Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteV torek je v Bologni potekalo Evropsko prvenstvo v izdelavi sladoleda pod okriljem podjetja Carpigiani – Gelato World Tour. Med tekmovalci sta bila tudi dva slovenska predstavnika; Tine Valič iz Casinoja Perla z okusom Prekmurska gibanica in Ardit Ejupi iz Sladoledarne Pingo z okusom Dark smoke. Po mnenju žirije je za najboljši sladoled sicer poskrbel Nizozemec Erik Kuiper z medenim jogurtom, malinami in orehi.
Mladi slaščičar Tine Valič, ki je letos pripravil uradno najboljši sladoled v državi, je v torek poskusil prepričati še žirijo na evropskem prvenstvu v pripravi sladoleda v bližini Bologne. Njegova prekmurska gibanica je sicer požela veliko zanimanja, a se mu žal ni uspelo uvrstili med tri najboljše, ki so se uvrstili na svetovno prvenstvo.
Strokovna žirija, ki so jo sestavljali mojstri sladoledarstva, novinarji in ostali pomembni predstavniki z vse Evrope, je izbrala 3 sladoledne okuse, ki bodo tekmovali za naziv »World´s Best Gelato« oz. najboljši sladoled na svetu. Ti so: Erik Kuiper (Nizozemska) z okusom Medeni jogurt z malinami in orehi, Renáta Somogyi (Madžarska) z okusom Moja čokolada ter Dimitris Charalampous (Grčija) z okusom Arašidi in slana karamela. Evropskih predstavnikov bo 14, saj se bodo tem pridružili še 3 zmagovalci z nemškega tekmovanja (German Challenge) in 8 zmagovalcev z italijanskega prvenstva (Italian Challenge).
Čeprav se našima predstavnikoma ni uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo, pa sta s svojimi okusi navdušila in požela precej pohval. Tine Valič, slaščičar iz Hitove Perle, se je uvrstil med najboljše in le malce mu je zmanjkalo do nastopa na svetovnem prvenstvu. Predstavil se je s sladoledom z okusom prekmurske gibanice in med obiskovalci požel veliko zanimanja. »Tekmovanje je bilo velika izkušnja, obenem pa smo lahko predstavili košček slovenskega kulinaričnega izročila. Kar nekaj takih, ki niso niti dobro vedeli, kje je Slovenija, smo navdušili za obisk. Po pravo prekmursko gibanico smo jih seveda usmerili v Prekmurje, medtem ko se je na pokušino najboljšega sladoleda v Sloveniji treba pripeljati v Perlo v Novo Gorico,« je za medije povedal Tine Valič.
Marino Furlan, vodja kuhinje v Hitovem igralniško-zabaviščnem centru Park v Novi Gorici, ki so ga organizatorji na tekmovanje povabili kot strokovnega žiranta, pa je dodal: »Žirija, ki jo je sestavljala mednarodna zasedba mojstrov slaščičarjev, kuharjev, novinarjev in predstavnikov organizatorjev, je ocenjevala pravilen tehničen postopek priprave, okus, strukturo in predstavitev sladoleda. Organizatorji pa so nam odprli tudi vrata tovarne, sodelovali smo na različnih delavnicah in si ogledali muzej sladoleda.«
Kako dober je sladoled z okusom prekmurske gibanice, ki ga pripravlja Tine Valič, pa se lahko sami prepričate, če obiščete novogoriško Dolce Vito, v stavbi Casinoja Perla.
* Foto: Gelato World Tour & Perla, Casino&Hotel