Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteS pomladjo se v Vipavsko dolino ponovno vrača festival Okusi Vipavske. Dogodek, ki ga v sodelovanju z vinarji in gostinci vsako pomlad pripravi Razvojna agencija Rod Ajdovščina, je veliko več kot le priložnost za pokušino domačih dobrot. Skozi dva nadvse privlačna dneva se bo tudi tokrat zvrstila cela vrsta dogodkov, ki bodo namenjeni tako najširšemu krogu obiskovalcev, ki se zgolj navdušujejo nad okusi, kot tudi strokovnjakom, vinogradnikom in vinarjem, ki želijo nekoliko drugačen pogled v teme o vinu. Že sedaj pa se lahko odpravite v katero izmed izbranih restavracij Vipavske doline, saj je v polnem teku Kulinarični mesec okusov. Dober tek.
Na letošnjem, 11. Festivalu Okusi Vipavske sodeluje 37 vinarjev iz Vipavske doline. Izjemno priložnost so prepoznali mladi vinarji, ki na osnovi tradicije v svoje delo vpeljujejo moderne tehnološke in trženjske pristope in danes znajo zelo učinkovito ponuditi najboljše. Posebni gostje pa bodo tokrat vinarji iz Slavonije iz sosednje Hrvaške, ki se bodo predstavili s svojimi vinskimi posebnostmi. Vrhunec festivala bosta dva dneva, nedelja, 14. in ponedeljek, 15. maj 2017.
Vipavska vina bodo zastopači naslednji vinarji: Batič• Bizjak• Burja• Cigoj• Čehovin• Dornberg• Ferjančič• Fornazarič• Frlanova kmetija• Furlan• Garbari - Malovščevo• Guerila• Guštin• Jamšek 1887 • Kosovel• Krapež• Lavrenčič• Lisjak 1956• Mansus• Miška• Monvi• Pasji Rep• Petrič• Poljšak• Rouna• Saksida• Sveti Martin• Svetlik• Sutor• Štokelj• Štrancar• Tilia• Tomasvin• Ussai• Univerza v Novi Gorici• Vipava 1894• Zgonik
Okusi Vipavske 2017 from Lumis video on Vimeo.
Nedeljski festivalski program se bo začel ob 15. uri z degustacijami vina in s predstavijo domačin dobrot na Vipavski tržnici. Med 17. in 19. uro bosta potekali dve predstavitvi Poskus – okus. Na prvi bosta Andrej Gerželj in Mitja Ilc pokazala, kako se pripravi kruh s kislim testom. Na drugi predstavitvi pa bo Klemen Košir pripravil joto z repico tropinko v šestih dejanjih.
Ob 17.30 pa se bo začela prav posebna kulinarična delavnica z naslovom Tradicija in Gostoljubj - Okusi Neaplja na Vipavskem. Gosta festivala bosta kulinaričnega mojstra Cristiano Piccirillo iz restavracije Antica Friggitoria Masardona v Neaplju v Italiji, ki bo pripravljal ocvrte pice, iz Neaplja pa prihaja tudi slaščičar Salvatore Capparelli. Nedeljske okuse pa bo zaokrožila predstavitev z naslovom Gorski zeliščni čaji z zeliščarko Tončko Čibej. V nedeljo se bomo poslovili okrog 22. ure.
Tudi v ponedeljek se bodo degustacije začele ob 15. uri in bodo trajale do 21. ure. Ponovili bodo vse nedeljske predstavitve in okusne delavnice. Posebnost ponedeljkovega programa pa je vsako leto Bogastvo okusov, kakor poimenujejo spajanje vina in hrane. Vinarji namreč povabijo gostince in njihove kulinarične mojstre, da pripravijo prav posebno ponudbo, ki jo postrežejo k izbranim vinom. Vinsko kulinarične degustacije se bodo odvile v ponedeljek med 17. in 19. uro.
