Koledar dogodkov Vipavska dolina

<feb marec 2020 apr>
po to sr če pe so ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Želim prejemati napovednik dogodkov:


8 - 2 =
*Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Poljudnoznanstveno predavanje: Prilagajanje pridelave vina podnebnim spremembam: novi izzivi in raziskovanje v vinogradništvu

Univerza v Novi Gorici in Znanost na cesti vabita na poljudnoznanstveno predavanje, ki ga bo imel dr. Jan Reščič iz Univerze v Novi Gorici. Pogovor bo vodila Ivana Zajc.

V času, ko je kakovost vina izrednega pomena, pridelavo grozdja vse bolj narekujejo tudi podnebne spremembe. Visoke temperature in neenakomerna razporeditev padavin med rastno dobo pogosto povzročijo primanjkljaj vode v vinogradih in posledično sušni stres pri vinski trti. Sušni stres običajno negativno vpliva na rast in razvoj trte in kemijsko sestavo grozdja in vina. Obenem pa raziskave kažejo, da lahko manjši primanjkljaj vode izboljša kakovost grozdja, kar lahko uporabimo kot tehnološko manipulacijo za ciljno kakovost grozdja. Seveda, če želimo razumeti odziv trte na izbran dejavnik, je potreben celosten pristop, ki vključuje večletne raziskave na terenu ali v rastlinjaku v kombinaciji s poglobljenimi študijami in naprednimi laboratorijskimi testi. Pred raziskovalci so torej kompleksna vprašanja, v katera morajo vključiti tudi vplive biološke variabilnost sort, tal, leg in vinogradniških ukrepov in tehnologij.

Vstop prost.

Kolofon