje duševnih motenj, pa ne vemo, kako delujejo. Avtor se predvsem loteva vprašanja medikalizacije z antidepresivi, problematizira njihovo vse širšo uporabo in poudarja, da je nekritična uporaba zdravil nesmiselna in nepotrebna. Brez olepševanja opiše, kako postopki registracije omogočajo, da se kot učinkovita zdravila na trgu pojavljajo preparati, ki so v študijah statistično sicer bolj učinkoviti od placeba, toda klinično ta razlika ni pomembna – z drugimi besedami, smiselnost jemanja teh zdravil je vprašljiva.

Dr. Tomaž Makovec je doktoriral na področju biokemije, zaposlen je na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Pogovor bo vodil Bojan Bizjak.

Kolofon