Oba dneva seveda ne bo manjkala Vipavska tržnica, ki ponuja pravo razkošje vipavskih okusov. Na Vipavskem namreč ni okusno le vino, v tem posebnem podnebju zorijo tudi druge dobrote, vse več je oljk in izvrstnega oljčnega olja, ki zaradi leg, kjer oljke uspevajo, diši drugače in drugačen je tudi njegov okus. Kaj pa na burji sušene mesne dobrote in izvrstni doma pridelani siri in še in še. Vse je okusno, ker zori v deželi sonca, sredi doline, kjer je zemlja radodarna in ljudje cenijo njene danosti. Torej, ne le vino, vse to bodo obiskovalci lahko izbrali na festivalski Vipavski tržnici pod arkadami dvorca. Na njej se predstavijo pridelovalci oljčnega olja, sirov, domačih mesnin, peciva, medu … Vipavsko tržnico obiskovalci lahko obiščejo oba festivalska dneva. Festival bo tudi letos potekal v čudovitem okolju dvorca Zemono. Vse dogajanje bo postavljeno v glavno, križno dvorano dvorca in v okolico dvorca oziroma na njegov vrt.
Do dvorca Zemono je, seveda, mogoče priti z avtomobilom. Organizatorji pa bodo tudi letos pripravili organiziran prevoz na Zemono in nazaj iz Vipave. Celoten program prireditev je na voljo na spletni strani www.okusi-vipavske.si. Torej, razloga, da ne bi bili zraven, pravzaprav ni, zato, dobrodošli v tisti košček naše dežele, kjer je vse drugače. Vse leto.
VIPAVSKI KULINARIČNI MESEC:
Na Vipavskem oziroma kar vzdolž cele Vipavske doline, tudi levo in desno na njenih obronkih, se sredi pomladi vsako leto kulinarično dogaja. 21. aprila so svoja vrata odprle restavracije in gostilne za posebne sladokusce, za tiste, ki imajo najbolj radi prav domače vipavske okuse. V okviru Festivala Okusi Vipavske je Razvojna agencija ROD Ajdovščina tudi letos pripravila cel mesec kulinaričnega razvajanja. Vsako leto je vse več tistih, ki v projektu najdejo tudi svojo priložnost.
Letos se je devetnajstim kulinaričnim mojstrom pridružila tudi Jasmina Črv Čermelj v Gostilni Sivi Čaven v Potočah. »V ponudbo smo se vključili predvsem zaradi prepričanja, da je v slogi moč, kar je pri promociji Vipavske doline in vipavskih jedi pomembno. Če vsak doda svoj delček, nastane celota, ki vsakemu nekaj prinese«, pravi šefinja Jasmina.
V Gostilni Sivi Čaven res niso imeli velikih težav pri sestavi posebnih vipavskih jedilnikov, saj njihova tradicija, ki obsega čase od 1895. leta do danes, sloni prav na značilnih vipavskih jedeh. Mnoge med njimi pripravljajo še danes po starih receptih. »Meniji so narejeni na osnovi izkušenj. Našo ponudbo smo zaokrožili tako, da se na krožniku prepletajo tradicionalne ter sodobne gurmanske kot tudi sezonske jedi. Tako zajamemo najširši spekter naših gostov in povečamo njihovo zadovoljstvo, kar pa je naš prvi in najpomembnejši cilj. Vipavske jedi temeljijo predvsem na zelenjavi in zeliščih, ki jih dobimo na domačem vrtu in v naravi. Tako zagotovimo svežino in kakovost, da nastane dobra jed. Ker pa je Vipavska dolina znana po burji in moramo biti Vipavci zato močni, na jedilniku ne manjkajo niti močnejše mesne jedi, predvsem iz svinjine«, še pojasni Jasmina Črv Čermelj.
Vse od 21. aprila do 21. maja bomo ponovno imeli izjemno priložnost za vinsko kulinarična doživetja. Da bi se laže odločili, so na spletni stran Okusi Vipavske predstavljene vse možnosti, ki so na voljo, s podrobnimi opisi ponudbe. »Verjamem, da bodo tudi letos gostje iz vseh koncev spoznali našo dolino tudi skozi široko ponudbo, ki jo predstavljajo gostinci in nadgrajujejo vinarji s svojimi odličnimi vini« je prepričana Tanja Krapež, ki vodi projekt pri Razvojni agenciji ROD Ajdovščina. Vipavska dolina je morda prav pomladi najlepša, zagotovo pa je v tem času tudi najbolj okusna.
Seznam restavracij, ki ponujajo najboljše kar Vipavska dolina premore: Grad Kromberk• Arkade• Podfarovž• Faladur• Tratnik• Anja• Gold Club• Majerija• Pri Lojzetu• Dam• Mama• Rahela• Ošterija Branik• Ošterija Žogica• Izvir Hublja• Cejkotova domačija• Lisjak 1956• Primula• Saksida• Sivi Čaven.
* Fotografije: Jan Čermelj in Samo Trebižan