Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteLetnik 2015 je zelo harmoničen, z malce nižjo kislino, kar je seveda všečno ljudem. Letošnji letnik ima malce višji alkohol in višji ekstrakt, kar daje polnost vinu. Martinov intervju z vinarjem Dušanom Benčino.
Vinarstvo Benčina najdete v prijetni vasici Lože v zgornji Vipavski dolini. Vsak obiskovalec bo zlahka ugotovil, da se na posestvu vse vrti okrog vina. O tem, da je gospodar Dušan Benčina odličen vinar, pričajo tudi številne nagrade in priznanja, ki jih je prejel za svoja vina. V njegovi kleti lahko najdemo vrhunska vina sort: sauvignon, chardonnay, rebula, pinela in druge. Prav v teh trenutkih se mošt letnika 2015 spreminja v vinsko kapljico, zato je pravšnji čas za martinov klepet.
Prišel je čas Sv. Martina, verjetno za vsakega vinarja prav poseben čas, ko se mošt spremeni v Kakšna je vaša ocena letnika 2015?
Letošnji letnik se bistveno razlikuje od lanskega.
Kako se letnik 2015 razlikuje od prejšnjih let? So morda vročinski vali, ki smo jih bili deležni čez poletje vplivali na kakovost vina? Je bilo zaradi tega potrebno več dela v vinogradih?
Čuti se dozorelo sadje. Letnik 2015 je zelo harmoničen, z malce nižjo kislino, kar je seveda všečno ljudem. Letošnji letnik ima malce višji alkohol in višji ekstrakt, kar daje polnost vinu. V vinogradu je bilo zaradi vročega poletja več zelenih del. Prihranili pa smo predvsem na škropljenju, saj letos skorajda ni bilo potrebno.
V vaši kleti lahko najdemo vina različnih sort: sauvignon, chardonnay, rebula, laški rizling, modri pino, Benčinovo rdeče, cabernet… Bi lahko za katero izmed naštetih sort lahko rekli, da bo »paradni konj« leta 2015?
Mislim, da lahko rečem, da imajo vsa letošnja vina parametre, da lahko postanejo vrhunska vina.
Koliko časa je letos trajala trgatev pri vas?
Pri nas traja trgatev več kot en mesec, s tem da ne obiramo vsak dan. Skrbimo, da obiramo po sortah in dozorelosti grozdja. Trgatev še ni končana, saj imamo v sušilnici še Cabernet souvignon, ki ga pripravljamo za sušeno vino. Stisnili ga bomo okrog božiča.
Za vino lahko rečemo, da je neke vrste simbol Vipavske doline, sami spadate med večje vinarje na vipavskem? Koliko hektarjev trt imate zasajenih?
Trenutno imamo 11 hektarjev zasajenih trt. Od tega 60% belega in 40% rdečega grozdja, kar nekako sovpada s potrošnjo na trgu. To je približno 50 000 trsov.
Kam vas to uvršča v slovenskem merilu?
Verjetno se lahko štejemo med večje vinogradnike v Sloveniji.
Ponašate se s precej nagradami za svoja vina? Koliko so te nagrade pomembne za vinarja?
Mislim, da so nagrade zelo pomembne. Pomenijo neke vrste potrditev dobrega dela vinarja, obenem pa kupcu zagotavljajo kvaliteto nakupa. Tudi pri promociji vina so nagrade seveda pomemben deležnik.
Pri izdelavi vina so verjetno potrebne tudi razne analize. Bolj zaupate njim ali se zanašate predvsem na svoj okus in znanje?
Analiza vina je seveda zelo pomembna, prav tako pa je zelo pomembna tudi lastna izkušnja. Eno brez drugega verjetno ne gre.
Kdo so vaši najboljši kupci?
Vsi. Vsakdo, ki kupi in uživa v našem vinu je naš najboljši kupec.
Kako ste zadovoljni z trženjem Vipavske doline v namene turističnega in seveda tudi vinarskega turizma? Verjetno imamo tukaj še precej rezerve?
Nisem prepričan, da je prihodnost vinske trte v Vipavski dolini rožnata. Zelo slabo namreč tržimo to svoje vino. Celo smatram, da smo na tem področju med najslabšimi v Sloveniji in tudi slabši od sosednjih držav. Nisem ravno velik optimist.
Za marsikaterega briškega vinarja lahko rečemo, da je skoraj pop zvezda, medtem ko na našem koncu tega ni zaslediti. Kako vi skrbite za promocijo lastnega vina?
Mislim, da zelo pozitivno skrbimo za lastno promocijo. Največ dela opravimo na sejmih in na raznih ter predvsem rednih degustacijah našega vina ob različnih priložnostih. Veliko turistov se pri nas ustavi tudi tako, mimogrede, ko se peljejo po Vipavski dolini in zagledajo našo reklamno tablo. Seveda imamo tudi reklamne spletne kanale, zagotovo pa največ pripomore dobra beseda strank, torej od ust do ust. Omenil bi pa še dobro sodelovanje s fanti iz projekta Winestronauts, s kateremi si medsebojno pomagamo.
Vaše najljubše vino?
Sauvignon.
Hvala.
* Tudi letos se odpirajo vrata vinskih hramov širom Vipavske doline. Ena največjih turističnih akcij na našem koncu se je pričela v petek, 6. novembra in bo trajala vse do božičnih praznikov. Oglejte si ves spored dogajanja.