Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteNe le, da je pomlad najbolj dišeč letni čas, to je že vrsto let tudi čas najbolj žlahtnih domačih okusov. Dvorec Zemono bo letos gostil jubilejni, 10 festival Okusi Vipavske. Pravzaprav se je festival okusov začel že 15. aprila, ko je začel teči kulinarični mesec v restavracijah in gostilnah vzdolž naše doline. Nedelja in ponedeljek, 8. in 9. maj pa bosta letošnja glavna festivalska dneva.
Pestro dogajanje bo zaznamovale zlasti degustacije vin vinarjev naše doline, posebej zanimivo pa bo odkrivanje stare, skoraj pozabljene sorte pokalca, ki jo bodo predstavili naši rojaki iz Furlanije v Italiji, v Prapotnem imajo namreč v okviru Kmečke zveze Čedad pravo Združenje proizvajalcev pokalce. Oba dneva bodo pod arkadami dvorca na Vipavski tržnici navduševali z oljčnim oljem, sirom, pecivom, mesnimi izdelki in drugimi domačimi dobrotami.
Nedelja pa bo posebej zanimiva tudi zaradi predstavitev slovenskih kulinaričnih blogerjev, ki jih vedno znova pri ustvarjanju navdihujejo lokalne sestavine, iz katerih nastajajo prav posebne kulinarične mojstrovine. Svoje predstavitve so letos združili pod naslovom Poskus – Okus.
Ponedeljkovo dogajanje pa bo v popoldanskih urah tudi nekoliko strokovno obarvano. Priznani enolog, Dušan Brejc bo pripravil kar dve predavanji oziroma delavnici. Prvo bo namenil mlajšim strokovnjakom, ki jim, kot sam pravi, želi povedati, katere lastnosti mora imeti vino, da ga je mogoče čim bolje prodati.
Drugo predavanje pa bo namenil našemu ponosu, dvema avtohtonima sortama, pineli in zelenu, o katerih je povedal: »Obe sorti sta zelo redki. Zelen nima svoje DNK, nima znanega starša. Tudi če bo kdaj prišlo do tega, da bomo raziskali njegov DNK, je vprašanje, koliko je sorta stara in ali bomo našli njegove starše. Naša naloga je, da zelen in pinelo sprejmemo kot sorti, ki sta zelo redki celo na Primorskem.« Za vse ljubitelje, seveda, velja vabilo, da mu prisluhnete na Zemonu 9. maja.
In po vseh okusnih dogodkih si boste lahko privoščili zares nekaj posebnega, vinsko kulinarično razvajanje pod taktirko Tomaža Kavčiča in ob pomoči dalmatinskih kulinaričnih mojstrov iz restavracije Adriatic Grašo iz Splita.
Pester in posebej okusen festival se obeta tudi letos. Organizator festivala Okusi Vipavske je Razvojna agencija Rod Ajdovščina, ki dogodek vsako leto pripravi v sodelovanju z vinarji in gostinci. Tudi letos pa so poskrbeli, da boste imeli kar najbolj udobne dni. Svoj avtomobil boste lahko pustili na prostoru ob vojašnici v Vipavi, od koder vas bodo peljali na Zemono in, ko boste želeli, tudi nazaj.
Doživite svoje okuse pomladi, okuse Vipavske in pridite na festival, ki ga navdihuje najboljše, kar je med nami. Dobrodošli!
Sodelujoči vinarji: Batič• • Burja• Cigoj• Cultus• Dornberg• Ferjančič• Fornazarič• Frlanova kmetija• • Garbari - Malovščevo• Guerila• • Jamšek 1887 • Kosovel• Krapež• Lavrenčič• Lisjak 1956• Mansus• Miška• Monvi• Nafa• Pasji Rep• Poljšak• • Rouna• Saksida• Sončni Škol• Svetlik• Sutor• Sveti Martin• Štokelj• Tilia• Tomasvin• Tomažič• • Vidus• Vipava 1894•
Vipavska tržnica: Mlečni izdelki Ovčjereja Kandus• Čebelji izdelki Pekovsko pecivo & čokoladne slaščice Pekarna Ježek• Mesnine• Peloz Domači izdelki Kmetija Pipan• • Domače dobrote Metka• Faladur Oljčno olje Češnje
Okusi Vipavske v restavracijah Vipavske doline: Grad Kromberk• Arkade• Podfarovž• Faladur• Tratnik• Anja• Žogica• Gold Club• Majerija• Pri Lojzetu• Dam• Mama• Pikol• Rahela• Ošterija Furlan• Izvir Hublja• Oddih• Cejkotova domačija• Lisjak 1956• Primula• Saksida• Mandrija
Prireditev Okusi Vipavske je že dodobra uveljavljena. S pestrim programom ter raznoliko ponudbo vsako leto pritegne številne obiskovalce tako iz Slovenije kot tujine in s tem gradi prepoznavnost Vipavske doline kot turistično zanimive destinacije. Prireditev je gotovo vzorčen primer povezovanja turizma, kmetijstva in kulture. Festival vsako leto dokazuje in utrjuje svoj položaj enega najboljših vinsko kulinaričnih prireditev pri nas. Nanj prisegajo poznavalci vrhunskih vin in ljubitelji edinstvenih okusov, ki se vsako leto radi vračajo v ta vinsko-kulinarični biser Slovenije.
Več o samem programu festivala najdete na spletni strani www.okusi-vipavske.si ali pa na posebni Faceebok strani.
Da bo vaša odločitev za obisk Vipavske doline v nedeljo 8. in ponedeljek 9. maja še lažja, vas vabimo, da si ogledate naš, čisto svež promocijski video, ki vas bo, v to smo prepričani, navdušil! Dobrodošli v tisti košček naše dežele, kjer je vse drugače. Vse leto.
* Foto: Samo Trebižan