Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteSpletni portal O vinu, predstavlja slovenska vina in vinarje, ki se v zadnjih letih vse pogosteje uvrščajo med najboljše na svetu. Jedro spletne strani je vinska karta Slovenije, njihovo vodilo pa je spodbujanje podjetništva na področju vinarstva, rast že uveljavljenih in iskanje novih zgodb o uspehih na tem področju. Pred kratkim so predstavili sedem, po njihovem izboru, najboljših vin Vipavske doline.
Spletni portal O vinu se že več tednov potepa po slovenskih vinorodnih okoliših in poskuša izluščiti najboljša vina, ki so v njihovem Vinskem vodniku 2016. Pretekli teden so se ustavili v Vipavski dolini.
"Največji napredek je naredila vinska hiša Burja. Kakovost te sicer nikoli ni bila sporna, a zelen 2015, burja stranice 2015 in reddo – rdeča zvrst pokalce, refoška in modre frankinje – premikajo meje in kažejo nov obraz Vipavske doline," je zapisal Robert Gorjak, avtor Vinskega vodnika 2016, ko je potegnil črto pod vinarje iz vinorodnega okoliša Vipavska dolina. Ta vinorodni okoliš se je Gorjaku še posebno vtisnil v spomin, saj po njegovem mnenju Batič in Sutor ostajata vodilna vinarja ne samo okoliša, temveč celotne Slovenije.
Vinska hiša Guerila s Planine nad Ajdovščino se je usmerila v biodinamično pridelavo in vina postajajo vse polnejšega okusa ter vse bolj dovršena. Omenjenim so dodali še Valterja Mlečnika, ki že pregovorno z veliko preciznostjo neguje vina s podaljšano maceracijo, in vinsko klet Tilia Estate, ki je lani praznovala 20-letnico uspešnega delovanja. Ker so glavno orožje Matjaža Lemuta pinoti, je pred dvema letoma vinski kleti upravičeno dodal še podnaslov – Hiša pinotov. Njegov modri pinot (bela etiketa) je brez dvoma eden boljših v državi.
Presenečenje, ali pa tudi ne, je vinska klet Štokelj. Ta majhen, razmeroma malo znan vinar, je zadnja leta vedno ponudil odlično pinelo in rosé, pa tudi zvrst bela planta. Vsa tri ostajajo ena najboljših vin na Slovenskem. Vipavci se sicer še vedno mučijo z barbero, zelo popularno sorto Piemonta, ugotavlja Gorjak.
Še pred nekaj leti bi na Vipavskem sedem veličastnih stresli iz rokava, danes so se pošteno namučili, saj koncentracija dobrih vinarjev strmo narašča. Vinske kleti oziroma najboljša vina, po izboru portala O vinu, so zapisana po abecednem vrstnem redu:
Angel belo, 2011, Batič
Sortni sestav je kot iz 19. stoletja ali iz Portugalske. Cvetica je srednje poudarjena, enovita, tako da je zelo težko določiti, po čem natančno diši. Zreli rumeni sadeži, karamela, maslo, jabolka so nekatere od zaznav. V ustih premore kanček sladkorja, zmerne, zrele kisline ter izjemno eleganco tako v vonjalnem kot v taktilnem delu.
Burja bela, 2015, Burja
Barva je srednje globoka zlatorumena. Cvetica je dišeča, mladostna, pestra, zelo vabljiva. Najdemo plejado zaznav, od žajblja, nageljnovih žbic, breskev do sočnih kutin, okus malce po praženem. V ustih je suho, srednjih kislin, srednjega telesa, z lepo oljnato teksturo in obilico okusa.
Cuba, 2013, Guerila
Vino je globoke vijoličaste barve. Cvetica je sadna, natančna, prepletena, z obilico mladostnih zaznav. Zrelo rdeči sadeži, po praženem, malček podrasti, poper, les, mineralna nota. Fino! V ustih je suho, z zrelejšimi kislinami, srednjega telesa in lepimi zrelimi gibkimi tanini. Elegantnejši slog, daljši.
Ana, 2010, Mlečnik
Vino srednje poudarjene jantarne barve z oranžnimi odtenki. Cvetica je dozorela, pestra, enovita, po borovi smoli, suhih hruškah, s presenetljivo svežino glede na starost. V ustih je zelo suho, srednjega telesa z lepo zrelimi kislinami, adstringenca je minimalna, fokus vina je zelo jasen, mineralen, pookus dolg. Vino z osebnostjo.
Sauvignon blanc, 2012, Sutor
Barva je srednje poudarjena zlato rumena. Cvetica je srednje poudarjena, zrela in spominja na cvetove bezga, mango, malce po lesu. Zelo enovita, prepletena. V ustih je suho, srednjega telesa, z masleno teksturo, brezšivno, intenzivnejšega karakterja, ki je vztrajen in kompleksen.
Planta bela, 2015, Štokelj
Barva je nežna zlatorumena. Cvetica je dozorela, razkošna, po mašnih kadilih, lešnikih, kruhu, glogu, mandeljnih. V ustih je suho, kompaktno, okusno, z oljnato teksturo, kompleksno in fino prepleteno. Intenzivnega karakterja, ki se fino razpelje po vseh ustih in vztraja. Elegantno in fino. Zelo dobra reč.
Modri pinot (bela etiketa), 2013, Tilia Estate
Barva je srednje globoka, še vedno rubinasta. Cvetica je poudarjena, zelo zrela, mejna, zrele jagode, les, črni sadeži, po dimu, po ožganem. V ustih je suho, celo malce sladkasto, krepko, toplo, z lepim taničnim oprijemom in obilico strukture za modri pinot. Vino je še zelo mlado in mora dozoreti.
* Vir in foto: Spletni portal O vinu