Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteDanes v slovenskih osnovnih šolah in vrtcih obeležujejo vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga izvajajo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Še prav posebej so današnjega dne veseli Šturski gurmani, ajdovski župan pa je danes zajtrkoval skupaj z najmlajšimi na Colu.
Za osnovnošolce in tiste še mlajše danes ni čisto navaden petek, saj jih je zjutraj namesto matematike in ostalih šolskih predmetov, najprej čakal zajtrk. In to ne navaden zajtrk, ampak tradicionalen slovenski zajtrk.
Današnji zajtrk je bil sestavljen iz bio kruha, bio mleka, domačega masla, bio medu in bio jabolka lokalnih dobaviteljev. S tem projektom želijo učence v šolah ozaveščati o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil v naši prehrani, pomenu domače pridelave in predelave, pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad ter kulturnem uživanju hrane, pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo ter zavržkih hrane in pomenu gibanja in športnih aktivnosti.
Tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar se je v okviru tradicionalnega slovenskega zajtrka pridružil otrokom vrtca Vrhovci. Kot je poudaril, je pomen tovrstnega projekta v ozaveščanju, še posebej mladih generacij, o zdravi prehrani pridelani doma. Prav domačo hrano bi po njegovem mnenju morali veliko bolj spoštovati ter imeti večkrat na jedilniku. Premier je izpostavil, da so med, maslo, mleko in jabolko zdrava in naša hrana. Poleg tega je izrazil veselje, da se tradicionalni slovenski zajtrk odvija že dlje časa. Prizadeval pa si bo, da se bo ta projekt nadaljeval tudi v prihodnje. Pobudnik projekta tradicionalnega slovenskega zajtrka je Čebelarska zveza Slovenije. Cerar je poudaril, da vlada podpira slovenske čebelarje in tudi sodeluje z njimi. Zato so tudi sprožili pobudo, da bi ZN razglasili 20. maj za svetovni dan čebel.
Današnji dan je seveda obeležil tudi ajdovski župan Tadej Beočanin, ki se je dopoldan srečal z otroci iz vrtca na Colu. Takole je pokomentiral svoje druženje z najmlajšimi: "Tako, kot se je danes, bi se moral začeti vsak dan znova. Črn kruh, maslo in med, lonček toplega domačega mleka, za konec pa še jabolko. Otroci iz vrtca na Colu so me namreč povabili na medeni zajtrk. Pozajtrkoval sem v skupini Medvedkov, še prej pa so zapeli nekaj pesmic. Povedali so mi tudi, da so veseli novega vrtca in da radi prihajajo. Nato sem obiskal še skupino Ježkov ter si ogledal prostore vrtca."
Še posebej pa so veseli današnjega dne v ajdovski osnovni šoli Šturje, kjer se lahko že več časa pohvalijo z izvrstnimi dosežki, njihovih mladih kuharjev, ki so se poimenovali kar Šturski gurmani. Danes so seveda pomagali pripravili zajtrk za vse ostale učence, nedolgo nazaj pa so svoje kuharsko znanje predstavili tudi osnovnošolskim ravnateljem. V torek, 8. novembra je namreč v Grand hotelu Bernardin v Portorožu potekalo strokovno srečanje ravnateljev osnovnega šolstva. Skupina Šturskih gurmanov, ki so jo pod mentorstvom Petre Ušaj sestavljali Aljaž Ukmar, Leo Pižent, Tanaja Odar, Taša Ličen, Urška Vidmar in Zala Gruntar, je bila na strokovno srečanje povabljena s strani Anke Peljhan, organizatorke projekta Kuhna pa to, da se predstavi s svojimi kulinaričnimi stvaritvami.
Šturske kuharice in kuharji so ravnateljem pripravili jesenske prigrizke, ki so jim dodali pridih kulinarične tradicije Vipavske doline. Nad njihovimi prigrizki je bila poleg ravnateljev navdušena tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič. S svojim nastopom so učenci še enkrat več dokazali, da postajajo mojstri kuharskih veščin, ki jih pridobivajo skozi praktično delo v šolskem pouku.
* Foto: Tadej Beočanin Facebook & Anka Kocmur Peljhan