Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteInšpektorji za varno hrano so lani pregledali 726 kuhinj v vrtcih, šolah in drugih javnih ustanovah. V Ajdovščini brez nepravilnosti.
Inšpektorji za varno hrano so lani pregledali 726 kuhinj v vrtcih, šolah in drugih javnih ustanovah. Hujše nepravilnosti so ugotovili pri 85 ustanovah, še 195-im so izrekli opozorilo. Na srečo pa težav niso zaznali v ajdovski občini. V naši bližini si je odločbo za odpravo nepravilnosti in dodatno opozorilo inšpektorja na nepravilnosti prislužil le Zavod Pristan v Vipavi.
Notranjost pečice je umazana z zažganimi ostanki hrane na stenah in vratih. Na stropu kuhinje odstopa barva in se lušči. Čiščenje se izvaja pomanjkljivo in slabo, na policah so prašni delci, prav tako je prašna zgornja površina pečice, na stropu nad pomivalnim koritom je pajčevina, umazan so tudi prekucni kotel, pomivalno korito, vodovodna pipa in odcejevalno korito. Tako se bere odločba inšpekcije uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) vrtcu Črenšovci, izdana julija lani. Prekmurskemu vrtcu je poleg odločbe za odpravo nepravilnosti inšpektor izrekel še denarno kazen.
Poleg vrtca Črenšovci sta odločbo in denarno kazen lani dobila še center šolskih in obšolskih dejavnosti Dom Lipa v Semiču in Dom starejših občanov Kamnik, je razvidno iz evidence pregledov kuhinj v javnih ustanovah. Odločbo, ki jo inšpektor izda v primeru hujših nepravilnosti, je lani dobilo 85 kuhinj v javnih ustanovah: vrtcih, šolah, domovih starostnikov in dijaških domovih, bolnišnicah in ostalih. Še 195 kuhinj jo je odneslo z opozorilom inšpekcije. Pri 446 pregledih pa nepravilnosti ni bilo.
Analiza številk pokaže, da kuhinje v javnih ustanovah ne predstavljajo takšnega tveganja kot gostilne, poudarja direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak. Odločbo, s katero inšpektorji kuhinji pisno odredijo odpravo nepravilnosti, je lani dobilo slabih 12 odstotkov kuhinj v javnih ustanovah in kar dobrih 22 odstotkov zasebnih gostiln. 59 gostilnam so inšpektorji lani še začasno prepovedali obratovanje ali izvajanje dela dejavnosti, medtem ko kuhinjam v javnih ustanovah takega ukrepa ni bilo treba izreči.
So torej kuhinje v vrtcih, šolah in ostalih javnih ustanovah varne? »Stoodstotno niso varne, absolutno ne, in to kažejo tudi rezultati pregledov. So pa varne v veliki meri,« pove Andreja Bizjak.
Najpogostejša pomanjkljivost v javnih ustanovah je slaba higiena. Sledi neupoštevanje smernic za varno pripravo hrane, kot je merjenje temperature kuhanega mesa ali primerno prekuhavanje mleka, oziroma ustrezen nadzor nad pripravo hrane. Javne ustanove smernice jemljejo bolj kot birokratsko zadevo, namesto da bi jih napisali tako, da zagotavljajo kar najbolj varno pripravo hrane, pove Bizjak. Tretja pogosta pomanjkljivost pa je pomanjkanje sledljivosti živil. Torej: javne inštitucije ne znajo pojasniti, od kod izvira živilo, ki ga strežejo svojim varovancem.
Vir novice: Spletni portal Pod črto.si
Foto: Regional Goriška