Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteErik Črnigoj, slaščičarski mojster, vodja izmene v izolskem hotelu Marina ter član slovenske kuharske reprezentance, ki se je nedavno iz tekmovanja v Nemčiji vrnila s kar tremi srebrnimi kolajnami.
Erik Črnigoj, član slovenske kuharske reprezentance, ki je v preteklih dneh na mednarodnem kulinaričnem tekmovanju v okviru 27. sejma Intergastra v Stuttgartu, odnesla kar tri srebrne medalje, si je za portal Gastrogurman vzel nekaj dragocenih minut in zaupal svoje prve vtise po napornih dneh tekmovanja, povedal pa nam je tudi marsikaj zanimivega o sebi.
Erik, za vami so precej pestri dnevi, polni napetih in razburljivih trenutkov…nam poveste kaj več o dneh na Intergastri?
Kot slovenska kuharska reprezentanca smo se udeležili mednarodnega kulinaričnega tekmovanja v okviru sejma kulinarike Intergastra v Stuttgartu. Tekmovanje je precej zahtevno, a obenem odličen trening za ekipo, saj se z udeležbami na takih tekmovanjih lahko temeljito pripravljamo za kuharsko olimpijado v Erfurtu ki bo letos oktobra. Trening je dobro uspel, zadovoljni smo z doseženo uvrstivtvijo prav tako pa je zelo vzpodbuden tudi “feedback” komisije. Nastopali smo v kategoriji “hladna razstava”, jaz sem razstavljal 4 sladice, od tega je bila ena čokoladna, ena sadna, dve pa po izbiri.
Slovensko srebrno reprezentanco so na Intergastri poleg vas zastopali slovenski kuharski chefi, ki so v visoki kulinariki že dobro uveljavljeni.
Grega Rozman, chef restavracije hotela Lambergh je razstavljal 3 inovativne hladne predjedi, Martin Blejec, chef restavracije hotela Golf Bled je predstavil hladno ploščo za 8 oseb, Davor Družinec, chef v Villi Bled je razstavljal fingerfood, Marino Furlan, chef restavracije HIT hotela Park pa je nastopal posamezno, razstavljal pa je 5 hodni meni – tri tople predjedi, mesna, ribja in vege. Naš vodja Janez Dolšak pa je razstavil skulpturo morske deklice iz čokolade. Zaradi zdravstvenih težav je žal manjkal Simon Bertoncelj, vodja kuhinje v grand hotel Toplice Bled.
Srebrna medalja na takem mednarodnem tekmovanju ni kar tako. Najbrž je bilo precej napeto, urniki natrpani…
Odrezali smo se dobro, bilo je naporno, par neprespanih noči ampak se je vse dobro izteklo.
Povejte nam še kaj o sebi. Kdo je Erik Črnigoj?
Torej sem Erik, star 30 let, za slaščičarja sem se odločil že zelo zgodaj, v otroštvu me je namreč navduševala moja soseda in nekdanja članica reprezentance Alenka Kodele in že takrat sem dobil navdih in veselje do izdelave slaščic. Moja poklicna pot se je začela kot praktikant in pripravnik v Perli, kjer sem se tudi nato tudi zaposlil. Po 3 letih dela v Perli sem se podal na obalo, kjer sem bil vodja slaščičarne v grand hotelu Metropol in Bernardin. Tu sem preživel 6 čudovitih let, nato sem za kratek čas postal vodja slaščičarne v Kempinskem Palacu v Portorožu, v tem trenutku pa delam kot vodja izmene v hotelu Marina Izola.
Torej, lahko rečemo, da ste poklicno uspeli prav v tem, v čemer najbolj uživate?
Če izpostavim svojo željo iz otroštva, ki se mi je tudi izpolnila, ko sem kot otrok s starši hodil v Portorož na enodnevne izlete, sem vedno občudoval stari hotel Palace, ki je v tistih časih še propadal, a sem si zaobljubil, da tu bom enkrat delal. Ko smo kasneje hodili v Portorož na študenske zabave, so hotel Palace že obnavljali, je moja želja, da bi postal tam vodja slaščičarne, še vedno močno gorela v meni in po 8 letih se mi je uresničila. Postal sem vodja slaščičcarne v Kempinski Palace Portorož. Ta življenska izkušnja je zame dokaz, da se lahko še tako neverjetna želja iz otroštva lahko uresniči, če imaš jasen cilj in si dovolj vztrajen.
Vašo poklicno pot je zaznamovalo tudi precej odličnih uvrstitev na kulinaričnih tekmovanjih?
Tako je, kot moje največje dosežke lahko izpostavim 4 zlate medalje, srebrno in bronasto iz gostinskih zborov, srebrno iz Stuttgarta, in zlato medaljo iz slanikove pojedine.
Leto se je šele dobro začelo, verjetno imate že načrte za naprej?
V začetku aprila kuhamo topli menu za olimpijado v izoli, v istem mesecu pa imamo tudi trening tekmovanje v Budvi, jesen pa bo zaznamovala kuharska olimpijada v Erfurtu.
Hvala.
* Intervju je bil prvotno objavljen na spletnem portalu Gastrogurman in ga objavljamo z dovoljenjem uredništva.
* Foto: Gastrogurman