Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteZačelo se je. Vse do 15. maja kar 21 restavracij in gostiln v Vipavski dolini pod naslovom »Kulinarični mesec – Okusi Vipavske« v restavracijah Vipavske doline ponuja posebne kulinarične priložnosti. Vabljeni, da okusite najboljše, kar ponuja Vipavska dolina.
Kulinarični mesec v Vipavski dolini je pravzaprav svojevrsten uvod v že 10. Festival Okusi Vipavske, ki ga v sodelovanju z vipavskimi vinarji organizira Razvojna agencija Rod iz Ajdovščine. Letos bo Festival v izjemno slikovitem okolju renesančnega dvorca Zemono vabil 8. in 9. maja. Okusom pa se lahko pridružimo že veliko prej. 15. april je tisti dan, ko se začenja mesec kulinarike, v katerem bo s svojo posebno festivalsko ponudbo sodelovalo kar 21 restavracij in gostiln od Vipave do Nove Gorice.
V slogu vipavskih dobrot bo to ponudba, ki najbolje predstavlja območje v kulinaričnem pogledu. To pomeni, da bodo na krožnikih jedi, ki so pripravljene iz domačih pridelkov in izdelkov, iz tistega, kar radodarno ponuja sončna Vipavska na svoji zemlji in tistega, kar znajo pridne roke domačih pridelovalcev iz vseh danosti izdelati.
Tako ne bodo manjkale obvezne vipavske zelenjavne mineštre, tudi jota, njoki, frtalje, mesne dobrote na tisoč in en način, znameniti vipavski štruklji in še in še. Enaindvajset restavracij bo v kulinaričnem mesecu pripravljajo te posebne festivalske menije, kar pomeni enaindvajset šefov in prav toliko različnih pogledov na to, kaj in kako je mogoče te dobrote pripraviti in ponuditi. Vedno pa na način, ki pomeni vrhunsko doživetje za vsakega sladokusca. Hkrati pa bo to priložnost za izkušnjo spajanja hrane z vinom, saj bodo v kozarcih žlahtna vina tistih vinarjev, ki se bodo predstavili na Festivalu Okusi Vipavske.
Med vsemi, ki so se odločili sodelovati in prispevati svoj košček v tem strastnem mozaiku so tudi že priznani in poznani šefi.
Kaj sami menijo o priložnostih v mesecu vipavske kulinarike.
Tomaž Kavčič – Zemono, Gostilna pri Lojzetu: »Kulinarični mesec je izjemno pomemben dogodek zlasti zaradi ponudbe, vsak obiskovalec tako lahko izbere format zase. Pomemben pa je tudi zaradi združevanja na območju celotne Vipavske doline v kulinaričnem smislu. Prav to je moja želja že dlje časa, upam, da kmalu ne bomo govorili le o mikro kulinaričnih lokacijah, ampak o celotni pokrajini.«
Patricija Furlan – Ošterija Furlan, Branik: »Ideja, da se cel mesec nekaj dogaja je super. Velika priložnost za promocijo je za vse ponudnike v naši dolini. Vinsko in kulinarično zgodbo naše doline moramo negovati celo leto. V mesecu, ki prihaja pa še bolj aktivno.«
Matej Tomažič – Slap pri Vipavi, Majerija: »Kulinarični mesec je priložnost za okolje Vipavske doline, za našo gostinsko in turistično ponudbo. Menim, da je vsaka iniciativa, ki deluje zlasti na osnovi kakovostne ponudbe, dobrodošla in izjemno pomembna. Tudi v Majeriji smo se pridružili kulinaričnemu mesecu prav iz teh razlogov.«
Kako pa so šefi sestavili svoje festivalske menije?
Tomaž Kavčič: »Festivalski meni predstavljajo predvsem sezonske sestavine iz okolice, združene na inovativen način.«
Patricija Furlan: »Naš festivalski meni je sestavljen iz tipičnih krožnikov vipavske kulinarike. Jedilniki so sestavljeni za goste, ki radi degustirajo več krožnikov in tiste, ki pridejo samo na joto ali frtaljo…«
Matej Tomažič: »Sestavil sem sezonski meni, ki je izraz tega trenutka. To je meni z elementi, ki so značilni za Vipavsko dolino, hkrati pa tudi za našo hišo. Ponudbo sestavlja sezonska zelenjava in, seveda, zelišča, ki predstavljajo rdečo nit v naši hiši. To so recepti pomladi na poti do poletja.«
Okusi Vipavske v restavracijah Vipavske doline Grad Kromberk• Arkade• Podfarovž• Faladur• Tratnik• Anja• Žogica• Gold Club• Majerija• Pri Lojzetu• Dam• Mama• Pikol• Rahela• Ošterija Furlan• Izvir Hublja• Oddih• Cejkotova domačija• Lisjak 1956• Primula• Saksida• Mandrija
Festivalske menije si lahko ogledate na spletni strani festivala ( http://www.okusi-vipavske.si/sl/kulinarika). Tako boste najlažje izbrali, se s premislekom odločili in se nato pridružili velik družini kulinaričnih navdušencev.