Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteZ delom je začela prenovljena mlekarna v Vipavi, v kateri po novem nastaja mocarela. Obenem pa je zaposlitev dobilo 15 ljudi, tedensko pa izdelajo tri do štiri tone tega okusnega mehkega sira.
Po letu in pol temeljite prenove nekdanje zadružne mlekarne so danes v Vipavi v prisotnosti kmetijskega ministra Dejana Židana uradno odprli posodobljeni objekt, v katerem nastaja mocarela.
Mlekarno je pred dvema letoma kupilo slovensko podjetje v italijanski lasti Ekolat, tedensko pa v njem predelajo po 130.000 litrov mleka, iz katerih izdelajo od tri do štiri tone mocarele. Večino izdelkov izvozijo v Italijo.
Delo je v novem obratu dobilo 15 delavcev. Med njimi sta dva iz Italije pa tudi nekdanji zaposleni iz zadružne mlekarne. V prihodnje načrtuje Ekolat dodatno zaposlovanje in večanje proizvodnje s sedanje ene na tri proizvodne linije. Za izdelavo mocarele uporabljajo izključno slovensko mleko, ki ga zagotavlja solastnica Ekolata, Združena kmetijska zadruga Mlekop iz Gorenjske.
Za spletni portal Delo je prokurist podjetja Ekolat Peter Selčan dejal sledeče: »Dobavo mleka smo organizirali prek kmetijske zadruge Mlekop iz Gorenjske, ki je naš partner, težav pa za zdaj nimamo. Mislim, da jih tudi v prihodnje ne bo. Tržišče še analiziramo, načrtujemo pa prodor v preostale slovenske trgovske verige in na trge nekdanje Jugoslavije,«
Naložbo je pohvalili tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. »To je prava naložba, ki je zrasla na pogorišču, a s svežim denarjem in resnim tujim investitorjem. Poleg novih zaposlitev velja omeniti še kakovostno slovensko surovino. V tem trenutku v Vipavi potrebujejo deset milijonov litrov mleka na leto, lahko pa pridejo celo do petdesetih milijonov. In to mleko je v Sloveniji na voljo,« je zatrdil minister. Dodal je še, da slovenski kmetje trenutno pridelajo več kot 500 milijonov litrov svežega mleka, okrog 40 odstotkov ga gre v tujino, kar je po njegovem mnenju nepotrebno. Sicer pa je Slovenija v EU država, kjer proizvodnja surovega mleka najhitreje narašča.
Vir: STA
Povzeto po: Delo.si
Foto: Alenka Tratnik - Primorske novice