Divji šparglji so med prvimi vrstami pomladne zelenjave. Njihova sezona nabiranja se začne z marcem in traja vse do sredine junija, vrhunec pa doseže okoli prvomajskih praznikov. Najlažje jih boste našli med grmovjem, po obronkih gozdov, ter po nekdanjih požarišcih. Še največ možnosti pa boste imeli, če se zapeljete na Kras, kjer jih resnično ne primanjkuje. Šparglji, še posebej divji, vsebujejo veliko fosforja, žveplo, kalcij, magnezij, pa tudi železo, baker, cink, mangan, fluor, jod ter vitamine: C vitamin, B vitamine, A vitamin in veliko antioksidantov. Prava super zelenjava torej. Znani so predvsem kot odličen diuretik, zaradi česar jih velikokrat priporočajo za zbijanje temperature in za odvajanje vode iz telesa. Blagodejno vpliva na vse ledvične in sečne tegobe, čisti kri, krepi imunski sistem, odpravlja težave sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja. Pripomorejo pa tudi k znižanju krvnega tlaka in holesterola. Zaradi nizke vsebnosti sladkorja in zanemarljive količine maščob so priljubljena sestavina diet za uravnavanje telesne teže.
Divji šparglji z jajcem: Na segretem olju prepražite čebulo, da postekleni in ji nato dodajte na koščke narezane šparglje in jih pražite, dokler se ne zmehčajo. Jed lahko pripravite tudi brez čebule, tako da šparglje popražite le na olju, po želji pa jih lahko prej tudi malce prekuhate – kuhajte jih v slani vodi približno 10 minut, pa bodo potem hitreje prepraženi in mehkejši. Divjim špargljem nato dodajte še stepena jajca, vse skupaj premešajte, posolite in popoprajte ter počakajte, da bodo pečena še jajca.
Solata z divjimi šparglji in mlado čebulo: Divje šparglje sperete in odstranite oleseneli del. Narežemo jih na pribl. 3 cm dolge koščke in jih v slanem kropu kuhamo približno 3 minute. Ko so kuhani jih precedimo in ohladimo pod mrzlo vodo. Narežemo mlado čebulo. Šparglje in čebulo damo v skledo ter solimo in popramo. Prelijemo z olivnim oljem, jogurtom in limoninim sokom. Temeljito premešamo in pustimo pol ure v hladilniku. Špargljevo solato lahko jemo kot samostojno jed ali pa kot prilogo.
Rižota z divjimi šparglji: Šparglje operemo, nato pa jih začnemo od zgoraj navzdol lomiti na 2-3 cm kose. Tisti del, kjer se špargelj ne zlomi več, uporabimo za pripravo jušne osnove (kuhamo olesenele dele cca 20 minut v vreli vodi). V ponvi segrejemo olivno olje, prepražimo čebulo da postekleni, dodamo na tanke lističe narezan česen da zadiši in dodamo riž, katerega na hitro prepražimo. Zalijemo z 1 dcl vina in počakamo, da tekočina izhlapi, nato pa dodamo nalomljene šparglje (glavice prihranimo). Nato pa kot pri vsaki rižoti, počasi po zajemalkah dodajamo tekočino, to pomeni, da vedno dodamo naslednjo zajemalko tekočine, ko prejšnjo tekočino riž skoraj vso vpije. To ponavljamo toliko časa, dokler riž ni kuhan. Na koncu v rižoto vmešamo še glavice špargjev, dodamo dve žlici parmezana in žlico masla ter vse skupaj premešamo, da dobi rižota kremast okus.
Frtalja z divjimi šparglji: Šalotko pražite na oljčnem olju, nato dodajte šparglje, pražite še kakšno minuto in zalijte z mešanico jajc, mleka in soli. Po vrhu naložite rezine pršuta in nameljite poper. Pokrijte in ko se po spodnji strani zapeče, obrnite. Lahko jo naredite tudi na način omlete, kjer zunanje robove omlete, ko je še dokaj tekoča s kuhalnico vlečete proti sredini, in potem samo prepognete, da notri ostane sočna in vlažna.